Opel Senator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Opel Senator (1978-1987)
Vauxhall Senator (1987-1994)

De Opel Senator was een grote 4-deurs sedan, die twee generaties lang (generatie A en B) werd verkocht in Europa door het Duitse General Motors. De auto werd geproduceerd van 1978 tot 1994.

Opel Senator A[bewerken]

De Opel Senator A was een op de Opel Rekord gebaseerde wagen welke verlengd werd, voor de zescilinderlijnmotoren. De Senator A was meer luxueus uitgevoerd. De coupé-uitvoering ging door het leven als de Opel Monza of Vauxhall Royale. Deze auto werd geproduceerd van 1978 tot 1987. De Senator was de opvolger van de Opel Commodore.

Opel Senator B[bewerken]

De 2e generatie, de Opel Senator B, was gebaseerd op de Opel Omega A, maar met een geheel eigen koetswerk. Van dit model was geen coupé-uitvoering leverbaar. Hij kwam in 1987 als opvolger van de Senator A.

In 1994 ging de Senator uit productie. Er was geen opvolger omdat Opel marktterrein had verloren in het segment van de luxe sedans; mensen in dat segment kochten nu vooral een BMW of Mercedes-Benz.

Trivia[bewerken]

Zowel de A- als de B-generatie was gebaseerd op het GM V-platform, waar onder andere de Opel Rekord en Omega ook op gebaseerd waren. Door de internationale divisies van General Motors, werd de auto ook bekend in de diverse andere markten als de Chevrolet Senator, Vauxhall Royale en Vauxhall Senator.

Het Engelse tv-programma Top Gear heeft lange tijd de stoelen uit een (grijs lederen) interieur van een Opel Senator gebruikt, van waaruit James May, Jeremy Clarkson en Richard Hammond hun autoshow presenteerden. Dit totdat in de break tussen seizoen 9 en 10 brand uitbrak in hun opslagloods in Dunsfold , waarbij onder andere het meubilair verloren was gegaan.