Opel GT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Opel GT
De originele Opel GT
Productiejaren 1968-1973
Productieaantal 103.463
Uitvoeringen
Sportcoupé
Voorganger n.v.t.
Opvolger Opel Speedster
Portaal  Portaalicoon   Auto
Achterzijde.

De Opel GT is een sportieve auto van Opel, die in twee generaties geleverd is.

Eerste generatie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste generatie is een GT coupé. Dit model was destijds baanbrekend en was het eerste sportieve model van het populaire Duitse merk. Hoewel de Opel GT door trouwe fans wordt betiteld als "Het Europese antwoord van Opel op de Chevrolet Corvette" was de GT gebaseerd op de Kadett B en bij lange na niet zo een sportwagen als de Corvette. In september 1968 kwam hij officieel op de markt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De wagen werd ontworpen door Clare Mac Kichan en Erhard Schnell. Tijdens de Internationale Automobilausstellung van Frankfurt (1969) werd een halfopen prototype gepresenteerd, de Opel Aero GT. Deze targa-uitvoering werd echter nooit in productie genomen.

De Opel GT werd geleverd met een 1100 of 1900-motor en bleef van augustus 1968 tot juli 1973 in productie. In 1970 werd de 1100 uit productie genomen, daar voor in de plaats kwam in 1971 de GT/J. Deze uitvoering was eenvoudiger dan de GT-versie. In plaats van een oliedruk- en ampèremeter had de GT/J controlelampjes, hij had geen verlichting in de motorruimte en het belangrijkste verschil is dat al het chroom werd vervangen door matzwarte rubbers en er rallystrepen op de zijkant van de auto werden aangebracht. De GT/J werd geleverd in vier niet-metallic kleuren: oranje, blauw, knalgeel, okergeel. Een groot deel van de geproduceerde exemplaren zijn voor de Amerikaanse markt gebouwd.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De carrosserie van de GT werd niet in Duitsland gemaakt maar bij de Franse firma Chausson. Chausson stuurde daarna de kale carrosserieën door naar de Franse firma Brissonneau&Lotz (B&L). B&L stond in voor het spuitwerk en het monteren van bedrading, interieur, ramen en chroomwerk. Daarna gingen de carrosserieën per trein naar Duitsland om in de fabriek in Bochum te worden afgebouwd met de mechaniek. Tijdens de productie werden nauwelijks wijzigingen aan het model aangebracht. In 1973 stopte de productie omdat de toeleveringsbedrijven Chausson en Brissonneau & Lotz door Renault werden overgenomen en omdat de Amerikaanse veiligheidseisen steeds strenger werden.

Tweede generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Opel GT
De nieuwe generatie Opel GT
Productiejaren 2007-2009
Productieaantal 7519
Uitvoeringen
Cabrio
Voorganger Opel Speedster
Opvolger n.v.t.
Portaal  Portaalicoon   Auto

In 2007 is opnieuw een auto onder de naam Opel GT op de markt gebracht, dit maal ging het om een roadster. Deze was in Nederland leverbaar tot eind 2009.[1] Deze generatie was technisch gebaseerd op de eveneens sportieve Pontiac Solstice. Het plaatwerk komt overeen met de Saturn Sky en de Daewoo G2X.

Technische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerk GT 1900 GT 1100 GT Roadster
Maximale snelheid (km/h) 185 157 229
Acceleratie (0-100 km/h) 11,5 16,5 5,7
Motor viercilindermotor met Solex registercarburateur viercilindermotor met twee Solex valstroomcarburateurs direct ingespoten viercilinderturbo
Vermogen 66 kW bij 5100 tpm 44 kW bij 5200 tpm 194 kW bij 5300 tpm
Zie de categorie Opel GT van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.