The Bourne Identity (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Bourne Identity
Tagline He was the perfect weapon until he became the target.
Hij was het perfecte wapen tot hijzelf het doel werd.
Regie Doug Liman
Producent Robert Ludlum
Doug Liman
Frank Marshall
Scenario Boek:
Robert Ludlum
Script:
Tony Gilroy
William Blake Herron
Hoofdrollen Matt Damon
Brian Cox
Chris Cooper
Muziek John Powell
Montage Saar Klein
Cinematografie Oliver Wood
Distributie Universal Pictures
Première Verenigde Staten: 14 juni 2002
België: 25 september 2002
Nederland: 17 oktober 2002
Genre Actie
Speelduur 119 min.
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $60 miljoen[1]
Opbrengst $214 miljoen[1]
Vervolg The Bourne Supremacy (2004)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Bourne Identity is een actiefilm uit 2002 met in de hoofdrol Matt Damon en Franka Potente. De film is gebaseerd op het eerste deel uit de Bourne-trilogie van schrijver Robert Ludlum. Het verhaal van de film loopt echter ver uiteen met het verhaal uit het boek. Ludlum overleed een jaar voor opname van de film.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd wereldwijd goed ontvangen. De film werd, in tegenstelling tot veel andere actiethrillers, grotendeels opgenomen in Europa. De film straalde daardoor een speciale sfeer uit. Ook het acteerwerk werd geroemd. De muziek van de film die te horen is bij de aftiteling is Extreme Ways van Moby. John Powell componeerde de soundtrack.

Regisseur Doug Liman besloot de film te maken toen zijn film Swingers uit 1996 bijna was afgerond, omdat hij een groot fan was van de boeken. Vanwege een aantal problemen tussen Liman en de studio, Universal was bezorgd over de kleine opzet van de actiescènes, foutjes in het script[2] en problemen met de filmrechten duurde de productie uiteindelijk twee jaar, waarbij het budget met acht miljoen dollar werd overschreden tot 60 miljoen dollar. Veel scènes in Parijs moesten opnieuw opgenomen worden waarbij het accent in de nieuwe opnamen wat meer op actie kwam te liggen.[3] Hoofdrolspeler Matt Damon, die voor deze rol nooit zo'n fysieke rol had gespeeld, moest een drie maanden durende training ondergaan waarin hij eskrima, boksen en omgaan met wapens leerde van choreograaf Nick Powell.

In september 2004 kwam deel twee van de Bourne-reeks uit, genaamd The Bourne Supremacy. In 2007 is het derde deel van de reeks verschenen, genaamd The Bourne Ultimatum. De twee vervolgen zijn beide geregisseerd door Paul Greengrass. Al deze films zijn gebaseerd op de boeken van Robert Ludlum. In 2012 verscheen The Bourne Legacy, gebaseerd op een boek van Eric Van Lustbader.

Het boek van Robert Ludlum werd overigens al eens eerder verfilmd, namelijk in 1988, toen Richard Chamberlain de hoofdrol speelde en Roger Young de regie verzorgde.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jason Bourne (in de meest recente versie gestalte gegeven door Matt Damon) wordt opgevist uit de Middellandse Zee, met twee kogels in zijn rug. Hij lijdt aan geheugenverlies (z.g. retrograde amnesie) en weet niet meer wie hij is. Hij komt er echter spoedig achter dat er jacht op hem wordt gemaakt, en vlucht. Tijdens zijn vlucht – op de Amerikaanse ambassade in Zürich – ontmoet hij Marie (gespeeld door Franka Potente), van wie hij het vertrouwen weet te winnen. Ze rijden in haar oude auto naar Parijs, op zoek naar zijn ware identiteit die hij niet vindt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Damon, Matt Matt Damon Jason Bourne
Potente, Franka Franka Potente Marie Helena Kreutz
Cooper, Chris Chris Cooper Alexander Conklin
Cox, Brian Brian Cox Ward Abbott
Stiles, Julia Julia Stiles Nicolette 'Nicky' Parson
Owen, Clive Clive Owen The Professor
Akinnuoye-Agbaje, Adewale Adewale Akinnuoye-Agbaje Nykwana Wombosi
Mann, Gabriel Gabriel Mann Danny Zorn
Dutton, Tim Tim Dutton Eamon
Naude, Nicky Nicky Naude Castel
Levy, Russel Russel Levy Manheim

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Bourne Identity (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De filmmuziek werd gecomponeerd door John Powell en uitgevoerd door het Hollywood Studio Symphony in combinatie met veel slaginstrumenten, gitaren en elektronische muziek. In de aftiteling van de film werd het nummer "Extreme Ways" van Moby ten gehore gebracht. De originele soundtrack werd op 11 juni 2002 uitgebracht door Varèse Sarabande.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]