Kamino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kamino is in Star Wars een planeet buiten de Galactische Republiek. De planeet is door de Jedi-meester Graaf Dooku uit de archieven van Coruscant gewist, waardoor de Jedi lange tijd niets van deze planeet wisten.

De planeet staat bekend als een oceaanwereld. Kamino wordt gekenmerkt door oceanen, woeste stormen, onweer en veel regen. De kaminoanen worden beschermd door hun woningen op palen boven het water.

De inwoners van Kamino - die lichtelijk menselijke trekken hebben - begonnen in opdracht van Graaf Dooku/Darth Tyranus aan de bouw van een leger Clone Troopers voor de Republiek. De kaminoanen dachten echter te maken te hebben met de Jedi Syfo Dyas. Dyas was waarschijnlijk vermoord door Tyranus. De premiejager Jango Fett werd de basis voor het klonen van het menselijke leger, dat in 10 jaar tijd uitgroeide tot volwassen mannen. Dit alles was allemaal de opzet van de Sith Meester Darth Sidious, om zijn eigen weg naar macht te onderbouwen. Dit leger zou de ruggengraat vormen van het Republikeinse en later het Keizerlijke leger. Sidious was namelijk de Meester van Darth Tyranus.

Kamino's hoofdstad heet Typoca City. Hiervan is Lama Su de president. Zijn assistent heet Taun We. Zij zijn beide kaminoanen met lange nekken en grote, zwarte ogen. Zij lopen met een gracieuze tred.

De hele planeet Kamino bestaat uit zee en onrustige cyclonen. De inwoners hebben drijvende steden gebouwd op grote metalen platformen die uit de zee opsteken. Hier liggen ook hun kloonfabrieken en landingsplaatsen. De planeet wordt geteisterd door de regen- en onweersbuien. Het is onbekend of Kamino na de Kloonoorlogen deel werd van het Galactische Keizerrijk of onafhankelijk bleef.

Feiten[bewerken]

 • Jedi Obi-Wan Kenobi kwam tijdens zijn onderzoek naar de moordenaar van Senator Padmé Amidala achter het Kloonleger.
 • President Lama Su beweerde dat het leger besteld was door een Jedi-Meester van de Jedi-Raad: Syfo-Dyas.
 • Lama Su zei ook dat het leger bestemd was voor de Galactische Republiek.
 • Jango Fett vroeg als tegenprestatie (voor model staan voor het leger) een zoon met normale groei, die hij Boba Fett noemde.
 • Jango Fett en zijn zoon Boba woonden in een appartement op Kamino tot de komst van Obi-Wan Kenobi.
 • Er is nooit opdracht gegeven voor de bouw van het kloonleger door zowel de Senaat als de Jedi-Orde.
 • Ook Syfo-Dyas is niet daadwerkelijk degene die het kloonleger besteld heeft, aangezien hij vlak voor de bestelling vermoord werd door Count Dooku.
 • Count Dooku is paradoxaal genoeg degene die het kloonleger daadwerkelijk heeft besteld in opdracht van zijn meester Darth Sidious, en Jango Fett heeft ingehuurd.
 • Tijdens de Kloonoorlogen is Kamino een gevechtszone geweest bij een aanval van de Separatisten onder leiding van Asajj Ventress en Generaal Grievous.
 • Het lichaam van Starkiller (Darth Vader's geheime leerling) is gekloond op Kamino. Ook zijn er andere klonen door Lord Vader besteld.
 • Het in handen krijgen van Kamino stond in de Galactische Burgeroorlog hoog op het verlanglijstje van de Rebellen.

Bronnen (chronologische volgorde)[bewerken]