U.S. Immigration and Customs Enforcement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE)
U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) Logo.svg
Opgericht 1 maart 2003
Voorganger(s) Immigration and Naturalization Service (criminele recherche),
United States Customs Service (recherche en inlichtingen)
Jurisdictie Verenigde Staten
Hoofdkantoor Washington D.C.
Aantal werknemers +20.000 (2016)
Jaarlijks budget 7,6 miljard dollar (2018)
Valt onder Department of Homeland Security

De U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) is een politiedienst van de federale overheid van de Verenigde Staten. Het agentschap valt onder het Department of Homeland Security. Het spitst zich toe op de recherche en handhaving van meer dan 400 federale statuten die betrekking hebben op immigratie en douane. ICE doet zelf geen grensbewaking; dat is de taak van de United States Border Patrol. ICE heeft meerdere detentiecentra voor illegale migranten, waar dagelijks zo'n 34.000 mensen zijn opgesloten.

Het agentschap werd opgericht als gevolg van de Homeland Security Act of 2002, die getekend werd na de aanslagen op 11 september 2001 en die verder leidde tot de oprichting van het Department of Homeland Security. ICE ontstond op 1 maart 2003 door de samenvoeging van de taken en jurisdicties van verschillende politie- en douaneagentschappen. Het agentschap wordt geleid door een directeur die wordt aangesteld door de president en die bevestigd wordt door de senaat.

De Immigration and Customs Enforcement wordt anno 2018 bekritiseerd om de opsluiting van zo'n 3000 migrantenkinderen in detentiekampen. Activisten pleiten voor de afschaffing van de dienst.[1]

Zie ook[bewerken]