Naar inhoud springen

The Bourne Supremacy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Bourne Supremacy
The Bourne Supremacy
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Paul Greengrass
Producent Frank Marshall
Patrick Crowley
Paul L. Sandberg
Scenario Tony Gilroy
Gebaseerd op:
The Bourne Supremacy
van Robert Ludlum
Hoofdrollen Matt Damon
Franka Potente
Brian Cox
Julia Stiles
Karl Urban
Gabriel Mann
Joan Allen
Muziek John Powell
Montage Christopher Rouse
Rick Pearson
Cinematografie Oliver Wood
Productiebedrijf Kennedy/Marshall
Ludlum Entertainment
Distributie Universal Studios
Première 15 juli 2004
(Los Angeles, Californië)
Vlag van België 8 september 2004
Vlag van Nederland 9 september 2004
Genre Actie/thriller
Speelduur 108 minuten
Taal Engels
Italiaans
Russisch
Duits
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget $ 75.000.000
Opbrengst $ 288.500.000
Gewonnen prijzen 5
Overige nominaties 21
Voorloper The Bourne Identity (2002)
Vervolg The Bourne Ultimatum (2007)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Bourne Supremacy is een actiefilm uit 2004, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Ludlum. Het is een vervolg op de film The Bourne Identity. In deze film staat Jason Bourne centraal, een voormalig geheim agent die zijn geheugen is kwijtgeraakt. De regisseur van de vorige film, Doug Liman, werd vervangen door Paul Greengrass, bekend van Bloody Sunday. Die vervanging blijkt ook uit de cinematografie, waar Liman koos voor stabiele camerabeelden koos Greengrass ervoor om met handheldcamera's te werken. The Bourne Supremacy werd goed ontvangen door critici en was ook financieel een succes met een opbrengst van ruim 176 miljoen dollar. De auto-achtervolgingsscène aan het einde van de film werd genomineerd voor meerdere prijzen.

De speciale effecten werden gerealiseerd door Industrial Light and Magic.

Het derde deel uit de reeks, The Bourne Ultimatum, kwam uit in 2007. In 2012 volgde het vierde deel, The Bourne Legacy. Het vijfde deel, Jason Bourne, werd in 2016 uitgebracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Jason Bourne (Matt Damon), een geheime agent die zijn geheugen is kwijtgeraakt, woont nu met zijn vriendin Marie al een aantal jaren in een klein dorpje in India. De CIA maakt ondertussen een afspraak met een aantal personen, die de belangrijke documenten hebben over een diefstal waarbij veel geld werd buitgemaakt. Wanneer de CIA-agenten op hun afspraak komen, worden ze neergeschoten door een Russische huurmoordenaar. Deze huurmoordenaar blijkt Kirill te heten. Hij werd ingehuurd door Abbott, een medewerker van de CIA, die in het verleden geld stal bij de CIA. Om te voorkomen dat hij door de documenten beschuldigd zou worden van diefstal, laat hij de agenten doden. Jason Bourne wordt hiervan beschuldigd, omdat Kirill diens vingerafdrukken heeft achtergelaten op de plaats van de moord. Ondertussen ontdekt Bourne dat een huurmoordenaar het op hem en zijn vriendin gemunt heeft. Tijdens een achtervolging tussen Bourne en de huurmoordenaar rijdt Bourne's auto van een brug doordat zijn vriendin, die achter het stuur zit, wordt dood geschoten. Bourne weet zeker dat zijn voormalige werkgever Treadstone (onderdeel van de CIA) hierachter zit, om te voorkomen dat hij ooit aan de buitenwereld bekendmaakt dat Treadstone faalde tijdens een vorige missie.

Bourne gaat op pad om in contact te komen met Treadstone en hen te zeggen dat ze hem met rust moeten laten. Hij komt erachter dat Treadstone al 2 jaar niet meer bestaat. Hij krijgt van iemand van de CIA de informatie dat hij in het verleden de opdracht had het echtpaar Neski te doden. Neski had wat te maken met de vergissing van het geld: hij was namelijk een Russische minister die openbaar wilde maken dat Abbott geld ontvreemdde.

Bourne zet zijn zoektocht voort en weet met een cassette vast te leggen dat Abbott zegt dat hij schuldig is aan de moord op de CIA-agenten. Hij laat de cassette achter bij de CIA. Ondertussen pleegt Abbott zelfmoord. De huurmoordenaar Kirill is Bourne echter weer op het spoor. Na een achtervolging door Moskou vindt er een botsing plaats. Bourne weet te ontkomen. De CIA gelooft niet meer dat Bourne de dader van de moorden is en hij wordt verder met rust gelaten. Aan het einde van de film, wanneer Bourne in New York is gaan wonen, zegt zijn voormalige werkgever Pamela Landy dat hij eigenlijk David Webb heet, en geboren is in 1971.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Damon, Matt Matt Damon Jason Bourne
Allen, Joan Joan Allen Pamela "Pam" Landy
Cox, Brian Brian Cox Ward Abbott
Urban, Karl Karl Urban Kirill
Roden, Karel Karel Roden Gretkov
Potente, Franka Franka Potente Marie Helena Kreutz
Stiles, Julia Julia Stiles Nicolette "Nicky" Parsons
Mann, Gabriel Gabriel Mann Danny Zorn
Csokas, Marton Marton Csokas Jarda

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het gelijknamige boek van Robert Ludlum is Marie niet de vriendin van Jason Bourne, maar de vrouw. In het boek sterft Marie bovendien niet tijdens het ongeluk.
  • De film is grotendeels opgenomen in Duitsland, maar daarnaast ook in Goa in India, in Moskou en in New York. De scène die speelt in Amsterdam is in werkelijkheid ergens anders opgenomen. Dit is te zien aan de skyline die niet klopt. Bovendien hebben alle auto's Belgische kentekens, en is er een krantenrek van L'Echo te zien.
  • Het boek The Bourne Supremacy werd uitgegeven in 1986. In Nederland kwam het uit onder de naam Het Jason Dubbelspel.
  • De film speelt zich grotendeels af in Berlijn terwijl het boek zich voornamelijk afspeelt in Hong Kong.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Bourne Supremacy (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De filmmuziek werd gecomponeerd door John Powell en uitgevoerd door het Hollywood Studio Symphony in combinatie met veel slaginstrumenten, gitaren en elektronische muziek. Tijdens de aftiteling van de film is onder meer het nummer "Extreme Ways" van Moby te horen. De originele soundtrack werd op 27 juli 2004 vrijgegeven door Varèse Sarabande.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]