Total Recall (1990)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Total Recall
Total Recall
Tagline Get ready for the ride of your life.; They stole his mind, now he wants it back.
Regie Paul Verhoeven
Producent Buzz Feitshans
Ronald Shusett
Scenario Boek
Philip K. Dick
Verhaal
Ronald Shusett
Dan O'Bannon
Jon Povill
Scenario
Ronald Shusett
Dan O'Bannon
Gary Goldman
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Sharon Stone
Rachel Ticotin
Ronny Cox
Michael Ironside
Muziek Jerry Goldsmith
Montage Carlos Puente
Frank J. Urioste
Cinematografie Jost Vacano
Distributie TriStar Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 1 juni 1990
Vlag van Nederland 10 augustus 1990
Genre Actie
Sciencefiction
Tech noir
Speelduur 113 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 65.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 261.317.921 (wereldwijd)[1]
Gewonnen prijzen 6
Overige nominaties 13 (genomineerd voor 2 Oscars)
Remake Total Recall (2012)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Total Recall is een Amerikaanse tech noir-film van regisseur Paul Verhoeven. De film is gebaseerd op het kortverhaal We Can Remember It for You Wholesale van Philip K. Dick. De film speelt zich voor het grootste deel op Mars af, in de nabije toekomst. In 2012 kwam er een remake uit.

Bij de Academy Awards kreeg Total Recall een Special Achievement Award voor visuele effecten. Verder was de film genomineerd voor de Oscars voor beste effecten en voor beste geluid.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Douglas Quaid leidt een doorsnee leven op Aarde. Hij is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Lori en heeft een baan als bouwvakker. Toch droomt hij telkens over Mars en hij besluit een 'fictieve reis' te kopen van het bedrijf Rekall; een reis die niet echt is doordat enkel de herinnering eraan geïmplanteerd wordt in de hersenen. Quaid krijgt echter een toeval omdat de geïmplanteerde herinnering conflicteert met zijn onderdrukte werkelijke geheugen. Quaid was namelijk al op Mars geweest, maar herinnert zich dit niet meer omdat iemand zijn geheugen heeft gewijzigd. De werknemers van Rekall, bang als ze zijn voor juridische gevolgen, wissen Quaids herinnering aan zijn bezoek en dumpen hem in een taxi naar huis.

Onderweg naar huis wordt Quaid door zijn collega's en later door zijn eigen vrouw aangevallen. Tot zijn eigen verbazing weet hij hen af te weren en zijn eigen vrouw te verslaan. Zij bekent dat ze niet echt zijn vrouw is en dat zijn geheugen gewist is waarna een (nep-)herinnering over zijn baan en hun huwelijk is geïmplanteerd.

Quaid krijgt een koffertje van een onbekende dat onder andere valse identiteitspapieren bevat. Bovendien is er een video van hemzelf, waarin hij zichzelf vertelt dat er een zendertje in zijn hoofd zit, en hem uitlegt hoe hij het eruit moet halen. Ook blijkt dat zijn werkelijke naam Hauser is, en dat hij voor de Martiaanse gouverneur Vilos Cohaagen heeft gewerkt en rebellen heeft bestreden, maar hier uit gewetensbezwaren mee is gestopt. Quaid moet naar Mars gaan, want daar ligt de sleutel tot de ontknoping.

In de overdekte steden van Mars heeft gouverneur Vilos Cohaagen het met zijn kliek voor het zeggen. Hij eist hoge prijzen voor alle goederen, tot eerste levensbehoeften aan toe, en laat alle welvaart slechts aan hemzelf en zijn naaste medewerkers toekomen. Mutanten, ontstaan door de slechte bescherming tegen straling in delen van de kolonie, worden gediscrimineerd en zijn verschoppelingen van de maatschappij. Quaid komt op Mars aan en wordt naar Venusville geleid, een rosse buurt bevolkt door de lagere klassen en mutanten, bij wie de rebellen steun vinden. In een bar komt hij in contact met Hausers ex-vriendin Melina, die hem aanvankelijk niet vertrouwt.

In een hotel komt Quaid zijn vrouw en een arts tegen, die hem proberen te overtuigen dat dit alles niet echt maar een herinnering van Rekall is. In werkelijkheid heeft Quaid volgens hen een toeval, en zijn zij eveneens in de herinnering geïmplanteerd om hem te redden. De enige manier om krankzinnigheid te voorkomen is inname van een pil, die zijn wens symboliseert om terug te keren. Quaid gelooft het bijna, maar is ervan overtuigd dat de dokter liegt wanneer hij hem ziet zweten. Hierop doodt hij de arts en ontsnapt met Melina. Gouverneur Cohaagen is hierover zo ontstemd dat hij de zuurstoftoevoer naar Venusville laat afsluiten.

Met behulp van Benny de taxichauffeur weten Quaid en Melina het rebellenhoofdkwartier te bereiken en ze hebben een gesprek met hun telepathische leider Kuato. Kuato leest Quaids geheugen en ontdekt dat hij weet over een buitenaardse machine die uit waterijs een adembare atmosfeer voor de planeet kan scheppen. Cohaagen vreest deze machine omdat zijn monopolie op zuurstof zijn machtsbasis vormt. Quaid moet deze machine activeren. Direct na dit gesprek vallen Cohaagens mannen de basis aan en wordt Kuato gedood; Benny, eigenlijk een dubbelagent, heeft hen verraden.

Melina en Quaid worden gevangengenomen en Cohaagen onthult de waarheid aan Quaid. Het was allemaal een vooropgezet plan. Hauser had helemaal geen gewetensbezwaren maar was een goede vriend van Cohaagen. Om het allemaal nog geloofwaardiger te maken liet hij vrijwillig zijn geheugen modificeren, zodat het was alsof Cohaagen op deze manier van hem af probeerde te komen. In werkelijkheid werd hij op subtiele manieren terug naar Mars gelokt en was het de bedoeling om te infiltreren en Cohaagens mannen naar de rebellen te leiden. Quaids geheugen zal opnieuw worden gemodificeerd en als beloning krijgt hij Melina, wier geheugen eveneens gemodificeerd wordt zodat ze zijn loyale vrouw wordt. Ze weten net op tijd te ontsnappen en zetten koers naar de buitenaardse machine.

In een laatste confrontatie met Cohaagens mannen worden onder andere Benny en Richter gedood. Cohaagen probeert Quaid te overtuigen de machine uit te laten omdat het de planeet zou verwoesten. Met een explosief blaast Quaid een gat in de wand en Cohaagen wordt naar buiten gezogen door de onderdruk en stikt. Quaid weet nog net op tijd de machine aan te zetten voor hij en Melina ook naar buiten worden gezogen. Als ze op het punt staan te stikken genereert de machine een atmosfeer zodat ze het overleven. Ook de bijna gestikte bewoners van Venusville kunnen letterlijk opgelucht ademhalen.

Of het avontuur echt is of toch het product van 'Rekall', wordt aan de toeschouwer overgelaten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Schwarzenegger, Arnold Arnold Schwarzenegger Douglas Quaid / Hauser
Ticotin, Rachel Rachel Ticotin Melina
Cox, Ronny Ronny Cox Vilos Cohaagen
Stone, Sharon Sharon Stone Lori
Ironside, Michael Michael Ironside Richter
Bell, Marshall Marshall Bell George / Kuato
Johnson Jr., Mel Mel Johnson Jr. Benny
Champion, Michael Michael Champion Helm
Brocksmith, Roy Roy Brocksmith Dr. Edgemar
Baker, Ray Ray Baker Bob McClane
Dunsmore, Rosemary Rosemary Dunsmore Dr. Lull
Norris, Dean Dean Norris Tony
Carrington, Debbie Lee Debbie Lee Carrington Thumbelina
Robinson, Alexia Alexia Robinson Tiffany
Carlton, Mark Mark Carlton Barman
Naff, Lycia Lycia Naff Mary
Costanzo, Robert Robert Costanzo Harry
Steuer, Monica Monica Steuer Mutant moeder
Rionda, Sasha Sasha Rionda Mutant dochter

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]