Jason Mewes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason Mewes
Jayson Mewes signing poster.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Jason Edward Mewes
Geboren 12 juni 1974
Geboorteplaats Highlands
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam Chronic
Werk
Pseudoniem Jay Mewes, Mewes
Jaren actief 1994-
Beroep acteur, producer
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Film

Jason Mewes (Highlands (New Jersey), 12 juni 1974) is een Amerikaanse acteur die vooral bekend is door zijn steeds terugkerende rol als Jay, één helft van het drugsdealende duo Jay en Silent Bob uit de View Askew-films Clerks. (1994), Mallrats (1995), Chasing Amy (1997), Dogma (1999), Jay and Silent Bob Strike Back (2001) en Clerks II (2006). In dezelfde gedaante hadden Mewes en zijn filmwederhelft een cameo in de horrorfilm Scream 3.

In Zack and Miri Make a Porno uit 2008 verscheen hij volledig naakt in een scène aan het einde van de film.

Zijn rol in de View Askew-films dankt hij aan zijn vriendschap met regisseur Kevin Smith, in wiens stripwinkel Mewes vroeger werkte. Mewes speelt zo nu en dan ook in films van andere regisseurs, wat beperkt blijft tot voornamelijk bijrolletjes, zoals in Feast (2005).

Drugsgebruik[bewerken]

Een zaak waar Mewes herhaaldelijk op een negatieve manier het nieuws mee haalde, was zijn probleem om van de drugs af te blijven. Clerks-regisseur en vriend Kevin Smith maakte Clerks II zelfs speciaal voor Mewes om hem te stimuleren op het goede pad te blijven, nadat Smith eerder had gezworen dat hij nooit een vervolg op zijn debuutfilm zou maken.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]