Nicholas and Alexandra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicholas and Alexandra
Alternatieve titel(s) Nicholas en Alexandra (B)
Regie Franklin J. Schaffner
Producent Sam Spiegel
Scenario James Goldman
Gebaseerd op Nicholas and Alexandra: An Intimate Account of the Last of the Romanovs and the Fall of Imperial Russia door Robert K. Massie
Hoofdrollen Michael Jayston
Janet Suzman
Harry Andrews
Muziek Richard Bennett
Montage Ernest Walter
Camerawerk Freddie Young
Distributie Columbia Pictures
Première 13 december 1971
Genre Historische film, drama, biopic
Speelduur 189 min.
Taal Engels, Russisch, Frans, Duits
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Opnamelocaties Spanje
Joegoslavië
Gewonnen prijzen 2: Oscars voor Beste Kostuumontwerp en voor Beste Production design (1972)
Overige nominaties 4: Oscars, onder meer Oscar voor Beste Film en Oscar voor Beste Actrice (Janet Suzman) (1972)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Nicholas and Alexandra is een Amerikaanse film van Franklin J. Schaffner die werd uitgebracht in 1971.

Het scenario is gebaseerd op het boek Nicholas and Alexandra: An Intimate Account of the Last of the Romanovs and the Fall of Imperial Russia (1967) van Robert K. Massie. Dit peperduur en weelderig aangekleed drama werd een commerciële flop.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tsaar Nicolaas II van Rusland en zijn vrouw Alexandra Romanov zijn heel gelukkig met de geboorte van hun jongste kind, de mannelijke troonopvolger Aleksej Nikolajevitsj van Rusland. Tezelfdertijd woedt de Russisch-Japanse Oorlog. Witte, de voorzitter van de Raad van Ministers van Rusland en groothertog Nicolaas Nikolajevitsj van Rusland, Nicolaas' oom, proberen de tsaar ervan te overtuigen dat de oorlog zinloos is wegens de te dure kostprijs, ook in mensenlevens. Ze waarschuwen hem ook dat hij toegevingen moet doen aan het Russische volk dat in ellendige omstandigheden leeft, onder meer door een Doema toe te laten. Nicolaas slaat die wijze raad in de wind omdat hij vasthoudt aan de onbeperkte macht van zijn voorvaderen. Ondertussen houden Lenin, Trotsky en Stalin zich clandestien bezig met politieke activiteiten.

Na een tijdje wordt hemofilie vastgesteld bij Aleksej. De ietwat onevenwichtige tsarina is wanhopig. Ze raakt in de ban van de Siberische rondzwervende monnik en zelfverklaarde gebedsgenezer Raspoetin die beweert met zijn helende krachten de pijn van Aleksej te kunnen verminderen. Dankzij Raspoetin voelt Aleksej zich beter. Gaandeweg wint Raspoetin ook het vertrouwen van de tsaar en verwerft hij invloed aan het hof.

Onder de leiding van de charismatische priester Georgi Gapon begeeft een massa volk zich vreedzaam naar het Winterpaleis om bij de tsaar een verbetering van hun levensomstandigheden te bepleiten. De demonstranten weten echter niet dat de tsaar uit schrik voor oproer Sint-Petersburg heeft verlaten. Wanneer ze harder en harder om de tsaar beginnen te roepen beantwoordt de tsaristische lijfwacht dit met geweld.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]