Ron Howard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ron Howard
Ron Howard in 2011
Ron Howard in 2011
Algemene informatie
Geboren 1 maart 1954
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ron Howard (Duncan (Oklahoma), 1 maart 1954) is een Amerikaans filmregisseur, producer en acteur. Hij won een Oscar voor Beste Regisseur en Beste Film voor de film A Beautiful Mind.

Biografie[bewerken]

Kinderjaren[bewerken]

Howard werd geboren in het stadje Duncan in de staat Oklahoma. Zijn ouders Jean en Rance waren allebei acteur. Zijn vader was daarnaast regisseur en scenarist. Rance - die oorspronkelijk Beckenholdt heette - had de naam Howard aangenomen als artiestennaam. Om dichterbij hun werk te wonen, betrokken Rance en Jean een huis in Hollywood in de buurt van de Desilu studio’s van Lucille Ball. Hun oudste zoon Ron ging naar de school in de Desilu studio’s en kwam al vroeg in aanraking met de film- en tv-wereld. Op vijfjarige leeftijd had hij al een rolletje in de film The Journey (1960). Ook speelde hij rolletjes in tv-series als “The Dupont Show”, The Twilight Zone, Dennis the Menace en “The Many Loves of Dobie Gillies”. In 1959 kreeg hij zijn eerste grote rol, Hij werd gecast als Opie Taylor in The Andy Griffith Show en draaide alle acht seizoenen mee. De familie Howard was inmiddels verhuisd van Hollywood naar Burbank, maar Ron bleef acteren in Hollywood. Acteur Andy Griffith werd een soort plaatsvervangende vader van hem. Behalve in tv-producties speelde Howard ook mee in films, zoals, The Music Man en The Courtship of Eddie’s Father (1963).

Tienerjaren[bewerken]

Het spelen in films en tv-serie verhinderde niet dat Howard ook naar school moest. Hij werd ingeschreven bij de John Burroughs High School en na zijn diploma-uitreiking ging hij studeren aan de University of Southern California's School of Cinematic Arts (een studie die hij niet zou afmaken). Hij bleef echter acteren, al was hij niet langer het kindsterretje. Howards jeugdige uiterlijk maakte het echter mogelijk dat hij nog lange tijd voor kind kon doorgaan. Zoals in de aflevering “Little Boy Lost” van de tv-serie I Spy. In de jaren zeventig schoof hij door naar tienerrollen, zoals een jeugdige marinier in een aflevering van de tv-serie M*A*S*H of als een piepjonge tennisspeler in The Bold Ones. Regisseur George Lucas selecteerde de inmiddels negentien jarige Howard als het personage Steve Bollander in American Graffiti (1973). Het jaar daarop kreeg Howard de hoofdrol in één van de best lopende tv-series van de jaren zeventig: Happy Days. Howard speelde Richie Cunningham, de brave tiener die belangrijke levenslessen krijgt van de nozem Fonzie. In 1975 huwde Ron Howard zijn vriendinnetje van High School, Cheryl Alley. Naast ‘’Happy Days’’ speelde Howard in 1976 naast John Wayne in de western The Shootist. De acteerdagen van Howard waren echter geteld. In 1977 had hij de regie gedaan voor Grand Theft Auto, nadat Roger Corman hem gevraagd had om mee te doen aan een merkwaardige ruil. Howard zou de film mogen regisseren als hij in ruil daarvoor zou optreden in de film Eat My Dust!. Het regisseren was de jonge acteur echter goed bevallen.

Regisseur[bewerken]

Na ‘’Grand Theft Auto’’ regisseerde Howard diverse tv-films. Hij raakte zo geboeid door het regisseren dat hij in 1980 uit ‘’Happy Days’’ stapte. Afgezien van enige gastoptredens zou hij na die tijd niet meer acteren. Zijn eerste succes als filmregisseur had hij met Night Shift met Henry Winkler (Fonzie uit ‘’Happy Days’’) en Shelley Long. Het duurde niet lang voordat hij gevraagd werd voor de regie van Splash, een komedie rond een zeemeermin. Het werd een kasssucces en Howard werd al snel beschouwd als een regisseur die de kassa doet rinkelen, toen hij ook een succes maakte van Cocoon, waarin de bewoners van een bejaardentehuis een verjongingskuur ondergaan onder invloed van buitenaardse wezens. Ook de fantasyfilm Willow werd geprezen vanwege de regiekwaliteiten van Howard. Met Apollo 13 verlegde Howard zijn grenzen naar het drama en de thriller. Deze film over de noodlottige vlucht van de gelijknamige ruimtecapsule liet zien dat Howard ook andere films kon maken dan komedies en sprookjes. Met A Beautiful Mind over een wiskundige met paranoïde neigingen, bevestigde Howard zijn rol als veelzijdig regisseur. Hij kreeg er een Academy Award voor. Met The Da Vinci Code en Angels & Demons keerde hij weer terug naar de thriller, terwijl een film als Frost/Nixon weer het niveau van A Beautiful Mind laat zien.

Andere activiteiten[bewerken]

Sinds 1986 produceert Howard met zijn productiemaatschappij Imagine Entertainment verschillende televisieseries en films, waaronder 24, 8 Mile en Friday Night Lights. Howard was in 2003 de uitvoerend producent en de verteller van de serie Arrested Development, een serie die ondanks positieve reacties werd gecanceld in 2006 door tegenvallende kijkcijfers. In 2013 keerde de serie echter terug met een nieuw seizoen dat werd uitgezonden op Netflix. Ron is getrouwd met Cheryl en de vader van actrice Bryce Dallas Howard, die onder andere acteerde in The Village.

Filmografie[bewerken]

Regisseur[bewerken]

Acteur[bewerken]

Externe links[bewerken]