The Twilight Zone Tower of Terror

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Twilight Zone Tower of Terror
De attractie in Disney California Adventure
De attractie in Disney California Adventure
Algemene informatie
Huidige locatie Vlag van Verenigde Staten 1. Disney's Hollywood Studios
(Sunset Boulevard)
Vlag van Verenigde Staten 2. Disney California Adventure
(Hollywood Land)
Vlag van Japan 3. Tokyo DisneySea
(American Waterfront)
Vlag van Frankrijk 4. Walt Disney Studios Park
(Production Courtyard)
Soort attractie Vrije val, darkride
Bouwer(s) Otis Elevator Company
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status 1, 3, 4: Geopend
2: Gaat sluiten in januari 2017
Opening 1. 22 juli 1994
2. 5 mei 2004 (sluiting 3 jan. 2017)
3. 22 september 2006
4. 22 december 2007
Thematisatie en muziek
Thema The Twilight Zone
Eigenschappen
Topsnelheid 55 km/u
Maximale hoogte 61 m
Ritduur 2-3 minuten
Aantal voertuigen WDW versies
8
Andere versies
6
Onride foto Aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte 102 cm
Veiligheidsbeugel Veiligheidsgordel
Wachtrij
Snelpas FastPass en FastPass+ aanwezig
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De hotellobby in de versie van Disney's Hollywood Studios
Hotel Hightower in Tokyo DisneySea

The Twilight Zone Tower of Terror, of kortweg Tower of Terror, is een attractie in Disney California Adventure Park (tot en met 2 januari 2017 open, daarna Guardians of the Galaxy: Mission Breakout!), Disney's Hollywood Studios, Tokyo DisneySea (aanwezig als Hotel Hightower) en het Walt Disney Studios Park.

Achtergrond[bewerken]

De attractie is een gesimuleerde vrije val-attractie gebaseerd op de televisieserie The Twilight Zone. De versie van de attractie in Disney's Hollywood Studios werd in 1994 geopend. De versie in Disney California Adventure Park bestaat sinds 2004, en die in Walt Disney Studios Park in Parijs sinds december 2007. Een soortgelijke attractie staat in Tokyo DisneySea in Japan, zij het onder de naam Hotel Hightower. In de zomer van 2016 werd bekend dat de Tower of Terror in Californië op 2 januari 2017 voor het laatst open is, om omgebouwd te worden tot een nieuwe attractie: Guardians of the Galaxy: Mission Breakout! Op 20 september is het Hollywood Tower Hotel logo op de voorkant vast verwijderd voor deze verbouwing. De Tower of Terrors in Parijs, Orlando en Japan blijven gewoon zoals ze nu zijn.

Met zijn 199 voet (60 m) hoogte is de attractie de op een na grootste in het Walt Disney World Resort. Alleen de attractie Expedition Everest is groter.

De attractie zit vol met voorwerpen die verwijzen naar afleveringen van de televisieserie The Twilight Zone.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De attractie heeft van buiten wat weg van het echt-bestaande Hollywood Tower appartementencomplex, gebouwd in 1929. Het verhaal achter dit hotel is dat op de avond van 31 oktober 1939 het hotel zou zijn getroffen door de bliksem, waarna een lift vol passagiers naar de Twilight Zone werd getransporteerd. De bliksem vernielde ook een deel van het gebouw, hetgeen aan de buitenkant te zien is.

De mensen in de attractie maken zogenaamd die bewuste avond uit 1939 mee. De bezoekers betreden het hotel via de hoofdingang. Alle personeelsleden in de attractie zijn gekleed in klassieke uniformen van hotelpersoneel uit die tijd. Hoewel ze er piekfijn uitzien, gedragen zich zeer doods en emotieloos. De bezoekers gaan via de lobby naar de bibliotheek, waar men via de ramen kan zien dat er buiten onweer op komst is. Op de achtergrond klinkt de intromuziek van het vierde seizoen van de originele Twilight Zone-serie. Op een tv-scherm vertelt Rod Serling wat er gaande is en daagt de bezoekers uit om in de lift te stappen.

De bezoekers komen dan terecht in een kamer vol met boilers, waar ze wachten tot ze ingeladen worden in één van de personeelsliften. Eenmaal in de lift schuift deze naar achteren terwijl een vertelstem de bezoekers toespreekt. De lift gaat omhoog, de deuren openen en bezoekers krijgen een grote spiegel te zien. De bliksem slaat plots in, waardoor het spiegelbeeld van de bezoekers vervaagt tot blauwe silhouetten. De silhouetten verdwijnen met een knal waardoor er schijnbaar een lege lift achterblijft.

De lift daalt weer en de deuren openen opnieuw. Nu zien bezoekers een lege hotelgang, waar plots de geesten van de verdwenen passagiers verschijnen. Wanneer de geesten weer verdwenen zijn, begint de gang zelf te vervagen tot er complete duisternis overblijft. Het enige wat nog zichtbaar is in de verte, zijn groene liftdeuren die openen. De verdwenen passagiers blijken in deze lift te zitten, die vervolgens naar beneden valt. Op dat moment valt de lift van de bezoekers naar beneden en begint een reeks van stijgingen en dalingen. De rit komt tot een einde en de lift schuift weer naar voren richting de deuren, waar bezoekers kunnen uitstappen.

De versies in de verschillende parken[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Disney's Hollywood Studios[bewerken]

De Tower of Terror in het Walt Disney World Resort is de meest uitgebreide. Momenteel is versie 4 in gebruik met als hoogtepunt een willekeurig programma. Met andere woorden: de computer zoekt een programma uit en deze zal 'nooit' dezelfde zijn (Never the Same fear Twice). Daarnaast heeft de Tower in Florida twee scènes:

 • De gang van het hotel wordt na het zien van de vermiste personen compleet onzichtbaar.
 • De lift komt uit de schacht en rijdt (horizontaal) door de 4e dimensie.

Vervolgens komt de drop. Het nadeel van dit systeem is dat je min of meer voelt wanneer de lift zal vallen. De Tower in Florida heeft vier instapschachten en twee valschachten.

Walt Disney Studios Park[bewerken]

De Tower of Terror in Disneyland Paris is eerder gelijk aan die in Disney California Adventure Park. De Tower in Parijs heeft twee scènes :

 • De ghost mirror, waarin je jezelf (en medegasten) ziet vervagen en vervolgens uit de lift ziet verdwijnen.
 • De beroemde gang (hoewel iets anders dan in het Walt Disney World Resort) waarin de vermiste personen en vervolgens de gang vervagen.

De drop komt direct na de laatste scene. Het effect is groot wegens het ontbreken van de 4e dimensie. De Tower of Terror in Parijs heeft 6 instapdeuren en 3 dropschachten. Hij is 60 meter hoog en gaat met een snelheid van 13 meter per seconde (50 km/h).

Tokyo DisneySea[bewerken]

Een soortgelijke attractie, genaamd Hotel Hightower, staat in Tokyo DisneySea in Japan. Hoewel ook deze attractie draait om een hotel waarin de bezoekers een vrije val in een lift meemaken, heeft de attractie geen connecties met The Twilight Zone. Dit vanwege problemen met de licenties en het feit dat de serie niet bekend is in Japan.

In deze versie stappen bezoekers binnen voor een rondleiding in Hotel Hightower. Hier leren ze meer over de eigenaar, Henry Hightower III, die verscheidene artefacten verzamelde tijdens zijn vele expedities en deze tentoonstelde in zijn hotel. Zijn recentste aanwinst was Shiriki Utundu, een godenbeeld dat hij gestolen had van een Afrikaanse stam. Er waren geruchten dat dit beeld vervloekt zou zijn, maar daar geloofde Henry Hightower niets van. Toen hij op een avond met Shiriki Utundu de lift naar zijn vertrekken nam, stortte deze op mysterieuze wijze neer. De hoed van Hightower en Shiriki Utundu werden teruggevonden in de vernielde lift, maar van Hightower zelf ontbreekt sindsdien elk spoor...

Referenties naar de Twilight Zone[bewerken]

 • Rod Serling’s introductie is overgenomen uit de aflevering It's a Good Life.
 • Bij de uitgang van de attractie in Disney California Adventure Park staat een kast met daarin voorwerpen die refereren aan de A Thing about Machines-aflevering.
 • De wachtrij bij de Disney California Adventure Park-versie bevat referenties naar de aflevering "Little boy Lost."
 • De lift toont dat het hotel officieel 12 verdiepingen heeft, maar de vrije val begint op de 13e etage. Dit is een referentie naar de aflevering "The After Hours", waarin een personage de 9e verdieping bezoekt van een gebouw dat eigenlijk maar 8 verdiepingen heeft.
 • De uitgang van de Disney's Hollywood Studios-versie bevat een kast met daarin onder andere de pop Caesar uit de aflevering "Caesar and Me."
 • In de lobby van het hotel zit Talky Tina, de pop uit de aflevering Living Doll.
 • In de bibliotheek staat de mystieke Seer-machine uit de aflevering Nick of Time.
 • De trompet uit de aflevering A Passage for Trumpet is te zien in een kast bij de uitgang.
 • Terwijl de attractie tot stilstand komt is in de Disney's Hollywood Studios-versie de gokkast uit de aflevering The Fever te zien. Tevens ziet men de vliegende schotel uit de aflevering The Invaders.
 • In de lift hangt een sticker die aangeeft dat de lift voor het laatst is nagekeken op 2 oktober 1959. Dat is de datum waarop de eerste aflevering van The Twilight Zone werd uitgezonden. De lift zou zijn nagekeken door Mr. Cadwallader, de sinistere zakenman uit de aflevering Escape Clause.

Externe links[bewerken]

Walt Disney World Resort · Earful Tower · The Sorcerer's Hat · afbeeldingen

Huidige attracties: Disney's "Moana" Sneak Peek · The Great Movie Ride · Muppet*Vision 3D · Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith · Star Tours - The Adventures Continue · Star Wars Launch Bay · Star Wars: Path of the Jedi · Star Wars Photo Opportunities · Toy Story Mania! · The Twilight Zone Tower of Terror · Walt Disney: One Man's Dream
Shows: Beauty and the Beast-Live on Stage · Celebrity Spotlight · Citizens of Hollywood · Disney Junior - Live on Stage! · Fantasmic! · For the First Time in Forever: A Frozen Sing-Along Celebration · Indiana Jones™ Epic Stunt Spectacular! · Jedi Training: Trials of the Temple · Jingle Bell, Jingle BAM! · Made with Magic · March of the First Order · Star Wars: A Galactic Spectacular · Star Wars: A Galaxy Far, Far Away · Voyage of The Little Mermaid
Themagebieden: Animation Courtyard · Commissary Lane · Echo Lake · Hollywood Boulevard · Muppet Courtyard · Pixar Place · Sunset Boulevard
Voormalige shows en attracties: Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame Plaza · The American Film Institute Showcase · The American Idol Experience · "Honey, I Shrunk the Kids" Movie Set Adventure · Journey into Narnia: Creating The Lion, the Witch, and the Wardrobe · Journey Into Narnia: Prince Caspian · Lights! Camera! Happy New Year! Fireworks · Lights, Motors, Action! Extreme Stunt Show · The Magic of Disney Animation · The Making of the Haunted Mansion Movie · The Monster Sound Show · Pixar Pals Countdown to Fun · Sounds Dangerous! · Streets of America (themagebied) · Studio Backlot Tour · Star Wars: Jedi Training Academy