Hannibal Lecter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter (Vilnius, 1938) is een fictieve psychopaat uit vier boeken van Thomas Harris.

Verschijningsdata[bewerken]

Alle vier de boeken zijn inmiddels verfilmd. De serie bestaat uit:

  • Eerste boek en film: Red Dragon
    • Boek verscheen: 1981
    • Film verscheen: 1986 (verfilming onder de titel Manhunter)
    • Film verscheen: 2002 (verfilming onder de titel Red Dragon)
  • Tweede boek en film: The Silence of the lambs
  • Derde boek en film: Hannibal
  • Vierde boek en film: Hannibal Rising

2013

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hannibal werd geboren in 1938, in de buurt van Vilnius, Litouwen. Zijn ouders waren van adel, zijn vader een Litouwse graaf uit een erg oude familie, zijn moeder een lid van de Visconti-familie. Hij had een jonger zusje, Mischa, om wie hij erg gaf. Hannibal zegt ook in Hannibal dat de schilder Balthus zijn neef was.

In 1944 worden zijn ouders vermoord door een Duits gevechtsvliegtuig, en hij blijft alleen achter met zijn zusje. Een groep uitgehongerde plunderende Russische soldaten komt bij hen schuilen, en besluiten zijn zusje op te eten (Hannibal krijgt zonder dat hij het weet ook bouillon te drinken die afkomstig is van zijn zusje). Dit heeft een verpletterende indruk gemaakt op de jonge Hannibal (noot: de Russische kannibaal Andrej Tsjikatilo had een broer die was opgegeten door hongerige Russische boeren). Uiteindelijk neemt hij wraak op de Russische soldaten. Zijn laatste moord vindt plaats in Canada.

Uiteindelijk vinden we hem in de Verenigde Staten terug als briljant psychiater. Hij vermoordt echter negen mensen, vaak patiënten. Van een aantal eet hij de lever en de thymus op. Het enige overlevende slachtoffer is de rijke Mason Verger die er wel een bijna totale verlamming en afzichtelijke verminkingen aan overhoudt. Sindsdien bereidt Verger minitieus zijn wraak op Lecter voor: hij wil hem gevangennemen en door woeste varkens laten opeten. Uiteindelijk wordt Lecter door de rechercheur Will Graham getraceerd en gearresteerd.

Dr. Hannibal Lecter helpt de FBI later met het vinden van de seriemoordenaars Francis Dolarhyde (de "Red Dragon") en Jame Gumb ("Buffalo Bill", gebaseerd op Ed Gein), met kennis vergaard van zijn patiënten, die zelf beslist niet zuiver op de graat zijn. Hij neemt wraak op Graham door Dolarhyde op hem af te sturen die hem gruwelijk verminkt. Tijdens de jacht op Jame Gumb wordt hij tijdelijk elders ondergebracht zonder zijn vaste bewaker Barney, en kan hij ontsnappen. Er wordt gesuggereerd dat hij ook wraak neemt op de arrogante inrichtingsdirecteur Chilton, en nadien jarenlang in Italie onderduikt.

Dr. Hannibal Lecter is een extreem intelligent persoon en bezit een fotografisch geheugen. Hij kan mensen de stuipen op het lijf jagen, maar ook zeer ontwapenend zijn. Dit is echter schijn; hij vermoordt mensen zonder blikken of blozen op de meest gruwelijke manieren. Goede manieren zijn voor hem uitermate belangrijk: zo biedt hij Clarice Starling excuses aan en brengt hij de diepgestoorde medegevangene Miggs tot zelfmoord omdat deze haar sperma in het gezicht had gespat. In het derde deel van de trilogie, Hannibal, komt zijn menselijke kant enigszins naar voren. Hierin worden hij en rechercheur Clarice Starling ten slotte een paar.

In de serie ontwikkelt Lecter zich min of meer van een gewetenloze seriemoordenaar en kannibaal tot een soort antiheld. Waar hij in de eerste delen iedereen vermoordt die hem voor de voeten loopt, zijn zijn slachtoffers in latere delen personen die zelf in meerdere of mindere mate kwaad hebben gedaan. De vraag dringt zich dan ook regelmatig op wie de werkelijke monsters zijn. Uiteindelijk wordt hij door Starling gered van de wraak van Mason Verger. Er wordt gesuggereerd dat Starling uiteindelijk een matigende invloed op hem heeft waardoor hij geen mensen meer vermoordt.

De vier boeken zijn verfilmd in de gelijknamige films. De rol van Hannibal Lecter werd gespeeld door Anthony Hopkins in Silence of the Lambs, Hannibal en Red Dragon. In Manhunter speelt Brian Cox de rol van Hannibal. In de laatst verschenen Lecter-film Hannibal Rising speelt Gaspard Ulliel de rol van Hannibal Lecter.

Hannibal wordt in de gelijknamige serie, begonnen in 2013, gespeeld door Mads Mikkelsen.