Verschrikkelijke sneeuwman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
De vermeende schedel van een Yeti in het klooster van Khumjung, Nepal
illustratie van een Yeti door Phillipe Semeria

De yeti, migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman, een vermeende reusachtige primaat in de Himalaya, in uiterlijk verwant aan de hypothetische Bigfoot uit Amerika, wordt door de wetenschap nog steeds als een mythe beschouwd. Dit is echter niet het geval onder de lokale bevolking, die ervan overtuigd is dat hij bestaat. De Yeti is een typisch onderzoeksobject voor de cryptozoölogie. Volgens de expeditie waar de documentaire Yeti: hunt for the wildman uit voort is gekomen, zijn er sterke aanwijzingen dat er iets rondloopt dat de wetenschap nog niet beschreven heeft.

Men heeft een haar gevonden in een holle boom die volgens een koninklijke migyurjager bewoond zou zijn geweest door een migyur. De haar is getest in Engeland op het DNA van de mens, beren, primaatachtigen en een heleboel andere dieren die in die gebieden leven, het bleek van de geitachtige Himalayagoral te zijn.

In 2013 werd bekend dat andere onderzochte haren genetisch verwant zijn aan die van de ijsbeer, waardoor de mogelijkheid dat het hier om een onbekende berensoort gaat niet uitgesloten kan worden.

Wetenschappelijke visie[bewerken]

Zowel van de Yeti als het Monster van Loch Ness zou meer dan één individu moeten bestaan om als soort te overleven. Deze fenomenen lijken dan ook eerder aan de menselijke fantasie ontsproten dan dat ze zouden stroken met de wetenschappelijke kennis over evolutie. Hoewel er door de wetenschap geregeld nieuwe diersoorten worden ontdekt, werden van de yeti tot heden slechts enkel nepyeti's ontdekt. De Briste geneticus Bryan Sykes heeft diverse haren uit Bhutan, India en Nepal en Tibet onderzocht die geclaimd werden van de Yeti voort te komen, om tot de verrassende conclusie te komen dat meerdere toebehoorden aan een uitgestorven soort ijsbeer. [1]Dit onderzoek is al tegengesproken door onderzoeker Ross Barnett die de haarmonsters toewijst aan een bruine beersoort uit de Himalaya. Sykes heeft zijn fout al toegegeven. [2]

Zie ook[bewerken]

  1. http://www.bbc.com/earth/story/20150630-is-there-such-a-thing-as-a-yeti
  2. http://mysteriousuniverse.org/2014/12/new-analysis-shows-yeti-is-not-a-hybrid-polar-bear/