Patrick Warburton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patrick Warburton
Patrick Warburton in 2022
Algemene informatie
Volledige naam Patrick John Warburton
Geboren 14 november 1964
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1986-
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Patrick John Warburton (Paterson, 14 november 1964) is een Amerikaans film-, televisie- en stemacteur. Hij werd genomineerd voor een Annie Award voor het inspreken van zijn stem in zowel 2001 (voor The Emperor's New Groove), 2007 (voor The Emperor's New School) als 2008 (voor Bee Movie). Voor zijn 'normale' hoofdrol in The Civilization of Maxwell Bright ontving hij verschillende prijzen daadwerkelijk op filmfestivals in Beverly Hills, Boulder en New York.

Warburton maakte in 1987 zijn filmdebuut als Richard Abdee in Dragonard, hetzelfde personage dat hij ook in zijn tweede film Master of Dragonard Hill uit 1989 speelde. Hoewel hij sindsdien in nog meer dan twintig andere rollen te zien was op het witte doek, pleegde hij zijn grootste wapenfeiten elders.

Warburton speelde in meer dan 200 afleveringen van verschillende televisieseries én was te horen in meer dan 300 delen van diverse animatieseries. Zo was hij onder mee te zien als David Puddy in Seinfeld, als Jeb Denton in Less Than Perfect en als Jeff Bingham in Rules of Engagement en te horen als Buzz Lightyear in Buzz Lightyear of Star Command en in inmiddels meer dan 345 afleveringen van Family Guy als de aan een rolstoel gekluisterde Joe Swanson. Voor dezelfde personages sprak hij zijn stem in voor de avondvullende animatiefilms Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins en Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story, alsmede voor personages in meer dan tien andere geanimeerde filmtitels.

Warburton is een zoon van Barbara Lord, die tussen 1957 en 1989 zelf één- a tweemalige gastrolletjes speelde in een vijftiental televisieseries en in '59 naast Peter Falk verscheen in The Bloody Brood, als Ellie. Warburton zelf trouwde in 1991 met Cathy Jennings, met wie hij vier kinderen kreeg.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 5+ televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Stemrollen[bewerken | brontekst bewerken]

(Animatie)films[bewerken | brontekst bewerken]

Animatieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]