Actiefilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Actiefilm
Harrison Ford als actieheld Indiana Jones op de set van de 4e Indiana Jonesfilm.
Harrison Ford als actieheld Indiana Jones op de set van de 4e Indiana Jonesfilm.
Opkomst Jaren 20-30
Eerste film Dr. No (1962)
Subgenres Actiekomedie, horrorfilm, rampenfilm, martialartsfilm, sciencefiction
Kenmerkende personen John Wayne, Steve McQueen, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Steven Seagal, Douglas Fairbanks, Jean-Claude Van Damme, Wesley Snipes, Jackie Chan, Chuck Norris, Steven Spielberg, George Lucas
(en) Genre-overzicht op IMDb
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Film
Speedboot uit de James Bond film The World Is Not Enough (1999).

De actiefilm is een filmgenre waarbij de actiescènes (meestal) belangrijker zijn dan het verhaal.

De actie is dus het belangrijkste in een actiefilm: typische actiescènes zijn uitgebreide en vaak langdurige vechtscènes, achtervolgingen, ingewikkeld stuntwerk en overdonderende explosies. De film draait meestal om één enkele held, die het tegen een overmacht van tegenstanders moet opnemen. De actieheld is vrijwel altijd een man. De actiefilm komt het meest voor in het misdaadgenre, maar het kunnen ook avonturen-, komische, sciencefiction of spannende films zijn.

Opkomst van de actiefilm[bewerken]

De Britse James Bond films (1962-heden) zijn goede voorbeelden van vroege actiefilms. Elke van de meer dan twintig James Bondfilms bevat typische actiescènes: gevechten, achtervolgingen, ontploffingen en snedige opmerkingen van zowel de held als de slechterik. Een paar van zo'n memorabele zinnen komen uit de film Goldfinger, waarin James Bond zegt: "Do you expect me to talk?" en Goldfinger daarop antwoordt: "No, Mr. Bond. I expect you to die."

Ook in de Verenigde Staten werden rond dezelfde tijd typische actiefilms gemaakt, waaronder Bullitt en vooral Dirty Harry. Maar pas in de jaren tachtig werden actiefilms in Hollywood echt populair, met actiehelden als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Jean-Claude Van Damme en Steven Seagal. Rambo en The Terminator zijn enkele van de grote producties uit die tijd. In 1988 kwam de Bruce Willis film Die Hard uit, die de toon aan zou geven voor het volgende decennium.

Vrouwen in actiefilms[bewerken]

De eerste jaren waren vrouwen in actiefilms vooral de 'Damsel in Distress', maar met de sciencefictionfilmreeks Alien (vanaf 1979) met actieheldin Sigourney Weaver kwamen er eindelijk ook vrouwelijke actieheldinnen. Zoals Jennifer Garner (Elektra), Angelina Jolie (Tomb Raider), Kristanna Loken (Terminator 3), Milla Jovovich en Michelle Rodríguez (Beiden Resident Evil), Uma Thurman en Lucy Liu (beiden Kill Bill). En natuurlijk Michelle Yeoh en Halle Berry, die beiden een geheim agente in een James Bondfilm speelden.

Actiefilms uit Azië[bewerken]

Sinds de jaren zeventig komen er ook actiefilms uit andere landen, waarvan die uit Hongkong het meest bekend zijn. Bruce Lee, Jackie Chan, Jet Li en Chow Yun-Fat zijn de bekendste Aziatische actiehelden. John Woo creëerde met zijn 'Heroic Bloodshed' een compleet nieuw subgenre van de actiefilm.

Lijst van acteurs in actiefilms[bewerken]