Roger Corman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roger Corman
Roger Corman (2006)
Volledige naam Roger William Corman
Geboren 5 april 1926
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1950-
Beroep Regisseur en filmproducent, acteur
Genre Horrorfilm, cult, thriller
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Roger William Corman (Detroit, 5 april 1926) is een Amerikaans regisseur en filmproducent.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Corman wordt wel de koning van de B-film genoemd omdat hij een specialist is in het maken van goedkope, snel gemaakte en zeer succesvolle kitscherige films. Hoewel hij bij deze films nooit de beschikking heeft over een groot budget of over geavanceerde technische middelen is dat aan de vormgeving of kwaliteit niet af te zien: Corman wordt gezien als een genie in het bedenken van goedkope maar uiterst effectieve decors en speciale effecten.

Corman staat er ook om bekend dat hij al zijn films met eigen financiën produceert en dat hij altijd alles opneemt in zijn eigen filmstudio. Deze volledige onafhankelijk manier van werken heeft als voordeel dat hij nooit tijdrovende onderhandelingen met grote filmmaatschappijen hoeft te doen, met als gevolg dat hij, met een gemiddelde van 9 films per jaar, de meest productieve producent uit de jaren 50 en 60 werd. In deze periode maakte hij ook The Little Shop of Horrors, een film die is gemaakt in slechts twee dagen en daarmee het wereldrecord snelst gemaakte film draagt. De meeste films van Corman behoren tot horrorgenre, maar daarnaast heeft hij ook talloze andere genres beoefend.

Ontdekker[bewerken | brontekst bewerken]

Corman dankt zijn grootste bekendheid niet aan het maken van zijn eigen films, maar aan het ontdekken van jong talent. De studio's van Corman zijn, vanwege hun hoge productiviteit, een grote kweekvijver voor beginnende acteurs en regisseurs, die allen door Corman geselecteerd en opgeleid worden. Zo zijn grote regisseurs als Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma, James Cameron, Joe Dante, John Landis en Ron Howard hun carrière in de studio's van Corman begonnen. Filmsterren als Jack Nicholson, Robert De Niro en Dennis Hopper hebben hun acteercarrière ook aan Corman te danken.

Door het opleiden en helpen van jonge talenten heeft Corman een grote bijdrage aan de Amerikaanse filmindustrie geleverd.

Corman heeft ook een aantal van de door hem geproduceerde films zelf geregisseerd. Het meest beroemd werd hij om een reeks duistere horrorfilms die zich afspeelden in de 19e eeuw. Deze films hadden de beroemde acteur Vincent Price in de hoofdrol en waren alle gebaseerd op de verhalen van Edgar Allan Poe.

Veel van Cormans films genieten een cultstatus.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]