13 Reasons Why

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
13 Reasons Why
13 Reasons Why.png
Genre Drama Mysterie
Speelduur 49-61 minuten
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Californië, Verenigde Staten
Productie
Producent Joseph Incaprera
Uitzendingen
Start 31 maart 2017
Afleveringen 26
Seizoenen 2 (3 in de maak) [1]
Netwerk of omroep Netflix
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

13 Reasons Why (gestileerd geschreven als Th1rteen R3asons Why) is een Amerikaanse tienerdrama-serie van Netflix uit 2017, gebaseerd op de gelijknamige young-adultroman van Jay Asher.

Het eerste seizoen kwam uit op 31 maart 2017 op Netflix. In deze serie wordt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd, onder de loep genomen. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met zeven cassettebandjes (met een A- en B-kant) toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de dertien redenen van haar zelfmoord.

De serie telt twee seizoenen, met elk 13 afleveringen.

Op 7 mei 2017 werd door Netflix aangekondigd dat er een seizoen 2 komt.[2] Het tweede seizoen is op 18 mei 2018 online gekomen op Netflix.

Controverse[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie, gericht op tieners, toont expliciete beelden over hoe het hoofdpersonage zelfmoord pleegt door de polsen open te snijden. Over deze scène, maar ook over de serie in zijn geheel, ontstond controverse met kritische bedenkingen van onder andere experts van de Zelfmoordlijn en organisaties voor nabestaanden van zelfdoding. Producent Netflix voerde aan dat het met de serie de taboes over zelfmoord wil doorbreken. Een aantal zelfmoordexperts en leerkrachten vreest dat de serie een negatieve impact kan hebben op jongeren die al worstelen met zelfmoordgedachten.[3][4] Netflix voegde hierop een waarschuwing toe voor de serie.[5] De drie meest expliciete afleveringen hadden deze waarschuwingen al.

Rolverdeling[bewerken]

Bijrollen[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
1 Tape 1, Side A Tom McCarthyBrian Yorkey31 maart 2017

Clay Jensen vindt een doos gevuld met audio cassette tapes die anoniem zijn bezorgd aan zijn voordeur. Hij speelt de eerste cassette af in zijn vaders boombox en realiseert zich dat zijn oud klasgenoot Hannah Baker aan het praten is, voordat hij per ongeluk de boombox laat vallen omdat zijn moeder hem laat schrikken. Op de Walkman van zijn vriend Tony, die hij gestolen heeft, luistert Clay naar de eerste tape waarin Hannah de gebeurtenissen beschrijft die de oorzaak zijn van haar zelfmoord. Ze begint met het verhaal van haar eerste kus, die ze had met Justin Foley, die later het zwoele gerucht verspreidde dat leidde tot haar neerwaartse spiraal. Door middel van talrijke korte flashbacks wordt onthuld dat Clay verliefd is geweest op Hannah en met haar heeft samengewerkt in de lokale bioscoop.


Tape onderwerp: Justin Foley, voor het verspreiden van een intieme foto van Hannah samen met seksuele geruchten over hun ontmoeting. 
2 Tape 1, Side B Tom McCarthyBrian Yorkey31 maart 2017

Op de tape kijkt Hannah terug op haar vriendschap met twee andere nieuwe studenten: Jessica die vaak verhuist omdat haar vader in de Air Force zit, en Alex. Jessica en Hannah hebben hem ontmoet in een koffiewinkel. Jessica en Alex worden uiteindelijk een stel en zien om die reden Hannah niet meer staan. Als Alex het vervolgens uitmaakt met Jessica geeft Jessica Hannah hier van de schuld. In het heden vindt Hannah’s moeder, Olivia, een notitie in haar dochters notitieblok waardoor ze gelooft dat Hannah werd gepest. Bryce Walker's vriendenkring komt bijeen in de wetenschap dat Clay de tapes heeft en luistert naar Hannah’s opnames.


Tape onderwerp: Jessica Davis, voor het foutief geloven dat Hannah verantwoordelijk is voor het verbreken van de relatie met Alex. 
3 Tape 2, Side A Helen ShaverDiana Son31 maart 2017

Hannah's relaties worden bedreigd door een 'beste/slechtste lijst' gemaakt door Alex Standall, die hierdoor van Hannah een doelwit voor pesterijen heeft gemaakt. In het heden zoekt de moeder van Hannah, Olivia Baker, het schoolhoofd op om haar bevindingen over de mogelijke pesterijen voor te leggen. Tijdens zijn onderzoek wendt Clay zich tot Alex voor antwoorden, die hem vervolgens waarschuwt voor het vertrouwen van Tony, die Clay later in een schimmige omstandigheid betrapt. Terwijl Justin probeert te herstellen van zijn recente inzinking, forceert Bryce, Clay en Alex in een drink-off in een steegje.


Tape onderwerp: Alex Standall, voor het benoemen van Hannah’s achterwerk als de beste van de school om Jessica jaloers te maken en zo zelf populairder te worden. 
4 Tape 2, Side B Helen ShaverThomas Higgins31 maart 2017

Hannah hoort in de avond vreemde geluiden aan haar raam. Ze besluit tegen haar vriendin Courtney te vertellen dat ze een stalker heeft. Courtney biedt haar hulp aan om samen de griezel op heterdaad te betrappen. Terwijl ze wachten op de stalker, spelen een alcoholisch spelletje truth or dare dat ertoe leidt dat de twee elkaar gaan kussen op Hannah’s bed. De stalker, schoolfotograaf Tyler Down, neemt foto’s van de meisjes en de gebeurtenis en stuurt ze vervolgens de school rond. Dit zorgt ervoor dat de vriendschap tussen Courtney en Hannah wordt beëindigd. In het heden neemt Clay een naaktfoto van Tyler en stuurt die op zijn beurt rond door de school in plaats van het gooien van een steen door het raam van Tyler, zoals Hannah had voorgesteld in haar tape als revanche.


Tape onderwerp: Tyler Down, voor het stalken van Hannah en het verspreiden van de kus tussen Hannah en Courtney door de school. 
5 Tape 3, Side A Kyle Patrick AlvarezJulia Bicknell31 maart 2017

Courtney is bang dat haar klasgenoten achter haar geaardheid komen en verspreidt het gerucht dat de meisjes op de uitgelekte foto Hannah en de lesbische klasgenote Laura zijn. Courtney voegt ook nog extra roddels toe over Hannah en Justin wat erin resulteert dat Hannah’s reputatie nog meer verslechterd. In het heden neemt Clay ondertussen Courtney mee naar het graf van Hannah. Kort daarna vertrekt ze in de veronderstelling dat ze er nog niet klaar voor is de dood van haar klasgenoot onder ogen te komen en haar aandeel er in te beseffen. Tony arriveert met Clay’s fiets en geeft hem de tape met het nummer waar hij en Hannah op danste tijdens het Winter Formal. Later dwingen de populaire jongens Clay in een auto en proberen hem te tot zwijgen te brengen over de tapes door hem af te schrikken en harder te rijden dan is toegestaan. Vervolgens worden ze staande gehouden door een politieagent, maar komen met hun vergrijp weg omdat de agent de vader van Alex blijkt te zijn.


Tape onderwerp: Courtney Crimsen, voor het laten zakken van haar vriendin om te vermijden dat er werd ontdekt dat ze op de foto stond van de meisjes die aan het kussen waren. 
6 Tape 3, Side B Kyle Patrick AlvarezNic Sheff31 maart 2017

Hannah’s date op Valentijnsdag met Marcus loopt niet zoals gepland doordat ze bestempelt wordt als ‘makkelijk’. In het heden belandt Alex in een gevecht met Montgomery waardoor ze beiden moeten verschijnen voor de leerlingenraad.


Tape onderwerp: Marcus Cole, voor het vernederen van Hannah in het openbaar tijdens hun date op Valentijn. 
7 Tape 4, Side A Gregg ArakiElizabeth Benjamin31 maart 2017

Nadat Hannah weigert met Zach uit te gaan saboteert hij haar emotioneel tijdens een klassenproject. Uit wraak beschadigt Clay Zach’s auto maar later zijn dingen anders dan ze lijken. Clay heeft zowel auditieve als visuele hallucinaties van Hannah gedurende de dag, inclusief het zien van haar dode lichaam op de vloer van het basketbalveld tijdens een wedstrijd en hoort hij haar tape afgespeeld worden op de school intercom.


Tape onderwerp: Zach Dempsey, voor het stelen van de “positieve berichten” bedoeld voor Hannah in de communicatie lessen omdat ze hem had afgewezen. 
8 Tape 4, Side B Gregg ArakiKirk Moore31 maart 2017

Hannah is geraakt door het gedicht voorgedragen door mede student Ryan Shaver en gooit haar hart op tafel na aanmoediging vanuit zijn kant. Ryan verraadt haar door haar gedicht tegen haar wil in te publiceren in het schoolblad. In het heden vertrouwt Tony zijn verhaal toe aan Clay over de middag van Hannah’s dood.


Tape onderwerp: Ryan Shaver, voor het stelen van het gedicht dat ze schreef waarin haar persoonlijke problemen stonden en zonder haar toestemming publiceerde in het schoolblad. 
9 Tape 5, Side A Carl FranklinHayley Tyler31 maart 2017

Terwijl Hannah zich verschuilt in de kamer van Jessica tijdens een feestje in de zomer, aanschouwt Hannah de verkrachting van een bewusteloos en gedrogeerde Jessica door Bryce met de toestemming van Justin. In het heden praat Clay met Justin die hem vertelt dat het beter is dat Jessica de waarheid niet kent. Marcus waarschuwt Clay dat het ergste er nog zit aan te komen.


Tape onderwerp: Justin Foley, voor het toestaan dat Bryce zijn vriendin Jessica verkracht. 
10 Tape 5, Side B Carl FranklinNathan Louis Jackson31 maart 2017

Na het feest krijgt Hannah een lift van Sheri. Ze raken betrokken bij een klein ongeluk en raken een stopbord, maar Sheri weigert de politie te bellen. Terwijl Hannah onderweg is om een telefoon te vinden vindt er een tragisch ongeluk plaats op dezelfde plek, dat zorgt voor de dood van Jeff Atkins, een vriend van Clay. Als Hannah probeert te vertellen over het stopbord duwt Clay haar weg omdat hij denkt dat het weer een van haar drama-momenten is. In het heden wordt Jessica’s gedrag steeds wisselvalliger.


Tape onderwerp: Sheri Holland, voor het verlaten van Hannah nadat ze tegen een stopbord was gebotst dat er later voor zorgde dat een student overleed. 
11 Tape 6, Side A Jessica YuDiana Son31 maart 2017

Clay luistert eindelijk naar zijn eigen tape en wordt overweldigd door schuld omdat hij niet genoeg kon doen om haar zelfmoord te voorkomen. Heden ten dage vindt Justin uit dat Jessica bij Bryce thuis is. Hij confronteert haar daar en bekent dat Bryce haar verkracht heeft tijdens het feest. Olivia Baker vindt een lijst met namen met alle mensen die op de tapes staan, ondanks dat ze niet weet wat de lijst betekent.


Tape onderwerp: Clay Jensen, voor het alleen laten van Hannah op haar verzoek nadat ze bijna seks hadden. Hannah merkt echter op dat Clay niet op de tapes hoort te zijn (ze bekent haar bewondering en gevoelens voor hem) maar het was noodzakelijk om hem toe te voegen aan de lijst met redenen omdat hij van betekenis was voor wat er gebeurde en ze wilde dat hij dit ook zou weten. 
12 Tape 6, Side B Jessica YuElizabeth Benjamin31 maart 2017

Na het per ongeluk verliezen van haar ouderlijke deposito's die naar de bank zouden gaan, struint een gedeprimeerde Hannah op een feestje dat door Bryce wordt gegeven. De nacht eindigt in een tragedie als ze met hem alleen komt te zijn in een bad en hij haar verkracht. In het heden gaat Clay naar Bryce's huis onder het voorwendsel van het kopen van wiet van hem en dan confronteert hij Bryce over de verkrachting en tapet zijn bekentenis. Iedereen die Olivia op de lijst heeft gevonden is gedagvaard voor de rechtszaak tussen de Bakers en de school. De aflevering eindigt met een ambulance die een onbekende tiener behandelt met een schotwond aan het hoofd.


Tape onderwerp: Bryce Walker, voor het verkrachten van Hannah in het bubbelbad. 
13 Tape 7, Side A Kyle Patrick AlvarezBrian Yorkey31 maart 2017

Clay geeft Tony de bekentenisband om te kopiëren. Hannah bezoekt meneer Porter en vertelt hem over haar verkrachting. Hannah neemt het gesprek in het geheim op en hoopt dat Porter haar zal helpen. Wanneer hij dat niet doet, gaat ze naar huis en pleegt zelfmoord door in haar polsen te snijden. Clay confronteert in het heden meneer Porter met de ontmoeting met Hannah op haar laatste dag. Hij overhandigt ook de tapes, inclusief een extra band met Bryce's bekentenis. Clay vertelt Porter dat hij het onderwerp van de laatste band is. De ondervragingen blijven door gaan, met alle genoemde klasgenoten die hun fouten bekennen, behalve Alex die zelfmoord probeert te plegen en in kritieke conditie verkeert. Justin verlaat zijn huis en de stad uit schuld, maar niet voordat hij Bryce over de tapes vertelt. Jessica vertelt haar vader over haar verkrachting. Voor zijn ondervraging verbergt Tyler munitie en geweren in zijn kamer. Op school gaat Clay naar Skye toe, een klasgenoot die hij eerder met littekens op haar polsen heeft gezien.


Tape onderwerp: Mr. Porter, voor het niet geloven dat Hannah suïcidaal was en voor het niet bieden van de juiste hulp. 

Externe link[bewerken]