Naar inhoud springen

Get Smart (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Get Smart
Regie Peter Segal
Producent Alex Gartner
Charles Roven
Andrew Lazar
Scenario Tom J. Astle
Matt Ember
Hoofdrollen Steve Carell
Anne Hathaway
Dwayne Johnson
Alan Arkin
Terence Stamp
James Caan
Muziek Trevor Rabin
Montage Richard Pearson
Cinematografie Dean Semler
Distributie Warner Bros.
Genre Komedie/Actie
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $80.000.000
Opbrengst $223.030.585
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 2
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Get Smart is een Amerikaanse komische film uit 2008 onder regie van Peter Segal. De film is gebaseerd op de gelijknamige serie uit 1965. Hoofdrollen worden vertolkt door Steve Carell, Anne Hathaway, Alan Arkin, Dwayne Johnson en Terence Stamp.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Maxwell Smart, de topanalist van Amerika's beste geheime organisatie CONTROL, droomt ervan ooit een veldagent te worden net als zijn idool, Agent 23. Ondanks zijn hoge scores bij de benodigde testen, weigert het hoofd van CONTROL (die door iedereen Chief wordt genoemd) hem de baan daar hij denkt dat Max te waardevol is als analist. Dit verandert wanneer CONTROL wordt aangevallen door de KAOS-organisatie, geleid door een man die enkel bekendstaat als Siegfried. Bijna alle agenten van CONTROL komen om bij de aanval. Max krijgt zijn promotie. Hij wordt veldagent onder de codenaam 86. Zijn partner wordt een vrouwelijke agent met als codenaam 99.

Max en 99 reizen af naar Rusland om te onderzoeken hoe KAOS een aantal nucleaire wapens in handen heeft weten te krijgen. Onderweg bewijst Max dat hij ondanks het feit dat hij onervaren is als veldagent, toch een goede agent kan zijn. Hij en 99 lijken bovendien gevoelens voor elkaar te hebben. 99 wil echter een relatie voorkomen daar ze ooit een missie liet mislukken omdat ze verliefd werd op haar partner. Het duo infiltreert bij de nucleaire fabriek van KAOS, die vermomd is als een bakkerij. Max en 99 blazen de fabriek op. Wanneer agent 23 later de ruïnes van de fabriek onderzoekt, vindt hij geen sporen van nucleaire wapens. Hierdoor begint CONTROL te denken dat Max een dubbelspion is.

Siegfried onthult dat KAOS de nucleaire wapens al voor de komst van Max en 99 heeft gedistribueerd naar een aantal van Amerika’s grootste vijanden. Als de Amerikaanse overheid KAOS niet 200 miljard dollar losgeld betaalt, zal Siegfried al deze vijanden de activeringscodes van de wapens geven. Om zijn dreigement kracht bij te zetten besluit hij Los Angeles te bombarderen terwijl de president daar op bezoek is. De vicepresident gelooft de dreigementen van KAOS echter niet. 99, 23 en Chief proberen hem tevergeefs te overtuigen. Max, die op dat moment wordt vastgehouden voor ondervraging, ontsnapt en reist af naar Los Angeles. Daar ontdekt hij dat agent 23 de werkelijke dubbelagent is die KAOS had gewaarschuwd over de komst van Max en 99.

23 gijzelt 99 en vlucht met de ontsteker van de nucleaire bom. Max en Chief zetten de achtervolging in. Ze slagen erin 99 te redden. 23 komt om wanneer zijn auto wordt geramd door een trein. Nu moeten ze de bom nog onschadelijk maken. Deze is verborgen in de Walt Disney Concert Hall, waar de president een concert bezoekt. De bom zal afgaan wanneer het orkest de laatste noten speelt van Beethovens "Symfonie nr. 9". Max slaagt erin dit net op tijd te voorkomen. Siegfried die net de stad uitrijdt, probeert te vluchten. Hij wordt door zijn handlanger, Dalip, uit de vluchtauto in een rivier gegooid nadat hij Dalip een keer te veel beledigt.

Nu Siegfried weg is, is er niemand meer die de activeringscodes kent van de nucleaire wapens. Daarmee is het gevaar geweken. 99 en Max beginnen officieel een relatie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Carell, Steve Steve Carell Maxwell Smart
Hathaway, Anne Anne Hathaway Agent 99
Johnson, Dwayne Dwayne Johnson Agent 23
Arkin, Alan Alan Arkin The Chief
Stamp, Terence Terence Stamp Siegfried
Oka, Masi Masi Oka Bruce
Torrence, Nate Nate Torrence Lloyd
Davitian, Ken Ken Davitian Shtarker
Crews, Terry Terry Crews Agent 91
Koechner, David David Koechner Larabee
Caan, James James Caan De President
Singh, Dalip Dalip Singh Dalip
Murray, Bill Bill Murray Agent 13
Pierson, Geoff Geoff Pierson De Vice-President
Warburton, Patrick Patrick Warburton Hymie

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd met gemengde reacties ontvangen. In juni 2008 scoorde de film een 53% op Rotten Tomatoes.

In het openingsweekend bracht de film $38.683.480 op in 3.911 bioscopen in de Verenigde Staten en Canada. Daarmee was de film de meest succesvolle film van dat weekend. In totaal bracht de film wereldwijd $223.030.585 op.

Referenties naar de serie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Veel van de catchphrases van Max en Chief zijn verwerkt in de film.
  • De voorwerpen in het CONTROL-museum zijn allemaal afkomstig uit de televisieserie, waaronder de schoentelefoon, de draagbare “kegel der stilte” en een rode Sunbeam Tiger. Max neemt meerdere van deze voorwerpen mee en gebruikt ze in de climax.
  • Bernie Kopell, de acteur die in de serie de rol van Siegfried vertolkte, heeft een cameo in de film als chauffeur van de Opel GT.
  • Leonard Stern, de producer van de originele serie, heeft een cameo in de film als de piloot van de Cessna 206.
  • 99 vermomt zichzelf in de film met een avondjurk die sterk lijkt op de jurk die de originele 99 in de televisieserie altijd droeg.
  • De ingang naar het CONTROL-hoofdkwartier is vrijwel identiek aan die uit de televisieserie, waaronder de trap, de rode streek in het midden, de telefooncel en de vele deuren in de gang.
  • Max en 99 vliegen met Yarmy International Airlines. Yarmy is de echte achternaam van Don Adams, de acteur die in de originele serie Max Smart speelde.
  • Een aantal grappen uit de televisieserie zijn hergebruikt in de film, zoals de robotvlieg die vrijwel direct na zijn onthulling wordt vernield door een agent die denkt dat het een echte vlieg is.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg reeds in 2008 een direct-naar-dvd-vervolg getiteld Get Smart's Bruce and Lloyd: Out of Control. De gebeurtenissen van deze film spelen zich tegelijk met “Get Smart” af.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
2008 Golden Trailer Most original - genomineerd
Teen Choice Award Choice Summer Movie: Comedy - gewonnen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]