Brian Cox (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brian Cox
Cox in 2007
Algemene informatie
Volledige naam Brian Denis Cox
Geboren 1 juni 1946
Land Schotland
Werk
Jaren actief 1965–heden
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brian Denis Cox (Dundee (Schotland), 1 juni 1946) is een Schots acteur, vooral bekend voor zijn rollen als slechterik in kaskrakers waaronder Troy en X2 en de eerste acteur die de rol van Hannibal Lecter op zich neemt in Michael Manns Manhunter. Hij is Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Brian Denis Cox geboren is in Schotland, is hij van Iers-Katholieke afkomst.

Cox heeft een opleiding genoten aan het London Academy of Music and Dramatic Art en heeft daarna enkele jaren gewerkt voor het National Theatre. Hij had al enkele opdrachten op televisie en kleine films meegemaakt voor zijn doorbraak met de rol van Hannibal Lecter in Manhunter. De film zelf was geen groot succes, maar door de goede vertolking van het personage maakte Cox al snel naam binnen de filmwereld. Desalniettemin beperkte hij zich niet tot de filmwereld en speelde nog geregeld in tv- en theateropdrachten mee.

In 1995 speelde hij een rol in beide films over een Schotse held die dat jaar uitkwamen: Rob Roy en Braveheart.

Hij geeft meestal gestalte aan slechteriken zoals de tirannieke Agamemnon uit Troy, de criminele kolonel in X2, een gluiperige CIA ambtenaar in de Bourne-films en leende zijn stem aan een snufffilmregisseur uit het PlayStation 2-spel Manhunt. Hij heeft ook wat sympathiekere karakters gespeeld, zoals de vader van Edward Norton in 25th Hour, een vriendelijke politieoverste in Super Troopers en Rachel McAdams vader in Red Eye.

Cox won in 2001 een Emmy Award voor zijn vertolking van Hermann Göring in de televisie-miniseries Nuremberg, waarin Alec Baldwin de toenmalige Supreme Court Justice en Proces van Neurenberg-procureur Robert H. Jackson gestalte geeft.

Cox was tweemaal getrouwd. Zijn eerste huwelijk met Caroline Burt hield achttien jaar stand (1968-1986). Hij heeft twee kinderen (een zoon en een dochter) uit dit huwelijk. Hij trouwde in 2002 met Nicole Ansari en op 31 januari 2002 kreeg hij een zoon. In oktober 2004 is zijn tweede kind uit zijn tweede huwelijk geboren.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brian Cox (actor) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.