Dolemite Is My Name

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dolemite Is My Name
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Craig Brewer
Producent John Davis
John Fox
Eddie Murphy
Scenario Scott Alexander
Larry Karaszewski
Hoofdrollen Eddie Murphy
Wesley Snipes
Keegan-Michael Key
Craig Robinson
Mike Epps
Da'Vine Joy Randolph
Muziek Scott Bomar
Montage Billy Fox
Cinematografie Eric Steelberg
Distributie Netflix
Première 7 september 2019 (TIFF)
Genre Biografisch / Drama / Komedie
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dolemite Is My Name is een Amerikaanse biografische filmkomedie uit 2019 onder regie van Craig Brewer. De film is gebaseerd op het leven van acteur en zanger Rudy Ray Moore. De hoofdrollen worden vertolkt door Eddie Murphy, Keegan-Michael Key, Craig Robinson, Wesley Snipes en Da'Vine Joy Randolph.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Rudy Ray Moore werkt in de jaren 1970 in een platenwinkel. Hij wil zelf doorbreken als zanger, maar niemand wil zijn plaatjes draaien. Ook als komiek kent de ambitieuze Rudy aanvankelijk geen succes, tot hij op een dag besluit om de grappen van enkele daklozen uit de buurt over te nemen en zich te verkleden als de pooier Dolemite. De grofgebekte humor en rijmpjes van de vloekende Dolemite vallen in de smaak bij het nachtclubpubliek, waarop Rudy besluit om samen met zijn vrienden en met het geld van zijn tante een comedy-album op te nemen.

Het album verkoopt als zoete broodjes in het illegale circuit en levert hem uiteindelijk een contract op bij het platenlabel van de broers Bihari. Ondertussen blijft hij ook als zijn alter ego optreden in nachtclubs. Tijdens een optreden in Mississippi ontmoet hij Lady Reed, een gewezen achtergrondzangeres die hij weet te overtuigen om samen met hem op te treden als de comédienne Queen Bee.

Op Kerstmis gaan Rudy en zijn entourage in de bioscoop naar de komedie The Front Page (1974) kijken. Ze stellen vast dat ze, in tegenstelling tot de rest van het overwegend blanke publiek in de zaal, niet moeten lachen om de film. Rudy besluit daarom maar om zelf een film te maken. Hij wil zijn personage Dolemite naar het witte doek brengen en een film maken die een combinatie is van actie, humor, seks en kungfu.

Met het geld van de broers Bihari en de hulp van toneelschrijver Jerry Jones, regisseur en acteur D'Urville Martin en een groepje student-filmmakers probeert Rudy zijn filmdroom waar te maken. Hoewel de opnames plaatsvinden in het aftandse en leegstaande hotel Dunbar lopen de kosten van de productie hoog op. Rudy wordt gedwongen de royalty's van zijn comedy-albums te verkopen aan de broers Bihari om de productie te kunnen afronden. Nadien moet hij tot zijn grote frustratie vaststellen dat geen enkele distributeur de blaxploitationfilm wil uitbrengen.

Via radio-dj Daddy Fatts weet hij uiteindelijk een bioscoop te vinden die Dolemite om middernacht wil vertonen. Rudy huurt de bioscoop af en mag de ticketopbrengst houden. De vertoning is zo'n succes dat er alsnog een distributeur bereid is om de film op grote schaal uit brengen. Rudy sluit een deal met Dimension Pictures, waarna er een grote première georganiseerd wordt. Op weg naar de première ontdekken Rudy en zijn vrienden dat de film door krantenrecensenten wordt afgekraakt. Ze vrezen even dat de film zal floppen, maar merken dan dat er een massa toeschouwers is opgedaagd voor de première. Terwijl zijn vrienden de bioscoop binnenwandelen om de film te zien, besluit Rudy om buiten te blijven en het wachtende publiek te entertainen.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Murphy, Eddie Eddie Murphy Rudy Ray Moore
Snipes, Wesley Wesley Snipes D'Urville Martin
Key, Keegan-Michael Keegan-Michael Key Jerry Jones
Robinson, Craig Craig Robinson Ben Taylor
Epps, Mike Mike Epps Jimmy Lynch
Burgess, Tituss Tituss Burgess Theodore Toney
Randolph, Da'Vine Joy Da'Vine Joy Randolph Lady Reed
Luenell Aunt
Smit-McPhee, Kodi Kodi Smit-McPhee Nick
Jones, Ron Cephas Ron Cephas Jones Ricco
Filimonović, Aleksandar Aleksandar Filimonović Joseph Bihari
Nandi, Ivo Ivo Nandi Julius Bihari
Tauginas, Kazy Kazy Tauginas Saul Bihari
Bolus, Michael Peter Michael Peter Bolus Lester Bihari
T.I. Walter Crane
Gilson, Chelsea Chelsea Gilson Carrie Mills
Rock, Chris Chris Rock Daddy Fatts
Snoop Dogg Roj
Odenkirk, Bob Bob Odenkirk Lawrence Woolner

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2018 raakte bekend dat Netflix in samenwerking met acteur Eddie Murphy een film zou maken over zanger en blaxploitationacteur Rudy Ray Moore. Craig Brewer werd aangekondigd als regisseur van het project.[1][2] Later die maand raakte ook bekend dat Wesley Snipes, T.I. en Keegan-Michael Key een rol zouden vertolken.[3][4][5]

De opnames, die in Los Angeles plaatsvonden, gingen op 12 juni 2018 van start en eindigden op 15 augustus 2018.[6][7][8]

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Dolemite Is My Name ging op 7 september 2019 in première op het internationaal filmfestival van Toronto (TIFF).[9] De Amerikaanse bioscooprelease volgde op 4 oktober 2019. Op 25 oktober 2019 werd de film uitgebracht via de streamingdienst van Netflix.[10]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2019 National Board of Review Top 10 films van het jaar Gewonnen
2020 Golden Globes Beste film (komedie/musical) Genomineerd
Beste acteur (komedie/musical) Eddie Murphy Genomineerd
Critics' Choice Awards Beste acteur Eddie Murphy Genomineerd
Beste kostuumontwerp Ruth E. Carter Gewonnen
Beste grime en haarstijl Genomineerd
Beste filmkomedie Gewonnen

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]