Adobe Flash Player

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adobe Flash Player
Adobe Flash Player
Ontwikkelaar Adobe
Recentste versie 20.0.0.286 
(19 januari 2016)
Laatste bètaversie 20.0.0.214 
(18 november 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, OS X en Linux
Categorie Runtime
Licentie Propriëtaire freeware
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Adobe Flash Player is software van Adobe waarmee Flash-inhoud afgespeeld kan worden. Het zou volgens Adobe op 99% van de computers met een internetverbinding staan (waarbij dus mobiele apparaten zoals smartphones en tablets niet worden meegerekend).

Adobe Flash Player is freeware (closed source) en kan onder verschillende platformen werken, waaronder Windows, Mac en Linux. Op Linux is hiervoor is de PPAPI-uitvoering van Flash vereist die speciaal voor Google Chrome werd ontworpen. Een 64 bitversie voor 64 bitbrowsers is ook beschikbaar.

Flash maakt intern gebruik van swf-bestanden. Google Chrome beschikt over een ingebouwde Flash Player. Net als bij Firefox draait deze in een sandbox. YouTube is de grootste Flash-site wereldwijd, hoewel YouTube standaard de HTML5-videospeler gebruikt.

Beschikbaarheid[bewerken]

Adobe Flash Player was voorheen ook beschikbaar voor Linux via NPAPI, Unix en Android. De ontwikkeling hiervan werd echter stopgezet. De laatst uitgebrachte versie voor Linux is 11.2. Flash Player kan wel nog gebruikt worden door middel van de Pepper-API in Google Chrome, Opera en Chromium op Linux.

Middels software van derde partijen kan de nieuwste Flash Player bedoeld voor Chrome (NNPAPI-versie) ook in Firefox op Linux gebruikt worden.[1]

Voor Windows en Mac is Adobe Flash Player 20.0 de nieuwste versie. Op Windows bestaat Adobe Flash Player in twee varianten:

Zie ook[bewerken]

  • Adobe Flash, de technologie waarmee animaties en video's kunnen worden gemaakt om afgespeeld te worden met Adobe Flash Player
  • Flash video (FLV), een video in het Flash-formaat
  • HTML5-video, de grootste tegenhanger van FLV

Externe links[bewerken]