Adobe Flash Player

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adobe Flash Player
Adobe Flash Player
Ontwikkelaar Adobe
Recentste versie 32.0.0.403 
(14 juli 2020)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, macOS en Linux
Categorie Runtime
Licentie Propriëtaire freeware
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Adobe Flash Player is een browser-plug-in ontwikkeld door Adobe waarmee interactieve Flash-inhoud kan worden afgespeeld. Deze inhoud kan een website, een spel of andere media zijn.

Adobe Flash Player is freeware (closed source) en kan onder verschillende platformen werken, waaronder Windows, macOS en Linux. Een 64 bitversie voor 64 bitbrowsers is ook beschikbaar. Flash maakt intern gebruik van SWF-bestanden. Google Chrome beschikt nu nog over een ingebouwde Flash Player, maar dit verdwijnt op termijn. Net als bij Firefox draait deze in een sandbox. Steeds meer websites vervangen Flash Player door bijvoorbeeld HTML5, waaronder grotere bedrijven zoals Facebook en YouTube. De verwachting is dat dit aantal alleen maar gaat stijgen.[1] Microsoft plant om Adobe Flash Player op 31 december 2020 volledig te verwijderen uit zijn browsers.[2]

Beschikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Adobe Flash Player was voorheen ook beschikbaar voor Android. De ontwikkeling hiervan werd echter stopgezet. De actieve ontwikkeling van de NPAPI-plugin werd voor Linux in 2012 stopgezet, maar in 2016 werd deze beslissing teruggedraaid.[3] De laatst uitgebrachte versie voor Linux bleef bijgevolg lang op versie 11.2. Flash Player bleef al die tijd op Linux te gebruiken via de Pepper-API in Google Chrome, Opera en Chromium op Linux.

Middels software van derde partijen kan de nieuwste Flash Player bedoeld voor Chrome (NNPAPI-versie) ook in Firefox op Linux gebruikt worden.[4]

Voor Windows en macOS is Adobe Flash Player 28.0 de nieuwste versie. Op Windows bestaat Adobe Flash Player in twee varianten:

  • Een versie voor Internet Explorer (een ActiveX-plug-in).
  • Een versie voor alle andere browsers, waaronder Google Chrome en Mozilla Firefox.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]