Rambo: First Blood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rambo: First Blood
Tagline They drew first blood, not me.....
Regie Ted Kotcheff
Producent Buzz Feitshanz
Scenario David Morrell
Michael Kozoll
Muziek Jerry Goldsmith
Montage Joan E. Chapman
Camerawerk Andrew Laszlo
Distributie Orion Pictures
Première Vlag van Nederland 31 maart 1983
Vlag van de Verenigde Staten 22 oktober 1982
Genre Actie
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 14.000.000
Opbrengst $ 125.212.904 (Wereldwijd)
Vervolg First Blood Part II
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

First Blood (ook wel Rambo: First Blood) is een actiefilm uit 1982 met Sylvester Stallone in de hoofdrol. Hij speelt John J. Rambo. De film heeft 4 vervolgen; het 4e deel genaamd Rambo kwam uit in 2008, 20 jaar nadat Rambo III in bioscopen te zien was. Het 5e en laatste deel kwam uit in 2019.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ex-commando en oorlogsveteraan John James Rambo gaat naar Hope (Washington) om zijn enige levende vriend uit de Vietnamoorlog op te zoeken. Als deze dood blijkt te zijn, begint de door zijn ervaringen in de oorlog getraumatizeerde Rambo doelloos over straat te zwerven. Hij komt in aanraking met de licht paranoïde stadssheriff Will Teasle, en wordt zonder goede reden door hem gearresteerd.

Teasle neemt Rambo mee naar het politiebureau en draagt hem over aan collega Galt, die hem moet verbaliseren. Omdat Rambo niet meewerkt, mishandelt Galt hem zodanig dat Rambo terugblikken krijgt van wat hij in Vietnam heeft meegemaakt. Hierdoor raakt hij door het dolle heen en ontsnapt.

Aan het begin van de achtervolging wil de roekeloze Galt Rambo op straat doodschieten, echter Teasle belet hem dat, omdat er te veel mensen op straat zijn. Er begint een wilde achtervolging. Rambo wordt opgejaagd door een peloton agenten, en als er een, door de politie gevorderde, helikopter met sheriff Galt en een piloot aan boord komt opdagen, kan Rambo geen kant meer op. Galt wil Rambo doden en schiet meermalen op hem. Als reactie gooit Rambo een steen naar de helikopter, waardoor Galt een dodelijke val uit de helikopter maakt. Als de politie het een en ander verneemt geeft Rambo aan dat de ontstane situatie niet zijn fout is en hij puur handelt uit zelfverdediging. Hij weigert zich over te geven.

Will Teasle is echter woedend omdat door toedoen van Rambo collega en tevens goede jeugdvriend Galt is gedood. Hij wil Rambo nu koste wat kost inrekenen. Hierdoor weigert hij de zaak aan de staatspolitie over te dragen om er vervolgens een persoonlijke zaak van te maken. Ook slaat de sheriff waarschuwingen van de ijlings ingevlogen kolonel Samuel Trautman (voormalig superieur van Rambo) in de wind. De kolonel zegt dat als een zeer goed getrainde en ervaren commando als Rambo wordt opgejaagd dit waarschijnlijk zeer veel slachtoffers gaat opleveren. Hierna volgt een kat-en-muisspel tussen de oorlogsveteraan en een leger van 150 politiemensen. Daarbij kan de vastberaden Rambo met een soort eenmans-guerrilla de overmacht trotseren. Hij weet vele van zijn achtervolgers te belagen en uit te schakelen, dankzij zijn militaire training in het man-tegen-man gevecht en de toepassing van zijn survival-ervaring achter de frontlinies.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het stadje Hope waar de film is opgenomen ligt niet in de Amerikaanse staat Washington maar in de Canadese provincie Brits-Columbia.

De hele film is in de herfst van 1981 grotendeels op locatie opgenomen in de Canadese provincie Brits-Columbia.

De Canadese zanger Dan Hill zong de titelsong It's a long road.