The Twilight Zone Tower of Terror

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Twilight Zone Tower of Terror
The Twilight Zone Tower of Terror in Disney's Hollywood Studios
The Twilight Zone Tower of Terror in Disney's Hollywood Studios
Algemene informatie
Huidige locatie 1. Disney California Adventure Park, Vlag van Verenigde Staten
2. Disney's Hollywood Studios, Vlag van Verenigde Staten
3. Tokyo DisneySea, Vlag van Japan
4. Walt Disney Studios Park, Vlag van Frankrijk
Soort attractie Vrije val
Status Geopend
Opening 1. 5 mei 2002
2. 22 juli 1994
3. 22 september 2006
4.22 december 2007
Eigenschappen
Maximale hoogte 60 m
Aantal voertuigen 1
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De hotellobby in de versie van Disney's Hollywood Studios
Hotel Hightower in Tokyo DisneySea

The Twilight Zone Tower of Terror, of kortweg Tower of Terror, is een attractie in Disney California Adventure Park, Disney's Hollywood Studios, Tokyo DisneySea (aanwezig als Hotel Hightower) en het Walt Disney Studios Park.

Achtergrond[bewerken]

De attractie is een gesimuleerde vrije val-attractie gebaseerd op de televisieserie The Twilight Zone. De versie van de attractie in Disney's Hollywood Studios werd in 1994 geopend. De versie in Disney California Adventure Park bestaat sinds 2004, en die in Walt Disney Studios Park in Parijs sinds december 2007. Een soortgelijke attractie staat in Tokyo DisneySea in Japan, zij het onder de naam Hotel Hightower.

Met zijn 199 voet (60 m) hoogte is de attractie de op een na grootste in het Walt Disney World Resort. Alleen de attractie Expedition Everest is groter.

De attractie zit vol met voorwerpen die verwijzen naar afleveringen van de televisieserie The Twilight Zone.

Verhaal[bewerken]

De attractie heeft van buiten de vorm van het echt-bestaande Hollywood Tower Hotel. Het verhaal achter dit hotel is dat op de avond van 31 oktober 1939 het hotel zou zijn getroffen door de bliksem, waarna een lift vol passagiers naar de Twilight Zone werd getransporteerd. De bliksem vernielde ook een deel van het gebouw, hetgeen aan de buitenkant te zien is.

De mensen in de attractie maken zogenaamd die bewuste avond uit 1939 mee. De bezoekers betreden het hotel via de hoofdingang en gaan via de lobby naar de bibliotheek. Alle personeelsleden in de attractie zijn gekleed in klassieke uniformen van hotelpersoneel uit die tijd. Via de ramen kan men zien dat er buiten onweer op komst is. Op de achtergrond klinkt de intromuziek van het vierde seizoen van de originele Twilight Zone-serie. Op een TV-scherm vertelt Rod Serling wat er gaande is en daagt de bezoekers uit om in de lift te stappen. Zodra iedereen in de lift is, slaat de bliksem in en valt de lift enkele meters naar beneden.

De versies in de verschillende parken[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Disney's Hollywood Studios[bewerken]

De Tower of Terror in het Walt Disney World Resort is de meest uitgebreide. Momenteel is versie 4 in gebruik met als hoogtepunt een willekeurig programma. Met andere woorden: de computer zoekt een programma uit en deze zal 'nooit' de zelfde zijn (Never the Same fear Twice). Daarnaast heeft de Tower in Florida twee scènes:

 • De gang van het hotel wordt na het zien van de vermiste personen compleet onzichtbaar.
 • De lift komt uit de schacht en rijdt (horizontaal) door de 4e dimensie.

Vervolgens komt de drop. Het nadeel van dit systeem is dat je min of meer voelt wanneer de lift zal vallen. De Tower in Florida heeft vier instapschachten en twee valschachten.

Walt Disney Studios Park[bewerken]

De Tower of Terror in Disneyland Resort Paris is eerder gelijk aan die in Disney California Adventure Park. De Tower in Parijs heeft twee scènes :

 • De ghost mirror, waarin je jezelf (en medegasten) ziet vervagen en vervolgens uit de lift ziet verdwijnen.
 • De beroemde gang (hoewel iets anders dan in het Walt Disney World Resort) waarin de vermiste personen en vervolgens de gang vervagen.

De drop komt direct na de laatste scene. Het effect is groot wegens het ontbreken van de 4e dimensie. De Tower of Terror in Parijs heeft 6 instapdeuren en 3 dropschachten. Hij is 60 meter hoog en gaat met een snelheid van 13 meter per seconde (50 km/h).

Tokyo DisneySea[bewerken]

Een soortgelijke attractie, genaamd Hotel Hightower, staat in Tokyo DisneySea in Japan. Hoewel ook deze attractie draait om een hotel waarin de bezoekers een vrije val in een lift meemaken, heeft de attractie geen connecties met The Twilight Zone.

Referenties naar de Twilight Zone[bewerken]

 • Rod Serling’s introductie is overgenomen uit de aflevering It's a Good Life.
 • Bij de uitgang van de attractie in Disney California Adventure Park staat een kast met daarin voorwerpen die refereren aan de A Thing about Machines-aflevering.
 • De wachtrij bij de Disney California Adventure Park-versie bevat referenties naar de aflevering "Little Girl Lost."
 • De lift toont dat het hotel officieel 12 verdiepingen heeft, maar de vrije val begint op de 13e etage. Dit is een referentie naar de aflevering "The After Hours", waarin een personage de 9e verdieping bezoekt van een gebouw dat eigenlijk maar 8 verdiepingen heeft.
 • De uitgang van de Disney's Hollywood Studios-versie bevat een kast met daarin onder andere de pop Caesar uit de aflevering "Caesar and Me."
 • In de lobby van het hotel zit Talky Tina, de pop uit de aflevering Living Doll.
 • In de bibliotheek staat de mystieke Seer-machine uit de aflevering Nick of Time.
 • De trompet uit de aflevering A Passage for Trumpet is te zien in een kast bij de uitgang.
 • Terwijl de attractie tot stilstand komt is in de Disney's Hollywood Studios-versie de gokkast uit de aflevering The Fever te zien. Tevens ziet men de vliegende schotel uit de aflevering The Invaders.
 • In de lift hangt een sticker die aangeeft dat de lift voor het laatst is nagekeken op 2 oktober 1959. Dat is de datum waarop de eerste aflevering van The Twilight Zone werd uitgezonden. De lift zou zijn nagekeken door Mr. Cadwallader, de sinistere zakenman uit de aflevering Escape Clause.

Externe links[bewerken]