Netflix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Netflix, Inc.
Netflix
Het hoofdkantoor in Los Gatos
Het hoofdkantoor in Los Gatos
Beurs NASDAQ: NFLX
Oprichting 1997
Oprichter(s) Marc Randolph
Reed Hastings
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Los Gatos, Californië
Industrie Streaming media
Website http://www.netflix.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Media

Netflix is een Amerikaans bedrijf dat oorspronkelijk in Noord- en Zuid-Amerika, maar ook in onder meer Nederland en België, een maandabonnement aanbiedt voor streaming video on demand via internet, met de mogelijkheid van pauzeren en vooruit- en terugspoelen. Het aanbod bestaat uit films en tv-series, zonder reclameblokken.

Het bedrijf werd in 1997 opgericht en het hoofdkantoor bevindt zich in Los Gatos, Californië.

Geschiedenis[bewerken]

DVD van Netflix

Netflix is in 1997 opgericht in Scotts Valley, Californië door Marc Randolph en Reed Hastings. Hastings kwam op het idee om het bedrijf te beginnen, nadat hij $ 40 boete moest betalen na het te laat inleveren van de gehuurde film Apollo 13.[1] Op 14 april 1998 is de website van Netflix online gegaan met 30 medewerkers en 925 te huren video's.[2] Vier jaar later kreeg het bedrijf een notering aan de technologiebeurs NASDAQ.

Aanvankelijk was het bedrijfsmodel van Netflix gebaseerd op het voor onbepaalde tijd huren van DVD's die per post verstuurd werden in markante rode enveloppen. Zodra men de DVD terugstuurde zond Netflix de volgende DVD uit de lijst van gereserveerde films. Het aantal DVD's dat iemand tegelijkertijd in bezit kon hebben hing af van het abonnementstype. Met de toenemende breedband-penetratie heeft Netflix de overstap naar streaming gemaakt.

Internationaal[bewerken]

Landen waar Netflix sinds maart 2015 beschikbaar is

Netflix was tot 22 september 2010 alleen actief in de Verenigde Staten, maar vanaf dan gingen ook servers in Canada online en was het een internationale onderneming.[3] Vervolgens kondigde het bedrijf in de lente van 2011 aan dat het aan het eind van het jaar zijn diensten ook in Latijns-Amerika wilde aanbieden. Het jaar daarop zouden ze starten met de Europese markt, om te beginnen met Spanje.[4] Uiteindelijk heeft Netflix zich niet in Spanje gevestigd, maar in september 2011 wel in Latijns-Amerika.

Op 9 januari 2012 begon het bedrijf toch in Europa, echter niet in Spanje, maar in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In oktober datzelfde jaar lanceerde Netflix zijn website ook in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.

In de nacht van 10 en 11 september 2013 lanceerde Netflix om middernacht zijn SVOD (subscription video on demand) in Nederland.[5] Het aanbod bestaat uit zowel Nederlandse als buitenlandse films, series, documentaires, concerten en cabaret.[6] Bij alle buitenlandse inhoud zal in principe ondertiteling aanwezig zijn, met uitzondering van programma's voor jonge kinderen op het kanaal Netflix kids, welke nagesynchroniseerd zijn. Inhoud voor oudere kinderen en tieners zal meestal ondertiteld zijn, waarbij soms ook de keuze voor nasynchronisatie mogelijk is.[7]

Op 20 mei 2014 maakte Netflix via een persbericht bekend dat zijn service tegen eind 2014 ook beschikbaar zou worden in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg.[8]

Op 19 september 2014 werd Netflix gelanceerd in België, met voor Vlaanderen een gelijkaardig aanbod als in Nederland.

Op 31 maart 2015 werd Netflix gelanceerd in Australië en Nieuw-Zeeland.

Eigen producties[bewerken]

Naast vele films en series van andere maatschappijen, is Netflix ook zelf actief in de ontwikkeling van series, die al dan niet ook door zenders kunnen worden aangekocht:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]