13 Reasons Why

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 Reasons Why
13 Reasons Why
Genre Drama, mysterie
Speelduur 49-61 minuten
Bedenker Jay Asher
Hoofdrollen Dylan Minnette
Katherine Langford
Christian Navarro
Alisha Boe
Brandon Flynn
Justin Prentice
Miles Heizer
Ross Butler
Devin Druid
Timothy Granaderos
Amy Hargreaves
Derek Luke
Kate Walsh
Brian d'Arcy James
Regie Brian Yorkey
Diana Son
Tom McCarthy
Joy Gorman Wettels
Steve Golin
Michael Sugar
Selena Gomez
Mandy Teefey
Kristel Laiblin
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Californië, Verenigde Staten
Productie
Producent Joseph Incaprera
Uitzendingen
Start 31 maart 2017
Einde 5 juni 2020
Afleveringen 49
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Netflix
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

13 Reasons Why (gestileerd geschreven als Th1rteen R3asons Why) is een Amerikaanse tienerdramaserie van Netflix, gebaseerd op de gelijknamige young adult-roman van Jay Asher.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen verscheen op 31 maart 2017. In de serie staat het verhaal van Hannah Baker centraal. Hannah heeft zelfmoord gepleegd en de mensen die daar in haar ogen verantwoordelijk voor zijn, krijgen cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de dertien redenen voor haar zelfmoord.

Het tweede seizoen kwam uit op 18 mei 2018. Het verhaal hierin betreft dezelfde personages, maar is niet meer gebaseerd op dat uit het boek van Asher. In dit seizoen proberen de betrokken personen verder te gaan met hun leven na de confronterende tapes uit seizoen 1. Een rechtszaak die de ouders van Hannah Baker aanspannen tegen de school, zorgt ervoor dat de betrokkenen weer worden geconfronteerd met de gebeurtenissen op de tapes. Daarnaast zorgen polaroidfoto’s en bekentenissen voor nieuwe inzichten in de redenen voor Hannahs zelfmoord.

Op 6 juni 2018 werd door Netflix seizoen 3 aangekondigd.[1] Sinds 23 augustus 2019 is dit te zien op hun platform. Dit seizoen draait om serieverkrachter Bryce Walker en de vraag wie hem vermoord heeft.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De serie richt zich op jeugdige kijkers, maar expliciete beelden zouden ervoor zorgen dat de serie niet geschikt is voor deze doelgroep.[2] Zo is in seizoen 1 te zien hoe Hannah Baker zelfmoord pleegt,[3] (deze scène is later uit de serie verwijderd[4]) en is in seizoen 2 te zien hoe Tyler door andere mannen wordt verkracht met een dweil.[5] Er ontstond controverse over deze scènes, maar ook over de serie in zijn geheel. Onder andere experts van de Zelfmoordlijn en organisaties voor nabestaanden van zelfdoding hebben hun kritische bedenkingen bij de serie geuit. De Amerikaanse belangengroep Parents Television Council eist zelfs dat Netflix de serie offline haalt: "De inhoud is nog erger dan we verwacht hadden", aldus de voorzitter.[6]

In navolging van deze kritiek werd door Netflix een waarschuwing toegevoegd aan de serie.[7] In seizoen twee is er een videoboodschap van de acteurs te zien waarin ze waarschuwen dat het heftige beelden kunnen zijn. Daarnaast raden ze aan om de serie met een volwassene te bekijken en verwijzen ze door naar de website als de kijker zelfhulp nodig heeft.[8] In juli 2019 besloot Netflix op aanraden van medische experts de zelfmoordscène uit seizoen 1 te verwijderen, omdat dit mensen mogelijk aan zou kunnen zetten tot het plegen van zelfmoord.[4]

Beyond the Reasons[bewerken | brontekst bewerken]

Naast seizoen 1 en 2 zond Netflix Beyond the Reasons-afleveringen uit. Hierin bespreken de acteurs, producers en hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg problemen en thema's die in de serie aan bod komen.[9]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Dylan Minnette in 2018

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dylan Minnette als Clay Jensen. Clay was een goede vriend van Hannah die er in seizoen 1 alles aan doet om erachter te komen wat er met haar is gebeurd. In seizoen 2 lukt het hem niet om haar te vergeten. Nieuwe bekentenissen zorgen ervoor dat hij twijfelt of hij haar echt heeft gekend. In seizoen 3 heeft hij een motief voor de moord op Bryce, omdat hij nog steeds uit is op wraak voor Hannah en hij en Bryce zijn verliefd op hetzelfde meisje.
 • Katherine Langford als Hannah Baker. Hannah heeft in seizoen 1 zelfmoord gepleegd. In seizoen 2 keert zij terug in flashbacks, maar ook verschijnt ze in Clays gedachtes.
  Katherine Langford in 2018
 • Christian Navarro als Tony Padilla. Tony zorgde er in seizoen 1 voor dat iedereen de tapes kreeg en gaf deze uiteindelijk aan Hannahs ouders. In seizoen 2 probeert hij verder te gaan met zijn leven, maar een voorwaardelijke celstraf en het getuigen in de rechtbank brengt hem in de problemen. Tony is homoseksueel en heeft agressieproblemen, in seizoen 2 bokst hij hier ook voor. Hij is ook katholiek. Hij bezit een rode 1968 Ford Mustang. In seizoen 3 wordt zijn familie gedeporteerd doordat de vader van Bryce hen heeft aangegeven bij ICE.
 • Alisha Boe als Jessica Davis. Jessica is net als Hannah in seizoen 1 verkracht door Bryce Walker. Ze heeft er moeite mee om hiervoor uit te komen en probeert haar normale leven weer op te pakken door het geheim te houden. Als bekend wordt dat Jessica en Hannah niet de enige zijn, besluit Jessica om een aanklacht tegen Bryce in te dienen. In seizoen 3 wordt ze voorzitter van de leerlingenraad en voert ze met haar club "Hands-Off-Our-Bodies" actie tegen seksueel misbruik
  Alisha Boe in 2018
 • Brandon Flynn als Justin Foley. Justin is de vriend van Jessica. Hij wist dat Bryce haar had verkracht, maar zei hier niks over om Jessica te beschermen. Aan het einde van seizoen 1 verdwijnt hij. In seizoen 2 keert hij terug en zit dan in een moeilijke periode. Door een drugsverslaving krijgt hij zijn leven nog niet op de rails. Hij woont bij de familie van Clay en wordt aan het einde van seizoen 2 door hen geadopteerd.
 • Justin Prentice als Bryce Walker. Bryce komt uit een rijke familie en is aanvoerder van het honkbalteam. Hierdoor is hij publiekelijk populair in en buiten de school. Hij is de verkrachter van onder andere Jessica en Hannah. Aan het einde van seizoen 2 gaat hij naar een andere school. In seizoen 3 wordt hij, ondanks verwoede pogingen om zijn leven te beteren, vermoord.
  Justin Prentice in 2018
 • Miles Heizer als Alex Standall. Alex is de ex van Jessica en voormalig vriend van Hannah. In het einde van seizoen 1 heeft hij een zelfmoordpoging gedaan. In seizoen 2 ondervindt hij nog steeds de gevolgen hiervan. Hij moet revalideren en lijdt aan geheugenverlies. Hij heeft ook een erg kort lontje.
 • Ross Butler als Zach Dempsey. Zach is een vriend en teamgenoot van Justin en Bryce. In seizoen 2 is te zien dat hij een relatie met Hannah heeft gehad. Hij helpt Alex met revalideren en zorgt voor een nieuw spoor in de zaak tegen Bryce. In seizoen 3 krijgt hij een relatie met Chloe, de ex-vriendin van Bryce.
 • Devin Druid als Tyler Down. Tyler is de schoolfotograaf en wordt gepest op school. In seizoen 2 wordt hij bevriend met Cyrus, en samen halen ze streken uit. Hij heeft een kist vol wapens, al sinds seizoen 1. In seizoen 2 gebruikt hij ze om op flessen en dieren te schieten. Aan het einde van seizoen 2 wordt hij door Montgomery verkracht met een dweil. Diezelfde avond wordt hij door Clay tegengehouden als hij een schietpartij wil beginnen.
 • Timothy Granaderos als Montgomery de la Cruz. Montgomery maakt deel uit van het honkbalteam. Na de verdwijning van Justin wordt hij de beste vriend van Bryce. Montgomery heeft een agressief karakter, mede doordat hij thuis mishandeld wordt door zijn vader. In seizoen 2 bedreigt hij de getuigen in de rechtszaak om Bryce te beschermen en verkracht hij Tyler met een dweil.
 • Amy Hargreaves als Lainie Jensen. Lainie is Clays moeder en is de advocaat van de school in seizoen 1. In seizoen 2 legt ze die rol naast zich neer, maar komt ze in conflict met haar man en Clay.
 • Derek Luke als Kevin Porter. Kevin is de mentor van de studenten. Hij is teleurgesteld in zichzelf dat hij Hannah niet heeft kunnen helpen.
 • Kate Walsh als Olivia Baker. Olivia is de moeder van Hannah. Ze doet er alles aan om het verhaal van Hannah te vertellen en de school aansprakelijk te stellen.
 • Brian d'Arcy James als Andy Baker. Andy is de vader van Hannah. Hij is in tegenstelling tot Olivia niet betrokken bij de rechtszaak.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Josh Hamilton als Matt Jensen. Matt is de vader van Clay.
 • Michele Selene Ang als Courtney Crimsen. Ze valt op vrouwen en vindt het moeilijk om er voor uit te komen.
 • Steven Silver als Marcus Cole. Hij is de studentenvoorzitter. Hij is de oorzaak voor de seksuele intimidatie tegenover Hannah in seizoen 1. In seizoen 2 wordt hij gechanteerd.
 • Ajiona Alexus als Sheri Holland. Sheri is verantwoordelijk voor de dood van Jeff in seizoen 1. In seizoen 2 keert ze terug na een korte gevangenisstraf en probeert ze haar daden goed te maken.
 • Tommy Dorfman als Ryan Shaver. Hij is een oude vriend van Hannah die haar vertrouwen heeft beschadigd. Ryan is homoseksueel en had een relatie met Tony.
 • Sosie Bacon als Skye Miller. In seizoen 1 is het een oude vriendin van Clay. In seizoen 2 beginnen ze een relatie. Die eindigt wanneer ze door persoonlijke problemen verhuist voor een frisse start.
 • Brandon Larracuente als Jeff Atkins. Hij is overleden in seizoen 1 door een auto-ongeluk. In seizoen 2 keert hij terug in flashbacks. Hij was een goede vriend van Clay en hielp hem met zijn relatie met Hannah.
 • Steven Weber als Gary Bolan. Hij is de conrector van de school. Bolan krijgt het vaak aan de stok met Jessica door haar manier van actievoeren.
 • Keiko Agena als Pam Bradley. Zij is communicatiedocent aan de school.
 • Mark Pellegrino als Bill Standall. De vader van Alex en politieagent.
 • Joseph C. Phillips als Greg Davis. De vader van Jessica en militair.
 • Cindy Cheung als Karen Dempsey. De moeder van Zach.
 • Robert Gant als Todd Crimsen. Een van de vaders van Courtney.
 • Wilson Cruz als Dennis Vasquez. De advocaat die de ouders van Hannah vertegenwoordigt. In seizoen 3 verdedigt hij Clay als deze de hoofdverdachte wordt in het onderzoek naar de moord op Bryce.
 • Jake Weber als Barry Walker. De vader van Bryce.
 • Brenda Strong als Nora Walker. De moeder van Bryce. In seizoen 3 is ze een van de hoofdpersonen.
 • Meredith Monroe als Carolyn Standall. De moeder van Alex.
 • R.J. Brown als Caleb. De bokstrainer en vriend van Tony.
 • Anne Winters als Chlöe Rice. Een cheerleader die een relatie heeft met Bryce. In de loop van seizoen 2 blijkt dat Bryce haar heeft verkracht. Aan het einde van seizoen 2 maakt ze bekend zwanger te zijn van Bryce. In seizoen 3 aborteert ze het kind en begint ze een relatie met Zach.
 • Bryce Cass als Cyrus. Een opstandige student die bevriend raakt met Tyler. Samen halen ze streken uit tegen de school en hun pestkoppen.
 • Chelsea Alden als Mackenzie. De zus van Cyrus. Ze krijgt kort een relatie met Tyler.
 • Allison Miller als Sonya Struhl. De advocaat die de school vertegenwoordigt.
 • Brandon Butler als Scott Reed. Lid van het honkbalteam. Hij is anders dan zijn teamgenoten, hij is geen verkrachter en haat ook zo te worden genoemd. Ook twijfelt hij of hij Bryce moet blijven beschermen.
 • Samantha Logan als Nina Jones. Atletiekatleet van de school. Ze raakt bevriend met Jessica en blijkt ook zelf seksueel te zijn misbruikt.
 • Kelli O'Hara als Jackie. Een advocaat die opkomt voor slachtoffers van pesters.
 • Ben Lawson als Coach Rick Wlodimierz. De honkbalcoach van de school. Hij beschermt zijn spelers tegen de kritiek die ontstaat rond het honkbalteam vanwege de rechtszaak.
 • Tyler Barnhardt als Charlie St. George. Charlie is een vriend van Montgomery. Hij is eigenlijk een tegenstander van Montgomery's gedrag, maar durft er niets tegen te doen. Hij komt ook te weten dat Montgomery Tyler heeft verkracht met een dweil.
 • Bex Taylor-Klaus als Casey Ford. Voert samen met Jessica en anderen actie tegen seksueel misbruik.
 • Matthew Alan als Seth Massey. Stiefvader van Justin en dealer. In seizoen 3 moet Justin voor hem werken, omdat hij eerder geld heeft gestolen van Seth.

Table of cast members[bewerken | brontekst bewerken]

Actor Characters Seasons
Main 1 2 3 4
Dylan Minnette Clay Jensen Main
Katherine Langford Hannah Baker Main 1
Christian Navarro Tony Padilla Main
Alisha Boe Jessica Davis Main
Brandon Flynn Justin Foley Main
Justin Prentice Bryce Walker Main
Miles Heizer Alex Standall Main
Ross Butler Zach Dempsey Main
Devin Druid Tyler Down Main
Amy Hargreaves Lainie Jensen Main
Derek Luke Kevin Porter Main 1
Kate Walsh (actrice) Olivia Baker Main 1
Brian d'Arcy James Andy Baker 10 Main
Grace Saif Ani Achola Main
Brenda Strong Nora Walker 8 Main 1
Timothy Granaderos Montgomery de la Cruz 7 13 Main
Mark Pellegrino (acteur) Deputy Standall 4 7 5 Main
Tyler Barnhardt Charlie St. George 13 Main
Deaken Bluman Winston Williams 3 Main
Jan Castellanos Diego Torres Main
Gary Sinise Dr. Robert Ellman Main
Recurring Characters
Josh Hamilton Matt Jensen 10 9 9 7
Michele Selene Ang Courtney Crimson 11 7 3 1
Steven Silver Marcus Cole 11 6
Ajiona Alexus Sheri Holland 10 8
Tommy Dorfman Ryan Shaver 9 6 1
Sosie Bacon Skye Miller 7 4
Brandon Larracuente Jeff Atkins 6 1
Steven Weber Gary Bolan 7 6 6 7
Keiko Agena Mrs. Bradley 6 1
Joseph C. Phillips Greg Davis 4 11 1 4
Andrea Roth Noelle Davis 1 5 1
Cindy Cheung Karen Dempsey 4 5 1
Anna Zavelson May Dempsey 2 1
Alex MacNicoll Peter Standall 1 1 1 2
Henry Zaga Brad 4
Giorgia Whigham Kat 2
Robert Gant Todd Crimson 4 1 1
Alex Quijano Steve Crimson 1 1 1
Wilson Cruz Dennis Vasquez 2 13 4
Ross Turner Mr. Wood 1 2 1
Matthew Alan Seth Massey 3 2 5
Jackie Geary Amber Foley 3 3
Tom Everett Scott Mr. Down 2 5 1
Maria Dizzia Mrs. Down 1 5 2
Kimiko Gelman Jane Child 2 2 1
Brittany Perry-Russel Tracy Porter 1 3
Gary Perez Arturo Padilla 2 2 1
Dorian Lockett Patrick 4 1
Parminder Nagra Priya Singh 1 3 1
Anne Winters Chlöe Rice 13 3 3
Jake Weber Barry Walker 6 1
Austin Aaron Luke Holliday 4 9 10
Meredith Monroe Carolyn Standall 4 3 3
R. J. Brown Caleb 10 6 5
Bryce Cass Cyrus 12 6 3
Chelsea Alden Mackenzie 9 4
Allison Miller Sonya Struhl 12
Brandon Butler Scott Reed 11 2
Samantha Logan Nina Jones 12
Ben Lawson Rick Wlodimierz 7
Bex Taylor-Klaus Casey Ford 7
Hart Denton Dean Holbrook 4
Nana Mensah Amara Achola 12
Benito Martinez Sheriff Diaz 10 7
Marcus DeAnda Monty's father 4
Raymond J. Barry Harrison Chatham 3
YaYa Gosselin Graciella Padilla 1 1
Christine Flores Rosa Padilla 2
Brandon Scott J. J. Kerba 6 4
Ron Rogge Morris 5
Blake Webb Tim Pozzi 2
Inde Navarrette Estela de la Cruz 9
Yadira Guevara-Prip Valerie Diaz 2

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
1
Tape 1, Side A
Tom McCarthyBrian Yorkey31 maart 2017

Clay Jensen vindt een doos gevuld met audio cassette tapes die anoniem zijn bezorgd aan zijn voordeur. Hij speelt de eerste cassette af in zijn vaders boombox en realiseert zich dat zijn oud klasgenoot Hannah Baker aan het praten is, voordat hij per ongeluk de boombox laat vallen omdat zijn moeder hem laat schrikken. Op de Walkman van zijn vriend Tony, die hij gestolen heeft, luistert Clay naar de eerste tape waarin Hannah de gebeurtenissen beschrijft die de oorzaak zijn van haar zelfmoord. Ze begint met het verhaal van haar eerste kus, die ze had met Justin Foley, die later het zwoele gerucht verspreidde dat leidde tot haar neerwaartse spiraal. Door middel van talrijke korte flashbacks wordt onthuld dat Clay verliefd is geweest op Hannah en met haar heeft samengewerkt in de lokale bioscoop.


Tape onderwerp: Justin Foley, voor het verspreiden van een intieme foto van Hannah samen met seksuele geruchten over hun ontmoeting. 
2
Tape 1, Side B
Tom McCarthyBrian Yorkey31 maart 2017

Op de tape kijkt Hannah terug op haar vriendschap met twee andere nieuwe studenten: Jessica die vaak verhuist omdat haar vader in de Air Force zit, en Alex. Jessica en Hannah hebben hem ontmoet in een koffiewinkel. Jessica en Alex worden uiteindelijk een stel en zien om die reden Hannah niet meer staan. Als Alex het vervolgens uitmaakt met Jessica geeft Jessica Hannah hier van de schuld. In het heden vindt Hannahs moeder, Olivia, een notitie in haar dochters notitieblok waardoor ze gelooft dat Hannah werd gepest. Bryce Walkers vriendenkring komt bijeen in de wetenschap dat Clay de tapes heeft en luistert naar Hannahs opnames.


Tape onderwerp: Jessica Davis, voor het foutief geloven dat Hannah verantwoordelijk is voor het verbreken van de relatie met Alex. 
3
Tape 2, Side A
Helen ShaverDiana Son31 maart 2017

Hannahs relaties worden bedreigd door een 'beste/slechtste lijst' gemaakt door Alex Standall, die hierdoor van Hannah een doelwit voor pesterijen heeft gemaakt. In het heden zoekt de moeder van Hannah, Olivia Baker, het schoolhoofd op om haar bevindingen over de mogelijke pesterijen voor te leggen. Tijdens zijn onderzoek wendt Clay zich tot Alex voor antwoorden, die hem vervolgens waarschuwt voor het vertrouwen van Tony, die Clay later in een schimmige omstandigheid betrapt. Terwijl Justin probeert te herstellen van zijn recente inzinking, forceert Bryce, Clay en Alex in een drink-off in een steegje.


Tape onderwerp: Alex Standall, voor het benoemen van Hannahs achterwerk als de beste van de school om Jessica jaloers te maken en zo zelf populairder te worden. 
4
Tape 2, Side B
Helen ShaverThomas Higgins31 maart 2017

Hannah hoort in de avond vreemde geluiden aan haar raam. Ze besluit tegen haar vriendin Courtney te vertellen dat ze een stalker heeft. Courtney biedt haar hulp aan om samen de griezel op heterdaad te betrappen. Terwijl ze wachten op de stalker, spelen een alcoholisch spelletje truth or dare dat ertoe leidt dat de twee elkaar gaan kussen op Hannahs bed. De stalker, schoolfotograaf Tyler Down, neemt foto’s van de meisjes en de gebeurtenis en stuurt ze vervolgens de school rond. Dit zorgt ervoor dat de vriendschap tussen Courtney en Hannah wordt beëindigd. In het heden neemt Clay een naaktfoto van Tyler en stuurt die op zijn beurt rond door de school in plaats van het gooien van een steen door het raam van Tyler, zoals Hannah had voorgesteld in haar tape als revanche.


Tape onderwerp: Tyler Down, voor het stalken van Hannah en het verspreiden van de kus tussen Hannah en Courtney door de school. 
5
Tape 3, Side A
Kyle Patrick AlvarezJulia Bicknell31 maart 2017

Courtney is bang dat haar klasgenoten achter haar geaardheid komen en verspreidt het gerucht dat de meisjes op de uitgelekte foto Hannah en de lesbische klasgenote Laura zijn. Courtney voegt ook nog extra roddels toe over Hannah en Justin wat erin resulteert dat Hannahs reputatie nog meer verslechterd. In het heden neemt Clay ondertussen Courtney mee naar het graf van Hannah. Kort daarna vertrekt ze in de veronderstelling dat ze er nog niet klaar voor is de dood van haar klasgenoot onder ogen te komen en haar aandeel er in te beseffen. Tony arriveert met Clays fiets en geeft hem de tape met het nummer waar hij en Hannah op danste tijdens het Winter Formal. Later dwingen de populaire jongens Clay in een auto en proberen hem te tot zwijgen te brengen over de tapes door hem af te schrikken en harder te rijden dan is toegestaan. Vervolgens worden ze staande gehouden door een politieagent, maar ze komen met hun vergrijp weg omdat de agent de vader van Alex blijkt te zijn.


Tape onderwerp: Courtney Crimsen, voor het laten zakken van haar vriendin om te vermijden dat er werd ontdekt dat ze op de foto stond van de meisjes die aan het kussen waren. 
6
Tape 3, Side B
Kyle Patrick AlvarezNic Sheff31 maart 2017

Hannahs date op Valentijnsdag met Marcus loopt niet zoals gepland doordat ze bestempeld wordt als ‘makkelijk’. In het heden belandt Alex in een gevecht met Montgomery waardoor ze beiden moeten verschijnen voor de leerlingenraad.


Tape onderwerp: Marcus Cole, voor het vernederen van Hannah in het openbaar tijdens hun date op Valentijn. 
7
Tape 4, Side A
Gregg ArakiElizabeth Benjamin31 maart 2017

Nadat Hannah geweigerd heeft met Zach uit te gaan, saboteert hij haar emotioneel tijdens een klassenproject. Uit wraak beschadigt Clay Zachs auto maar later zijn dingen anders dan ze lijken. Clay heeft zowel auditieve als visuele hallucinaties van Hannah gedurende de dag, inclusief het zien van haar dode lichaam op de vloer van het basketbalveld tijdens een wedstrijd en hoort hij haar tape afgespeeld worden op de schoolintercom.


Tape onderwerp: Zach Dempsey, voor het stelen van de "positieve berichten" bedoeld voor Hannah in de communicatie lessen omdat ze hem had afgewezen. 
8
Tape 4, Side B
Gregg ArakiKirk Moore31 maart 2017

Hannah is geraakt door het gedicht voorgedragen door mede student Ryan Shaver en gooit haar hart op tafel na aanmoediging vanuit zijn kant. Ryan verraadt haar door haar gedicht tegen haar wil in te publiceren in het schoolblad. In het heden vertrouwt Tony zijn verhaal toe aan Clay over de middag van Hannahs dood.


Tape onderwerp: Ryan Shaver, voor het stelen van het gedicht dat ze schreef waarin haar persoonlijke problemen stonden en zonder haar toestemming publiceerde in het schoolblad. 
9
Tape 5, Side A
Carl FranklinHayley Tyler31 maart 2017

Terwijl Hannah zich verschuilt in de kamer van Jessica tijdens een feestje in de zomer, aanschouwt Hannah de verkrachting van een bewusteloos en gedrogeerde Jessica door Bryce met de toestemming van Justin. In het heden praat Clay met Justin die hem vertelt dat het beter is dat Jessica de waarheid niet kent. Marcus waarschuwt Clay dat het ergste er nog aan zit te komen.


Tape onderwerp: Justin Foley, voor het toestaan dat Bryce zijn vriendin Jessica verkracht. 
10
Tape 5, Side B
Carl FranklinNathan Louis Jackson31 maart 2017

Na het feest krijgt Hannah een lift van Sheri. Ze raken betrokken bij een klein ongeluk en raken een stopbord, maar Sheri weigert de politie te bellen. Terwijl Hannah onderweg is om een telefoon te vinden vindt er een tragisch ongeluk plaats op dezelfde plek, dat zorgt voor de dood van Jeff Atkins, een vriend van Clay. Als Hannah probeert te vertellen over het stopbord duwt Clay haar weg omdat hij denkt dat het weer een van haar drama-momenten is. In het heden wordt Jessica’s gedrag steeds wisselvalliger.


Tape onderwerp: Sheri Holland, voor het verlaten van Hannah nadat ze tegen een stopbord was gebotst dat er later voor zorgde dat een student overleed. 
11
Tape 6, Side A
Jessica YuDiana Son31 maart 2017

Clay luistert eindelijk naar zijn eigen tape en wordt overweldigd door schuld omdat hij niet genoeg kon doen om haar zelfmoord te voorkomen. Heden ten dage vindt Justin uit dat Jessica bij Bryce thuis is. Hij confronteert haar daar en bekent dat Bryce haar verkracht heeft tijdens het feest. Olivia Baker vindt een lijst met namen met alle mensen die op de tapes staan, ondanks dat ze niet weet wat de lijst betekent.


Tape onderwerp: Clay Jensen, voor het alleen laten van Hannah op haar verzoek nadat ze bijna seks hadden. Hannah merkt echter op dat Clay niet op de tapes hoort te zijn (ze bekent haar bewondering en gevoelens voor hem) maar het was noodzakelijk om hem toe te voegen aan de lijst met redenen omdat hij van betekenis was voor wat er gebeurde en ze wilde dat hij dit ook zou weten. 
12
Tape 6, Side B
Jessica YuElizabeth Benjamin31 maart 2017

Na het per ongeluk verliezen van haar ouderlijke deposito's die naar de bank zouden gaan, struint een gedeprimeerde Hannah op een feestje dat door Bryce wordt gegeven. De nacht eindigt in een tragedie als ze met hem alleen komt te zijn in een bad en hij haar verkracht. In het heden gaat Clay naar Bryce' huis onder het voorwendsel van het kopen van wiet van hem en dan confronteert hij Bryce over de verkrachting en tapet zijn bekentenis. Iedereen die Olivia op de lijst heeft gevonden is gedagvaard voor de rechtszaak tussen de Bakers en de school. De aflevering eindigt met een ambulance die een onbekende tiener behandelt met een schotwond aan het hoofd.


Tape onderwerp: Bryce Walker, voor het verkrachten van Hannah in het bubbelbad. 
13
Tape 7, Side A
Kyle Patrick AlvarezBrian Yorkey31 maart 2017

Clay geeft Tony de bekentenisband om te kopiëren. Hannah bezoekt meneer Porter en vertelt hem over haar verkrachting. Hannah neemt het gesprek in het geheim op en hoopt dat Porter haar zal helpen. Wanneer hij dat niet doet, gaat ze naar huis en pleegt zelfmoord door in haar polsen te snijden. Clay confronteert in het heden meneer Porter met de ontmoeting met Hannah op haar laatste dag. Hij overhandigt ook de tapes, inclusief een extra band met Bryce' bekentenis. Clay vertelt Porter dat hij het onderwerp van de laatste band is. De ondervragingen blijven door gaan, met alle genoemde klasgenoten die hun fouten bekennen, behalve Alex die zelfmoord probeert te plegen en in kritieke conditie verkeert. Justin verlaat zijn huis en de stad uit schuld, maar niet voordat hij Bryce over de tapes vertelt. Jessica vertelt haar vader over haar verkrachting. Voor zijn ondervraging verbergt Tyler munitie en geweren in zijn kamer. Op school gaat Clay naar Skye toe, een klasgenoot die hij eerder met littekens op haar polsen heeft gezien.


Tape onderwerp: Mr. Porter, voor het niet geloven dat Hannah suïcidaal was en voor het niet bieden van de juiste hulp. 

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
1
The First Polaroid
Gregg ArakiBrian Yorkey18 mei 2018

Vijf maanden na de gebeurtenissen in seizoen 1 wordt Hannahs rechtszaak voorgedragen naar de rechtbank. De eerste student die moet getuigen is Tyler. Hij spreekt de waarheid. Ondertussen zijn Skye en Clay aan het daten, maar Clay begint Hannah voor zich te zien in zijn gedachtes. Porter confronteert Bryce en vertelt dat hij hem in de gaten houdt. Jessica en Alex keren terug naar school. Alex heeft zijn zelfmoordpoging overleefd, maar is een gedeelte van zijn geheugen kwijt – waaronder de inhoud van de tapes. Tony verbrandt de brief die Hannah aan hem gaf op de dag van haar overlijden. Clay vindt een polaroidfoto in zijn kluisje waarop "Hannah wasn’t the only one" staat.


Getuige: Tyler Down. Hij praat over de foto’s die hij van Hannah heeft genomen. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
2
Two Girls Kissing
Gregg ArakiThomas Higgins18 mei 2018

Courtney komt tijdens haar getuigenis in de rechtbank uit de kast en vertelt dat ze gevoelens had voor Hannah. Ondertussen verzamelt een groep demonstranten zich buiten de rechtbank die gerechtigheid voor Hannah eisen. Jessica en Alex ontvangen anonieme dreigementen dat ze tijdens hun getuigenis niks mogen zeggen. Clay en Skye krijgen ruzie over het feit dat Clay nog steeds verliefd is op Hannah. Skye rent weg van Clays huis en wordt kort daarna opgenomen in het ziekenhuis. Tyler raakt bevriend met Cyrus.


Getuige: Courtney Crimsen. Ze praat over haar gevoelens voor Hannah. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
3
The Drunk Slut
Karen MoncrieffMarissa Jo Cerar18 mei 2018

Clay wordt tijdens het fietsen met opzet aangereden door een auto. Hij bezoekt Skye in het ziekenhuis, maar zij verbreekt hun relatie. Jessica moet getuigen in de rechtbank. Alex en Clay proberen haar aan te moedigen om te vertellen wat Bryce met haar heeft gedaan. In een klaslokaal vindt Jessica foto’s waarop ze dronken is vastgeplakt aan een schoolbord. Hierdoor durft ze niks over Bryce te vertellen in de rechtbank. Olivia vraagt na haar getuigenis of zij het meisje is op tape nummer 9, maar Jessica zwijgt en loopt weg. Clay komt erachter dat Justin contact heeft gezocht met Jessica. Hij gaat samen met Tony op zoek naar hem. Ze vinden Justin dakloos in Oakland. Clay heeft geen andere keuze en neemt Justin stiekem op in huis. De ouders van Skye laten haar overplaatsen naar een psychiatrisch ziekenhuis en vertellen Clay geen contact met haar te zoeken. Ondertussen ontmoet Tyler de vriendengroep van Cyrus. Bryce krijgt een oproep om te getuigen in de rechtbank.


Getuige: Jessica Davis. Ze praat over de hot-or-notlijst en haar vriendschap met Hannah. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
4
The Second Polaroid
Karen MoncrieffHayley Tyler18 mei 2018

Marcus liegt in de rechtbank over wat er is gebeurd met Hannah op de avond dat ze uitgingen. Hij laat kort Bryce zijn naam vallen, waardoor Bryce boos wordt. Tyler en Cyrus horen over de leugens van Marcus en besluiten een grap met hem uit te halen. Daarna gaan ze stiekem samen schieten in het bos. Clay komt erachter dat Justin drugsverslaafd is en neemt contact op met Tony die Sheri stuurt. Sheri en Clay helpen Justin met afkicken. Jessica laat de dreigbrief aan Kevin Porter zien die ze kreeg voordat ze ging getuigen. Alex raakt steeds meer gefrustreerd omdat hij niks kan herinneren en vraagt Clay meerdere keren om de tapes. Clay besluit de tapes naar hem te sturen. Daarnaast vindt Clay een tweede polaroidfoto waarop is te zien dat Bryce met een bewusteloos meisje seks heeft. Achterop de foto staat de tekst "He won’t stop".


Getuige: Marcus Cole. Hij liegt over wat er met Hannah is gebeurd op hun date. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
5
The Chalk Machine
Eliza HittmanNic Sheff18 mei 2018

Porter confronteert Tyler. Hij verdenkt hem van de foto’s die Jessica in het klaslokaal vond voordat ze ging getuigen, maar Tyler ontkent dit. Ryan getuigt en vertelt over Hannahs gedichten. Hij verklaart dat deze over Justin gingen en dat hij en Hannah nog contact hielden ondanks hun ruzie. Na zijn getuigenis vraagt Olivia aan Ryan of hij kan helpen met het ontcijferen van Hannahs gedichten. Ryan vertrekt zodra Olivia over ontbrekende pagina’s begint, die hij uit het dagboek heeft gescheurd. Clay ontdekt dat de polaroidfoto’s op school zijn genomen en probeert erachter te komen waar. Chloë ontmoet de ouders van Bryce. Zijn moeder ontdekt blauwe plekken op haar lichaam. Jessica gaat voor het eerst naar therapie. Porter vindt een baksteen met een dreigement die door zijn autoruit is gegooid. Hij gaat op zoek naar Justin en komt uit bij zijn moeder. Hij raakt in gevecht met haar vriend, waarna hij wordt gearresteerd.


Getuige: Ryan Shaver. Hij vertelt over de gedichten die Hannah heeft geschreven. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
6
The Smile at the End of the Dock
Eliza HittmanJulia Bicknell18 mei 2018

Zach vertelt tijdens zijn getuigenis over zijn geheime romantische relatie met Hannah in de zomer voor haar dood. Bryce haalt een grap uit bij Zach over zijn geheime relatie met Hannah. Zach reageert hier boos op, wat tot een kort gevecht leidt. Justin gaat zonder Clays toestemming terug naar school om met Jessica te praten, maar zij vraagt hem om weg te gaan. Hij gaat alleen terug naar het huis van Clay, maar moet zich daar verbergen als iemand inbreekt. Clays vader komt thuis en ontdekt dat Justin stiekem een tijd in huis heeft gewoond. Clays ouders besluiten dat Justin mag blijven.


Getuige: Zach Dempsey. Hij praat over zijn geheime relatie met Hannah in de zomer voor haar dood. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
7
The Third Polaroid
Michael MorrisBrian Yorkey18 mei 2018

Clay moet getuigen in de rechtbank. Hij wordt gedwongen om te vertellen dat hij en Hannah op een klein feestje drugs hebben gebruikt en de hele avond samen zijn gebleven. De volgende ochtend heeft Hannah een opmerking gemaakt over dat ze dood wilde, wat Clay heeft genegeerd. Het verjaardagsfeestje van Alex loopt uit de hand na een paar ruzies. Wanneer Clay het feest verlaat, vindt hij een derde polaroidfoto bij zijn auto. Op deze foto staat "The Clubhouse" (het clubhuis). Na het lezen van een aantal opmerkingen online over Hannah en zijn getuigenis besluit Clay om alle tapes online te zetten. Bryce heeft zonder toestemming seks met Chloë.


Getuige: Clay Jensen. Hij praat over zijn vriendschap met Hannah. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
8
The Little Girl
Michael MorrisFelischa Marye18 mei 2018

Nu de tapes online staan ontstaat er ophef op school. Bryce ontdekt dat zijn kluisje is besmeurd en dat de tapes zijn uitgelekt. Marcus wordt nog steeds gechanteerd en noemt Bryce een verkrachter tijdens een ceremonie. Hij dit doet om zijn eigen hachje te redden. Clay kan eindelijk weer contact met Skye opnemen en spreekt met haar af in het psychiatrisch ziekenhuis. Ze praten bij, maar Skye vertelt dat ze naar een andere staat verhuist voor een frisse start. Justin neemt een overdosis, maar Alex vindt hem op tijd en redt zijn leven. Justin besluit om weer bij zijn moeder in huis te trekken.


Getuige: Andy en Olivia Baker. Ze praten over Hannahs leven en over pesten op de school. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
9
The Missing Page
Kat CandlerRohit Kumar18 mei 2018

Tijdens zijn getuigenis verklaart Kevin Porter dat hij sinds Hannahs dood gelooft dat ze is verkracht door Bryce. Hij verontschuldigt zich tegenover Olivia voor de rol die hij heeft gespeeld in de zelfmoord van Hannah. Justin steelt geld van de vriend van zijn moeder. Zij ontdekt dit en confronteert hem. Justin besluit om weg te lopen en raadt zijn moeder aan om hetzelfde te doen. Bryce bedreigt Clay, omdat hij denkt dat Marcus door hem wordt gechanteerd. Later wordt Clay in elkaar geslagen door vier gemaskerde studenten. Cyrus benadert Clay om samen met hem en Tyler het honkbalveld te beschadigen. Clay ziet deze avond studenten een huisje naast het honkbalveld ingaan. Hij realiseert dat dit de locatie van het clubhuis moet zijn. Hij neemt contact op met Justin en haalt hem weer terug in huis. Ondertussen neemt Olivia contact op met een meisje genaamd Sarah, en vraagt haar om niet te getuigen.


Getuige: Kevin Porter. Hij praat over de dag dat Hannah contact met hem zocht. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
10
Smile, Bitches!
Kat CandlerKirk Moore18 mei 2018

Tony moet getuigen in de rechtbank. Hij kiest ervoor om niet de reden te vertellen waarom Hannah de tapes bij hem achter liet. Hannah heeft hem geholpen om de politie te ontwijken, waardoor hij niet werd gearresteerd. Sarah getuigt ook. Zij zat samen met Hannah op haar vorige school waar ze door Hannah en drie andere meiden werd gepest. Tyler en Mackenzie krijgen ruzie, waardoor Cyrus de vriendschap met Tyler verbreekt.

Sheri biedt wiet aan om het clubhuis binnen te komen. Ze komt binnen en onthoudt de code van de deur. Eenmaal binnen wordt er een polaroidfoto van haar gemaakt en ontdekt ze een doos vol met foto’s. Ze geeft de informatie door aan Clay die besluit om samen met Justin tijdens een honkbalwedstrijd naar binnen te gaan. Tijdens deze honkbalwedstrijd krijgen Bryce en Zach ruzie. Zach verlaat boos het honkbalveld en gaat naar het clubhuis waar hij Clay en Justin aantreft. Zach bekent aan Clay dat hij de eerste drie polaroids aan hem heeft gegeven. Hij besluit om de doos vol polaroids aan Justin en Clay mee te geven. Thuis bekijken Clay, Justin en Sheri alle foto’s. Ze vinden een foto waarop is te zien dat Chloë door Bryce wordt verkracht. Clay vindt ook een foto van Hannah.


Getuige: Tony Padilla. Hij praat over zijn vriendschap met Hannah.

Getuige: Sarah. Een oud schoolgenoot van Hannah. Zij vertelt dat Hannah haar met drie meiden heeft gepest. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
11
Bryce and Chloë
Jessica YuMarissa Jo Cerar & Thomas Higgins18 mei 2018

Bryce liegt tijdens zijn getuigenis dat hij en Hannah een seksuele relatie hadden en dat zij hem vals heeft beschuldigd omdat hij het had uitgemaakt. Wanneer Bryce op school terugkeert, confronteert Justin hem waarna een gevecht uitbreekt tussen meerdere mensen. Jessica laat Chloë de foto zien waarop Bryce haar verkracht. Chloë verklaart dat zij degene is die foto’s van Jessica in het klaslokaal had opgehangen voordat ze moest getuigen. Olivia, haar advocaat en Jessica vragen Chloë om tegen Bryce te getuigen. Ze gaat hiermee akkoord. In de rechtbank verandert ze toch van gedachte en verklaart ze dat ze niet is verkracht. De doos met polaroidfoto’s is gestolen uit Clays auto. Alex krijgt een pakketje met een pistool en een dreigbrief.

Bryces moeder vraagt aan haar zoon of hij de waarheid heeft gesproken in de rechtbank. Na enig aandringen geeft Bryce toe dat hij Hannah heeft verkracht. Aan de hand van flashbacks is te zien dat Bryce verliefd werd op Hannah, maar zij hem afwees. Clay draait door omdat hij steeds Hannah voor zich ziet en al een tijd met haar verschijning praat. Hij besluit om met een pistool naar het huis van Bryce te gaan en hem te vermoorden. Justin houdt Clay op tijd tegen.


Getuige: Bryce Walker. Hij liegt over het verkrachten van Hannah.

Getuige: Chloë. Ze praat over het clubhuis en liegt dat ze niet is verkracht door Bryce. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
12
The Box of Polaroids
Jessica YuHayley Tyler & Brian Yorkey18 mei 2018

Justin ontvangt een doodsbedreiging voordat hij gaat getuigen. Toch besluit hij om te vertellen dat Bryce degene is die Jessica heeft verkracht. Montgomery wordt geconfronteerd door Alex, Clay, Justin, Tony, Zach en Scott nadat Alex heeft beseft dat hij verantwoordelijk is voor alle intimidatie gedurende de rechtszaak. Ook geeft Montgomery toe dat hij de polaroids heeft gestolen en verstopt. Alex gaat met hem mee naar die plek, maar Montgomery heeft gelogen. Hij heeft de foto’s niet gestolen en ontsnapt.

Jessica wordt gesteund door al haar vrienden om aangifte te doen tegen Bryce bij de politie. De rechtszaak is afgelopen en de jury heeft geoordeeld dat de school niet verantwoordelijk is voor de dood van Hannah. Als iedereen uit de rechtszaal loopt, worden Bryce en Justin gearresteerd door de politie. Bryce voor de verkrachting van Jessica en Justin voor medeplichtigheid. Kevin Porter wordt ontslagen nadat zijn presteren onder de loep is genomen door de schoolcommissie. Tyler wordt onder een speciaal programma gebracht nadat foto’s op sociale media onthuld hebben dat hij eigendommen van de school heeft vernield.


Getuige: Justin Foley. Hij praat over zijn relatie met Hannah en verklaart dat Bryce Jessica en Hannah heeft verkracht. 
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
13
Bye
Kyle Patrick AlvarezBrian Yorkey18 mei 2018

De verkrachtingszaak van Jessica gaat naar de rechtbank waarna Bryce voor drie maanden voorwaardelijk wordt veroordeeld. Justin wordt voor zes maanden veroordeeld, maar hij kan eerder vrijkomen als hij bij een van zijn ouders terecht kan. Beide laten niks van zich horen en zijn onvindbaar. Dit leidt ertoe dat hij na zes maanden voorwaardelijk vrij komt. Clays familie besluit om Justin te adopteren en hij wil dit zelf ook. Hannah krijgt eindelijk haar afscheidsbijeenkomst waar Clay een verhaal vertelt. Na de ceremonie komt Clay erachter dat hij op haar lijst van "Reasons Why Not" stond. Deze lijst vond Olivia op de computer van Hannah die ze had geschreven voor haar dood.

Tyler keert terug op school waar hij door Montgomery en twee van zijn vrienden wordt mishandeld en verkracht. De volgende avond, op het schoolbal, worden Jessica en Justin weer close en vertelt Chloë aan Jessica dat ze zwanger is van Bryce. Tyler gaat met wapens naar het schoolfeest met de intentie om er een schietpartij te starten. Clay komt net op tijd achter Tylers plan en overtuigt hem het niet te doen. Hij laat Tyler weten dat hij niet alleen is. Tyler geeft het geweer aan Clay. Ondertussen komt Tony aanrijden om Tyler weg te brengen naar een veilige plek. De aflevering eindigt met het dichterbij komen van sirenes en het staan van Clay, Justin en Jessica voor het schoolgebouw. Clay heeft het geweer van Tyler nog in zijn handen. 

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Hitserie 13 Reasons Why krijgt derde seizoen. AD (6 juni 2018). Geraadpleegd op 8 juni 2018.
 2. Experts trekken aan alarmbel over zelfdoding in Netflix-reeks: "Dit is een gevaarlijke serie". Nieuwsblad (22 april 2017). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 3. Psychologen: Beelden van zelfmoord tonen in 13 Reasons Why is gevaarlijk. AD (18 april 2018). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 4. a b Netflix Revises Controversial ’13 Reasons Why’ Suicide Scene. Variety (16 juli 2019). Geraadpleegd op 17 juli 2019.
 5. Opnieuw ophef om 13 Reasons Why. De Telegraaf (27 mei 2018). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 6. 13 Reasons Why onder vuur na heftige verkrachtingsscène. AD (27 mei 2018). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 7. ‘13 Reasons Why’ To Air Warning Video Ahead Of Season 2 Premiere. Deadline (21 maart 2018). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 8. Netflix waarschuwt voor 13 Reasons Why. De Telegraaf (20 mei 2018). Geraadpleegd op 31 juni 2018.
 9. 13 Reasons Why Beyond the reasons. Netflix (20 mei 2017). Geraadpleegd op 31 mei 2018.