Get the Picture

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Get the Picture
Genre Spelprogramma
Speelduur 25 minuten
Bedenker Joris van Ooijen
Presentatie Judith de Bruijn aug 1996 - jan 1999
Bas Westerweel (31 december 1997)
Paula Udondek feb 1999 - aug 2002
Lucille Werner sept 2002 - aug 2004
Regie Chris Berger
Muziek Vavavoom! 1996 & 2000 remake
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent René Stokvis Producties
Uitzendingen
Start 5 augustus 1996
Einde 27 augustus 2004
Afleveringen 2398
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Nederland 1
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Get the Picture was een zeer succesvol spelletjesprogramma dat acht jaar lang op Nederland 1 was te zien (tot eind augustus 2004). Oorspronkelijk was het programma een samenwerking van de AVRO en de KRO, maar die laatste omroep had zich per januari 2003 eerder teruggetrokken.

In totaal zijn er van Get the Picture 2398 afleveringen uitgezonden. De uitzendingen werden gemiddeld door zo'n 800.000 kijkers bekeken. Eerst werd het gepresenteerd door Judith de Bruijn, waarna Paula Udondek haar opvolgde. De derde en laatste presentatrice was Lucille Werner.

Spelverloop[bewerken]

Een kandidaat mag telkens een vakje kiezen door de cursor erop te stoppen. Op ieder vakje staat een letter. De presentator stelt de vraag en het antwoord begint altijd met de letter die op het vakje staat. Als de kandidaat correct antwoordt, wint hij een klein geldbedrag en mag nog een vakje kiezen. Bovendien verdwijnt het vakje en verschijnt een deel van een foto. Als de kandidaat het antwoord niet weet, verdwijnt het vakje ook, maar levert het geen geld op en gaat de beurt naar de andere kandidaat. Bovendien verschijnt er dan een kruis op het vakje in plaats van een deel van de foto. Bonusvragen (sterretje) op een vakje tellen dubbel.

De kandidaat die als eerst ziet wie of wat er op de foto staat, mag op een knop drukken. Als hij het dan goed raadt, wint hij een extra bonus.

Na twee ronden (de eerste ronde heeft meestal foto's van voorwerpen, de tweede van personen) gaat de kandidaat met het meeste geld door naar de finale, alwaar er nog een extra geldbedrag van ruim 2000 gulden of 1000 euro gewonnen kon worden. In de finale krijgt de kandidaat 7 vragen in 45 seconden. Alle antwoorden van de vragen beginnen met de letter die de kandidaat aan het begin van de finale selecteert. Bij elk goed antwoord gaat er een dubbele cursor over de vakjes heen en zodra de kandidaat drukt worden twee vakjes voor een verborgen foto weggehaald. Als de kandidaat binnen de gestelde tijd kan raden wat er op de foto staat, heeft hij gewonnen.

Record[bewerken]

Naast de goede kijkcijfers en succesvolle afleveringen heeft de quiz een record op zijn naam staan. In 1999 tekende de AVRO/KRO een contract voor 940 nieuwe afleveringen bij producent René Stokvis. Nog nooit eerder werden er in Nederland zoveel afleveringen van een televisieprogramma vooruit besteld.

Einde[bewerken]

Eind augustus 2004 werden de uitzendingen van Get the Picture gestopt, omdat de EO en AVRO van thuisnet wisselden. De AVRO ging naar Nederland 2, waar op dat moment al de dagelijkse quiz Lingo van de TROS liep, waardoor er geen plek meer was voor Get the Picture. Begin 2004 leek het er nog op dat de EO Get the Picture zou overnemen, maar later werd bekendgemaakt dat deze omroep het tijdslot wilde vullen met de quiz That's the Question.