Space Mountain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Space Mountain
Space Mountain in het Magic Kingdom
Space Mountain in het Magic Kingdom
Algemene informatie
Huidige locatie 1. Disneyland Park, Vlag van Verenigde Staten
2. Magic Kingdom, Vlag van Verenigde Staten
3. Tokyo Disneyland, Vlag van Japan
4. Disneyland Park, Vlag van Frankrijk
5. Hong Kong Disneyland, Vlag van China
Soort attractie Stalen overdekte achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status Geopend
Opening 1. 27 mei 1977
2. 15 november 1975
3. 15 april 1983
4. 1 juni 1995
5. 12 september 2005
Eigenschappen
Topsnelheid 1. 56 km/u
2. 45,1 km/u
3. 48 km/u
4. 75,6 km/u
5. onbekend
Baanlengte 1. 925,1 meter
2. 2211,9 meter
3. 1052 meter
4. 1000 meter
5. onbekend
Maximale hoogte 1. 25,9 meter
2. 19,8 meter
3. onbekend
4. 43 meter
5. onbekend
Ritduur 1. 2:45 minuten
2. 2:30 minuten
3. 2:45 minuten
4. 2:18 minuten
5. onbekend
Veiligheid
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Space Mountain is een stalen overdekte achtbaan die te vinden is het Disneyland Park in Anaheim, het Magic Kingdom, Tokyo Disneyland, het Disneyland Park in Parijs (onder de naam Space Mountain: Mission 2) en in Disneyland Hong Kong.

Beschrijving[bewerken]

Space Mountain in Tokyo Disneyland

De eerste Space Mountain werd in 1975 geopend in het Magic Kingdom in Walt Disney World Resort, Florida, gevolgd door bijna identieke versies in Disneyland, Anaheim in 1977 en Tokyo Disneyland in 1983.

In 1995 opende ook Disneyland Paris een Space Mountain, ontworpen door het Nederlandse bedrijf Vekoma, maar deze verschilt in veel opzichten van de eerdere edities, en van de in 2005 geopende Space Mountain in Hong Kong Disneyland die meer op de oorspronkelijke ontwerpen lijkt.

Voor de Parijse editie werd als thema het boek De La Terre à La Lune (Nederlands: Van de aarde naar de maan) door Jules Verne gekozen. Het past daarmee prima binnen het algehele thema van Discoveryland in het Disneyland Park in Parijs: in plaats van een futuristische, moderne uitstraling bestaat het uiterlijk van de achtbaan uit architectuur, bekleding en decoratie die past bij de tijd waarin het boek is geschreven en zich afspeelt (net na de Amerikaanse Burgeroorlog).

De editie van Parijs verschilt ook van de andere versies doordat de karretjes gelanceerd worden (wat past binnen het verhaal van De La Terre à La Lune, waarin mensen in een kanon genaamd "Columbiad" naar de maan worden geschoten), er twee inversies en een overbanked turn op het traject liggen en er speciaal voor de rit muziek werd gecomponeerd door Steve Bramson die is afgestemd op de bewegingen van voertuigen en tijdens de rit te horen is. Dit systeem staat bekend als SOBAT: Synchronize On-Board Audio Track.

In 2005 kreeg Space Mountain in Parijs een herstart, waarbij enkele elementen van de attractie werden aangepast en een en ander werd toegevoegd, voornamelijk wat betreft lichteffecten. Ook het uitzicht vanuit de wachtrij op de baan werd dichtgetimmerd. De meest opvallende aanpassing is de nieuwe SOBAT-muziek van Michael Giacchino. Na de renovatie heeft het park de attractie omgedoopt tot Space Mountain: Mission 2. De opening hiervan werd opgeluisterd door een optreden van DJ Tiësto in april 2005.

Het oorspronkelijke plan voor de versie in Parijs[bewerken]

Space Mountain was eigenlijk niet het oorspronkelijke plan van Walt Disney Imagineering. Het concept hield eigenlijk een vulkaan in, wat de stukken magma verklaren die in Discoveryland verspreid liggen. Dit zou beter aansluiten bij het verhaal Vingt mille lieues sous les mers (Nederlands: Twintigduizend mijlen onder zee door Jules Verne. De onderzeeër die zich naast Space Mountain: Mission 2 bevindt is er ook restant van. Wegens een geldtekort heeft Disney dit concept moeten afwijzen. Er is toen iets goedkopers uit de bus gekomen, namelijk een darkride-rollercoaster. Ook zou Space Mountain: Mission 2 eerst een andere naam hebben, namelijk Discovery Mountain. Vlak voor de opening is het plan gewijzigd, daarom zie je rond Space Mountain nog steeds logo's met DM erop staan.

Externe links[bewerken]