Jimmy Smits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jimmy Smits
Jimmy Smits in 2007
Jimmy Smits in 2007
Algemene informatie
Geboren 9 juli 1955
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Jimmy Smits

Jimmy Smits (New York, 9 juli 1955) is een Amerikaans acteur van Surinaamse en Portoricaanse afkomst. Zijn vader, Cornelius Smits, was een Surinaamse immigrant van Nederlandse afkomst die een zeefdrukfabriek voerde. Zijn moeder, Emilina, was Portoricaanse en werkte als verpleegster.[1] Smits werd bekend door zijn rollen als advocaat Victor Sifuentes in L.A. Law, rechercheur Bobby Simone in NYPD Blue en als assistent Openbaar Aanklager Miguel Prado in het derde seizoen van de televisieserie Dexter. Smits heeft ook veel bekendheid verworven door zijn rol van Senator Bail Organa in de Star Wars filmsaga.

Smits behaalde zijn bachelor aan Brooklyn College, en master of fine arts aan de universiteit van Cornell in 1982. Zijn betrokkenheid bij Puerto Rico uit zich in regelmatige bezoeken aan het eiland. Hij werd gearresteerd na deelname aan protesten tegen oefenbombardementen door de Amerikaanse marine op het Portoricaanse eiland Vieques.

Naast zijn rollen in televisieseries speelde Smits in een aantal films. Zijn meest bekende rol speelt hij in de Star Wars saga van regisseur George Lucas. Smits kroop in de rol van de Alderaanse senator Bail Organa in de films Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (2002) en Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith (2005).

In de pilotaflevering van Miami Vice speelde hij Eddie Rivera, de eerste partner van Sonny Crockett. Rivera kwam in de betreffende aflevering om het leven. Van 2004 tot 2006 speelde Smits de presidentskandidaat Matt Santos in The West Wing.

In de begindagen van zijn carrière speelde Smits de rol van reparateur van de robot Conky in Pee-wee's Playhouse, een uitermate populair Amerikaans kinderprogramma van Paul Reubens, die de rol van Pee-wee Herman speelde. Voor Smits en vele anderen, waaronder Laurence Fishburne, Phil Hartman en Sandra Bernhard was een rol in dit programma het opstapje naar het grotere succes.

Smits was van 1981 tot 1987 getrouwd met Barbara Smits. Zij hebben twee kinderen. Sinds 1986 heeft hij een relatie met actrice Wanda De Jesús.

Diversen[bewerken]

  • Smits was betrokken bij de oprichting van de National Hispanic Foundation for the Arts, een organisatie die zich inzet voor het meer openstellen van media en amusement voor mensen van Latijnse afkomst.
  • Smits werd elf keer genomineerd voor een Emmy Award. In 1990 mocht hij deze prijs ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Daarnaast werd hij vier keer genomineerd voor een Golden Globe. In 1996 won hij deze prijs voor zijn rol in NYPD Blue.

Externe link[bewerken]

  1. http://web.archive.org/web/20071113101507/http://www.hispaniconline.com/magazine/2005/march/CoverStory/index.html