Scream 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scream 3
Logo van de film
Logo van de film
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline The most terrifying scream is always the last.
Regie Wes Craven
Producent Cathy Konrad
Kevin Williamson
Marianne Maddalena
Scenario Ehren Kruger
Hoofdrollen David Arquette
Neve Campbell
Courteney Cox
Patrick Dempsey
Jenny McCarthy
Parker Posey
Deon Richmond
Muziek Marco Beltrami
Montage Patrick Lussier
Cinematografie Peter Deming
Distributie Dimension Films
Première Vlag van Verenigde Staten 4 februari 2000
Vlag van België 19 april 2000
Vlag van Nederland 20 april 2000
Genre Horror/mystery
Speelduur 116 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 40.000.000
Opbrengst $ 161.834.276
Gewonnen prijzen 5
Overige nominaties 5
Voorloper Scream 2 (1997)
Vervolg Scream 4 (2011)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Scream 3 (bioscooptitel Scr3am) is een Amerikaanse satirische horrorfilm uit 2000 onder regie van Wes Craven. De productie volgt op Scream (1996) en Scream 2 (1997), waar deze ook verhaaltechnisch op aansluit. Scream 3 was oorspronkelijk het sluitstuk van een beoogde trilogie, maar kreeg in 2011 een nieuw vervolg, Scream 4.

Het script voor Scream 3 is voor het grootste deel van de hand van Ehren Kruger. De schrijver van de eerste twee delen (Kevin Williamson) begon hieraan, maar droeg zijn taken over vanwege andere verplichtingen. In de geest van de reeks behield Kruger de talrijke referenties naar 'regels in horrorfilms' en andere titels in het genre.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Sidney Prescott heeft nog steeds trauma's van de moordenaars die haar belaagden. Ze woont nu in een veilige omgeving in een gebied in Californië, waar zij thuis werkt als een telefonisch adviseur voor slachtoffers van verkrachtingen. Gale Weathers is inmiddels een succesvol nieuwsverslaggever geworden, dankzij haar boek over de moorden in Woodsboro en Los Angeles. Hun verleden achterhaalt de vrouwen wanneer Cotton Weary, de aanvankelijke verdachte van de moord op Sidneys moeder, wordt vermoord in zijn appartement. De politie in Los Angeles denkt dat de moordenaar in de Woodsboro-zaak dit op zijn geweten heeft, omdat bij de plek van misdrijf een foto werd aangetroffen van Sidneys moeder. Wanneer Gale de foto daadwerkelijk identificeert als Maureen Prescott, is het haar duidelijk dat de moordenaar weer actief is.

Ondertussen is er in de stad Los Angeles een nieuwe film in productie, genaamd Stab 3: Return to Woodsboro. De film is gebaseerd op het verleden van Sidney en wordt op het moment van de moorden volop gedraaid in Hollywood. De acteurs in Stab 3 worden een voor een vermoord, in dezelfde volgorde als de mensen die ze spelen dat gebeurde. Sidneys hulp wordt ingeroepen om uit te zoeken wie er achter de moorden zit.

De regels[bewerken]

De regels, die men kan beschouwen als de rode draad in de Scream-films, blijven een belangrijk deel. In Scream 3 bekijkt Sidney een video, gemaakt door Randy voordat hij werd vermoord, waarin wordt verteld wat de verschillen zijn tussen vervolgen in films. Ook vertelt Randy in zijn video dat in het derde deel alle voorgaande regels niet meer gelden. Iets dat de moordenaar, die geobsedeerd is door regels van horrorfilms, maar al te graag zal laten gelden in zijn show.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Campbell, Neve Neve Campbell Sidney Prescott
Arquette, David David Arquette Dwight "Dewey" Riley
Cox, Courteney Courteney Cox Gale Weathers
Kennedy, Jamie Jamie Kennedy Randy Meeks
Schreiber, Liev Liev Schreiber Cotton Weary
Dempsey, Patrick Patrick Dempsey Mark Kincaid
Foley, Scott Scott Foley Roman Bridger
Warburton, Patrick Patrick Warburton Steven Stone
Richmond, Deon Deon Richmond Tyson Fox
McCarthy, Jenny Jenny McCarthy Sarah Darling
Mortimer, Emily Emily Mortimer Angelina Tyler
Keeslar, Matt Matt Keeslar Tom Prinze
Rutherford, Kelly Kelly Rutherford Christine Hamilton
Henriksen, Lance Lance Henriksen John Milton
Matarazzo, Heather Heather Matarazzo Martha Meeks

Trivia[bewerken]

  • Gale Weathers (Cox) noemt Jennifer relatie met Brad Pitt. Dit is omdat Cox van 1994 tot en met 2004 in de sitcom Friends samen met Jennifer Aniston speelde, die destijds een relatie met Pitt had.
  • Scream 3 werd in het openingsweekend van de film in 3.467 bioscopen in de hele Verenigde Staten gedraaid. Dit was voor die tijd een record, dat later overigens gebroken zou worden door de Harry Potter-film Harry Potter and the Sorcerer's Stone uit 2001 met 3.762 bioscopen.
  • In vergelijking met de andere films werd er in deze film maar 40 liter namaakbloed gebruikt. In de eerste film was dat 200 liter, en in de tweede film was dat 120 liter.
  • Na de scène waar Gale Weathers van de set van Stab 3 werd afgestuurd komt er een groep toeristen langs. Tussen die toeristen bevinden zich de typetjes Jay en Silent Bob gespeeld door Jason Mewes en Kevin Smith.

Externe links[bewerken]