Stranger Things

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stranger Things
Stranger Things
Genre Sciencefiction
Actie
Avontuur
Misdaad
Speelduur 42–77 minuten
Bedenker The Duffer Brothers
Hoofdrollen Winona Ryder
David Harbour
Finn Wolfhard
Millie Bobby Brown
Gaten Matarazzo
Caleb McLaughlin
Natalia Dyer
Charlie Heaton
Noah Schnapp
Joe Keery
Maya Hawke
Priah Ferguson
Sadie Sink
Dacre Montgomery
Muziek Kyle Dixon
Michael Stein
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 15 juli 2016
Afleveringen 25
Seizoenen 4
Streamingdienst Netflix 123movies
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Stranger Things is een Amerikaanse sciencefiction-horrorserie die bedacht werd door de broers Matt en Ross Duffer. Op 15 juli 2016 ging het eerste seizoen in première op de streamingdienst Netflix. De cast bestaat uit Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Sadie Sink, Joe Keery, Dacre Montgomery, Maya Hawke en Priah Ferguson.

Het eerste seizoen van acht afleveringen ging in première op 15 juli 2016. Het tweede seizoen, dat negen afleveringen bevat, werd op 27 oktober 2017 uitgezonden. Het derde seizoen van acht afleveringen ging in première op 4 juli 2019. Seizoen 4 is sinds maart 2020 in productie, dit werd verzet wegens de Coronapandemie, op 28 september 2020 is de productie hervat. De Duffer-broers hebben bevestigd dat Stranger Things een vijfde seizoen zal krijgen.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd geschreven en geregisseerd door de broers Matt en Ross Duffer, ook bekend als "The Duffer Brothers". De twee bedachten een coming-of-age-verhaal dat zich afspeelt in de jaren 80 en verschillende hommages bevat aan de popcultuur van dat decennium.[1] De serie bevat verschillende verwijzingen naar het werk van onder meer Steven Spielberg, John Carpenter, Stephen King, George Lucas, Noah Jupe en Falco Jacobs.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 november 1983 verdwijnt de twaalfjarige Will Byers op mysterieuze wijze in het stadje Hawkins in Indiana. Als gevolg van de verdwijning begint Joyce, de alleenstaande moeder van Will, door te slaan. De politie, onder leiding van Jim Hopper, begint een onderzoek, evenals Wills jeugdvrienden Mike, Lucas en Dustin. Op een dag vinden de drie jongeren een verdwaald meisje met psychokinetische krachten. Haar naam is Eleven, of kortweg "El". Samen ontdekken ze dat er mysterieuze krachten in het spel zijn en dat een sinistere overheidsorganisatie probeert om de waarheid te verdoezelen. Eleven raakt zoek aan het eind van seizoen 1.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van seizoen 1 wordt Will levend teruggevonden. Men probeert het normale leven weer op te pakken, wat bij de één beter lukt dan bij de ander. Will heeft last van aanvallen; men vermoedt dat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Naarmate het verhaal vordert, blijkt echter dat er alweer zeer mysterieuze krachten aan te pas komen. Eleven, die onderduikt bij Hopper, trekt er na een verhitte discussie alleen op uit. Ze gaat op zoek naar haar moeder en komt erachter dat ze eigenlijk Jane heet. Ze gaat op zoek naar haar verloren zus, en weet dat zij 008 is. Uiteindelijk keert ze terug naar Hawkins om haar vrienden te redden van het dreigende kwaad. Ze wordt herenigd met Hopper, die daarna officieel haar vader wordt. El sluit de poort van de Demorgorgons.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Dustin is teruggekeerd van een kamp, probeert hij zijn vriendin Suzie te bereiken. Wanneer dat echter niet lukt, laten zijn vrienden hem achter. Kort daarna onderschept hij een geheime Russische boodschap. Samen met Steve, Robin en Erica komt hij erachter dat de Russen experimenten aan het uitvoeren zijn in Hawkins. Intussen gaan Joyce en Hopper ook op onderzoek uit, nadat is gebleken dat de magneten van Joyce niet meer magnetisch zijn. Mike, Lucas, Will, Eleven en Max komen erachter dat de Mind Flayer terug is, maar dit keer blijkt hij veel meer mensen in zijn macht te hebben. Samen met Nancy en Jonathan proberen ze hem opnieuw uit te schakelen. Eleven krijgt iets aan haar been, en met behulp van haar krachten lukt het haar om haar been te genezen. maar dat kostte zoveel magie, dat ze aan het eind van seizoen 3 geen superkrachten meer heeft.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

In seizoen 4, dat nog maar net is aangekondigd, zie je hoe erg veel mannen werken in een werkkamp in Rusland. Daarbij zien we Hopper zonder snor, en zonder haren. Hopper "overleed" aan het eind van seizoen 3, wat dus niet waar is. We zien ook waar Eleven opgroeide met veel andere vreemde kinderen. Aan het eind zegt haar vader: "Eleven, are you listening?"

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Winona Ryder 2010 TIFF.jpg
Millie Bobby Brown by Gage Skidmore 2.jpg
Winona Ryder (links) werd genomineerd voor een Golden Globe, een Satellite Award een Screen Actors Guild Award. Millie Bobby Brown (rechts) werd genomineerd voor een Screen Actors Guild Award en een Emmy.

Legenda

= Hoofdrol
= Bijrol
= Geen rol
Acteur / Actrice Personage S1 S2 S3
Winona Ryder Joyce Byers 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Finn Wolfhard Mike Wheeler 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Millie Bobby Brown Eleven / Jane Hopper 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Gaten Matarazzo Dustin Henderson 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Caleb McLaughlin Lucas Sinclair 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Noah Schnapp Will Byers 8 afl. 9 afl. 8 afl.
David Harbour Jim Hopper 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Natalia Dyer Nancy Wheeler 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Charlie Heaton Jonathan Byers 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Joe Keery Steve Harrington 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Matthew Modine Dr. Martin Brenner 8 afl. 2 afl.
Cara Buono Karen Wheeler 8 afl. 7 afl. 6 afl.
Joe Chrest Ted Wheeler 7 afl. 5 afl. 8 afl.
Randall P. Havens Scott Clarke 6 afl. 4 afl. 1 afl.
Shannon Purser Barbara Holland 5 afl.
Ross Partridge Lonnie Byers 4 afl.
Sean Astin Bob Newby 7 afl. 2 afl.
Sadie Sink Max Mayfield 8 afl. 8 afl.
Dacre Montgomery Billy Hargrove 8 afl. 8 afl.
Paul Reiser Dr. Sam Owens 8 afl. 1 afl.
Brett Gelman Murray Bauman 4 afl. 4 afl.
Priah Ferguson Erica Sinclair 4 afl. 8 afl.
Linnea Berthelsen Kali Prasad 2 afl.
Maya Hawke Robin Buckley 8 afl.
Andrei Ivchenko Grigori 7 afl.
Alec Utgoff Dr. Alexei 5 afl.
Cary Elwes Larry Kline 5 afl.
Jake Busey Bruce Lowe 5 afl.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Stranger Things voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]