Aleksej Nikolajevitsj van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tsarevitsj Aleksej in 1909

Aleksej Nikolajevitsj Romanov (Russisch: Алексей Николаевич Романов) (Peterhof, 12 augustus 1904 - Jekaterinenburg, 17 juli 1918) was de zoon van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra Fjodorovna. Hij was na zijn zussen Olga, Tatjana, Maria en Anastasia het vijfde kind van de tsaar en tsarina. Als enige zoon was hij troonopvolger. De Duitse keizer Wilhelm II was één van Aleksejs peetvaders.

Aleksej leed aan hemofilie wat in die tijd niet te behandelen was. De tsaar had besloten om deze ziekte geheim te houden voor het Russische volk, zodat de Russen zich geen zorgen hoefden te maken over de troonopvolging. Aleksej had gedurende zijn jeugd vaak interne bloedingen, waardoor hij perioden niet kon lopen. Hij werd dan gedragen door zijn lijfwacht, de matroos Derevenko. Voor de bloedingen, die bijzonder pijnlijk waren, kreeg hij geen pijnstillers. Dit om te voorkomen dat hij hieraan verslaafd zou worden. Het leek erop dat de bloedingen werden gestopt door de monnik en sinistere wonderdoener Raspoetin.

Op 15 mei 1917 was Aleksej niet langer troonpretendent, omdat zijn vader namens zichzelf en zijn zoon afstand nam van de troon. Ruim een jaar later, op 17 juli 1918, werden de Romanovs vermoord door de communisten. Het massagraf van tsarenfamilie is in het begin van de jaren 90 gevonden. Het lichaam van Aleksej was niet in dit graf aanwezig. Ook het lichaam van zus Maria Romanova was hier niet aanwezig. Dit in tegenstelling tot wat men eerst beweerde; dat zus Anastasia afwezig zou zijn.

Op 24 augustus 2007 werd door de nieuwszender EuroNews bekendgemaakt dat zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van Aleksej en zijn oudere zuster Maria waren gevonden.[1] Eind april 2008 werd dit door Russische onderzoekers na DNA-tests bevestigd.[2] Het verhaal over de ontsnapping van Aleksej en Maria kan daarmee definitief naar de prullenmand worden verwezen.

De stoffelijke resten van de overige familieleden werden in 1998 in de Sint-Petrus en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg herbegraven.

Op 14 augustus 2000 werd hij samen met zijn familie door de Russisch-orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard, nadat de Russisch-orthodoxe Kerk in het Buitenland hem al in 1978 als martelaar heilig had verklaard. Zijn feestdag is op 4 juli.