Jason Bourne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason Bourne
Personage uit Bourne–trilogie
Debuut Het Bourne Bedrog (1980)
Bedacht door Robert Ludlum
Gespeeld door Richard Chamberlain, Matt Damon
Stemartiest(en) Jeffrey Pierce (game)
Persoonsinformatie
Volledige naam David Webb
Alias Delta One, Kane/John Michael Kane, Nicolas Lemanissier, Charles Briggs, George P. Washburn, Foma Kiniaev, Mr. Cruet, Paul Kay, Adam Stone, Roberto Di Pietro
Geslacht Man
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Geheim agent
Familie
Ouders Richard Webb (vader)
Huwelijk Dao Webb, Marie St. Jacques
Kinderen Jamie Webb, Alison Webb, Joshua Webb, Alyssa Webb
Portaal  Portaalicoon   Media

Jason Bourne is een personage uit de reeks Jason Bourne van de Amerikaanse schrijvers Robert Ludlum en Eric Van Lustbader. Ludlum schreef de Bourne-trilogie bestaande uit:

Na het overlijden van Ludlum in 2001 schreef Eric Van Lustbader nog elf boeken als vervolg op de trilogie:

De gehele trilogie van Robert Ludlum werd verfilmd. In 2012 is het (voorlopig) laatste deel in première gaan onder de naam The Bourne Legacy. De verfilming van The Bourne Identity uit 1988 kan gezien worden als een film die aardig trouw is aan het boek. Echter, de nieuwere verfilmingen van de boeken door Universal Pictures zijn minder trouw aan de boeken.

Verfilmingen van de Bourneboeken:

Jason Bourne, het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jason Bourne (7 januari 1986) wordt door een visser gevonden met een totaal opengereten lichaam. Hij wordt door de visser bij een dokter gebracht die vaker dronken is dan nuchter. Deze weet Bourne in enkele maanden weer helemaal op te lappen. Er is echter één probleem: Jason Bourne lijdt aan amnesie, een ernstige vorm van geheugenverlies als gevolg van psychische en mentale stress. Hij is vele dingen vergeten zoals zelfs zijn eigen naam, enkele dingen is hij niet vergeten en dat zijn voornamelijk dagelijkse handelingen. De enige link met zijn verleden is een microchip die in zijn heup is ingebracht met daarop een nummer van een bankrekening in Zürich. Langzaam komen fragmenten als flitsen terug in zijn hoofd en ontdekt hij wie hij is. Eerst gelooft hij een huurmoordenaar te zijn, maar in werkelijkheid blijkt Jason Bourne nooit bestaan te hebben zoals de wereld hem kent. Bourne is door een orgaan van de Amerikaanse inlichtingendienst gecreëerd om 's werelds meest beruchte huurmoordenaar Carlos de Jakhals uit zijn schuilplaats te lokken en te arresteren. Dit orgaan heet Treadstone 71, en is voor vrijwel iedereen onbekend. Voordat Bourne in dit Treadstone 71-project de naam Jason Bourne aannam heette hij David Webb, en was hij onderdeel van Medusa in de Vietnamoorlog. Medusa was een doodseskader gevormd door de Verenigde Staten bestaande uit de zwaarste criminelen. Door de boeken heen wordt hem steeds meer duidelijk over zijn verleden.

Verleden van Jason Bourne[bewerken | brontekst bewerken]

David Webb, de echte naam van Jason Bourne, werkte vroeger voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was gespecialiseerd in zaken over het Verre Oosten. Hij woonde met zijn Vietnamese vrouw en twee kinderen samen dicht bij de Mekong in Cambodja. Tijdens de Vietnamoorlog kwam een bommenwerper over zijn huis vliegen en bombardeerde zijn vrouw en kinderen die in de rivier aan het spelen waren. Het is nooit bekend geraakt aan welke kant het vliegtuig stond. Uit woede en hopeloosheid, door de dood van zijn geliefden, gaat hij naar Saigon waar hij getraind wordt voor een geheime operatie van het Amerikaanse leger, genaamd Medusa. Dit is een groep mensen, vooral boeven en dieven die de streken achter de Vietnamese linies goed kennen. Hun taak is achter de Vietnamese linies te opereren. Hier neemt David Webb de naam aan van Delta, hij was berucht bij heel Medusa vanwege zijn koelbloedigheid en zijn manier van doden. Hij was de beste van heel Medusa. In Tam Quam executeert Delta een verrader met de naam Jason Bourne.

Na de Vietnamese oorlog wordt David Webb door Alexander Concklin gerekruteerd in een clandestiene opdracht van de CIA genaamd Treadstone 71. Hierin moet David Webb zich voordoen als huurmoordenaar en opereren in het Verre Oosten. Als huurmoordenaar neemt hij de naam aan van iemand die hij jaren geleden heeft gedood, Jason Bourne.

Wanneer zijn reputatie eenmaal wereldwijd bekend is, vertrekt hij naar Europa, om het eigenlijke doel van Treadstone 71 te volbrengen. Hij moet Carlos De Jakhals, eveneens een wereldbekende huurmoordenaar, die achterna gezeten wordt door vele internationale instanties, doden. Hij probeert dat te doen door spectaculaire moorden op te eisen zonder deze zelf gepleegd te hebben. Op deze manier creëert hij een faam die deze van Carlos overstijgt, in de hoop Carlos uit zijn tent te lokken.