Shmi Skywalker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Shmi Skywalker
Personage uit Star Wars
Filmgegevens
Acteur(s) Pernilla August
Episodes I en II
Gegevens personage
Soort Mens
Thuiswereld Tatooine
Geslacht Vrouw
Hoogte 1,63
Geboortedatum 72 BBY
Sterfdatum 22 BBY
Positie(s) Slavin
Technische gegevens
Hoogte 1,63
Lijst van personages

Shmi Skywalker is een personage uit Star Wars gespeeld door Pernilla August. Shmi was slavin op Tatooine. Zij en haar zoon Anakin Skywalker zijn eigendom van Watto, die hen had gewonnen van Gardulla, een handelaar in tweedehands onderdelen in Mos Espa. Shmi kan zich geen man herinneren die de vader zou kunnen zijn van haar zoon. Ze beweert haar kind zonder tussenkomst van een man te hebben gekregen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Episode I: The Phantom Menace[bewerken]

Als Qui-Gon Jinn samen met Jar Jar Binks, Padmé Amidala en R2-D2 aankomen in Tatooine worden ze door Anakin meegenomen naar het huisje van Shmi en Anakin Skywalker. Anakin stelt zijn moeder voor aan zijn nieuwe vrienden en vraagt of hij zijn vrienden mag helpen door mee te doen aan de Boonta Eve Podrace, en, als hij wint, het prijzengeld aan Qui-Gon te geven. Na wat aarzeling gaat Shmi ermee akkoord.

Qui-Gon wedt met Watto dat Anakin zal winnen, met als zijn inzet Anakins podracer. Qui-Gon vraagt of Shmi en Anakin de inzet van Watto kunnen zijn, maar Watto weigert dit omdat hij twee slaven te veel vindt voor een enkele podracer. Hij dobbelt met Qui-Gon waardoor Anakin zijn inzet is.

Anakin wint de race. Shmi moet dus achterblijven als Qui-Gon Anakin wint van Watto en hem meeneemt om hem te kunnen opleiden tot Jedi.

Episode II: Attack of the Clones[bewerken]

Tien jaar leeft Shmi op Tatooine zonder Anakin ooit weer te zien. In die periode ontmoet ze een man, Cliegg Lars. Lars is een moisture farmer en heeft zijn eigen moisture farm. Shmi en Cliegg raken erg aan elkaar gehecht en op een dag komt Cliegg en koopt Shmi van Watto. Cliegg geeft haar haar vrijheid en trouwt met haar.

Shmi trekt in bij Cliegg en zijn zoon Owen. Ook Owens vriendin, Beru, leeft bij hen. Hier beleeft Shmi een paar van de beste jaren van haar leven.

Op een ochtend gaat Shmi paddenstoelen plukken die op de douwdruppels op de voet van moisture vaporators groeien. Ze wordt echter overvallen door een groep Tusken Raiders die haar afvoeren naar hun kamp. Ze wordt daar weken gevangen gehouden onder erbarmelijke omstandigheden, aan haar polsen hangend aan een houten stellage. Na een maand komt ze bij uit een bewusteloosheid en staart in het gezicht van haar zoon. Anakin is teruggekomen om haar te redden. Hij is nu een Jedi. Shmi is trots op haar zoon. Trots op zijn volwassenheid, trots op het feit dat hij een Jedi is, trots op hoe knap hij is en trots omdat hij haar is komen redden. Dit moment van innerlijke tevredenheid maakt haar echter ook klaar voor de dood. Tevreden sterft ze in de armen van haar volwassen zoon. De dood van Shmi Skywalker zorgt bij Anakin tot een groot verdriet en daarna tot een vreselijke woede die omslaat in haat. Hij begaat zijn eerste grote duistere daad wanneer hij de Tusken Raiders een voor een vermoord. Niet alleen de mannen, maar de vrouwen en de kinderen worden ook neergesabeld met de blauwe kling van zijn lichtzwaard. Het is de eerste stap in de richting van de Duistere Kant. Zelfs Meester Yoda ervaart in zijn meditatie Anakin's pijn en zijn grote lijden. Yoda hoort de stem van de overleden Qui-Gon Jinn die Anakin smeekt te stoppen met zijn vreselijke daad. Maar de gebeden worden niet verhoord.

Stamboom Skywalkerfamilie[bewerken]

Stamboom van de familie Skywalker in de officiële filmreeks:

Cliegg Lars
 
Shmi Skywalker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Owen Lars
 
Anakin Skywalker
 
Padmé Amidala
 
Bail Organa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Luke Skywalker
 
 
 
 
Han Solo
 
Leia Organa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ben Solo
 
 
 

Stamboom van de familie Skywalker volgens de Expanded Universe:

Cliegg Lars
 
Shmi Skywalker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Owen Lars
 
Anakin Skywalker
 
Padmé Amidala
 
Bail Organa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Luke Skywalker
 
Mara Jade
 
Han Solo
 
Leia Organa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ben Skywalker
 
Jaina Solo
 
Jacen Solo
 
Tenel Ka
 
Anakin Solo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allana Solo