Armin Meiwes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Armin Meiwes
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Bijnaam Der Metzgermeister[1]
Menschenfresser
Kannibal van Rotenburg
Geboren 1 december 1961
Essen
Nationaliteit Duits
Misdaad Moord en kannibalisme
Veroordeeld voor Moord
Lijkschennis
Straf Levenslang
Status Gedetineerd
Beroep Computertechnicus

Armin Meiwes (Essen, 1 december 1961) is een Duitser die in 2002 bekend werd als de internet-sekskannibaal, de Hannibal van Hessen, de Kannibaal van Rotenburg en als Armin Menschenfresser (mensenvreter).

Hij werd ervan beschuldigd Bernd Jürgen Brandes in maart 2001 te hebben gedood en opgegeten. Het unicum is het feit dat het slachtoffer er zelf om had gevraagd, en zelfs samen met Meiwes zijn eigen penis heeft geprobeerd te consumeren. Dit is een extreme vorm van erotisch kannibalisme, maar geen alleenstaand geval. Armin Meiwes was actief op de site Cannibal Café waar hij met heel wat geestesgenoten contact had. Via zulke sites is rond kannibalisme een erotische subcultuur ontstaan die enigszins verwant is met vorarefilie.

Op vijfjarige leeftijd verlieten zijn vader en broers hem.[1] Naar eigen zeggen ontwikkelde Meiwes kannibalistische verlangens nadat hij op 14-jarige leeftijd het boek Robinson Crusoe had gelezen. In de rechtszaal verklaarde hij dat hij verlangde naar een jongere broer, die deel van hem uit zou maken. Kannibalisme zou dit verlangen bevredigen.[2]

Slachting Brandes[bewerken | brontekst bewerken]

Meiwes en Brandes hadden elkaar via het internet leren kennen. Meiwes zocht al jaren iemand om op te eten, terwijl Brandes graag opgegeten wilde worden. Meiwes had al meerdere slachtoffers benaderd, maar zij haakten allemaal op het laatste moment af. Brandes bleek echter een gewillig slachtoffer. Wel had hij een wens: eerst wilde hij dat zijn moordenaar zijn penis amputeerde en daarna wilde hij zijn penis samen met zijn moordenaar opeten, alvorens gedood te worden. Brandes woonde en werkte in Berlijn, en was leidinggevende bij Siemens. In Berlijn zou hij aan prostituees te kennen hebben gegeven dat hij opgegeten en verminkt wilde worden. Volgens Meiwes wilde hij 'compleet verdwijnen' en meende hij dat op deze manier zowel zijn lichaam als geest volledig zouden worden uitgewist. Hij verzocht Meiwes zijn botten tot pulver te vermalen en te vernietigen.

Inmiddels richtte Meiwes een kamer van zijn huis speciaal in als slachtkamer. Er werd een slachtbank klaargezet, aan het plafond kwamen vleeshaken, en door middel van oude matrassen langs de muren hoopte Meiwes eventuele pijnkreten van Brandes te kunnen dempen.

Na een tijd met elkaar gecorrespondeerd te hebben maakten zij een afspraak. Per trein reisde hij naar Kassel, waar hij Meiwes op 10 maart 2001 ontmoette. Ze reden naar Meiwes' huis in Rotenburg a/d Fulda. Daar werd Brandes uiteindelijk op zijn eigen verzoek vermoord.

Aanvankelijk was Brandes volgens Meiwes niet erg onder de indruk en vond dat deze zich slecht had voorbereid. Brandes zou tegen Meiwes hebben gezegd dat als Meiwes in zijn team bij Siemens had gewerkt, hij hem zonder meer zou hebben ontslagen. Brandes liet zich terugbrengen naar het station maar bedacht zich op het laatste moment en ging met Meiwes mee terug.

Meiwes en Brandes dronken naakt koffie en hadden seks, waarna Brandes een grote hoeveelheid slaapmiddelen en een fles hoestdrank consumeerde. Meiwes vroeg vervolgens, opgenomen op video, nogmaals expliciet om toestemming en kreeg deze van Brandes. Brandes had Meiwes verzocht zijn penis af te bijten hetgeen niet lukte, waarop Meiwes Brandes' penis met een mes amputeerde. Meiwes verbond de wond zodat Brandes bij bewustzijn bleef om de penis te kunnen opeten. Eerst probeerden zij samen de penis van Brandes op te eten, wat wegens de taaiheid van het vlees zo goed als onmogelijk was. Er werden nog pogingen gedaan het vlees beter eetbaar te maken door het in een braadpan te bereiden, maar dit gaf maar nauwelijks resultaat en leidde er uiteindelijk toe dat het vlees te verbrand was om nog te eten. Zij hebben uiteindelijk niet de gehele penis geconsumeerd; Meiwes hakte de penis ten slotte in stukken om hem aan zijn hond te voeren. Brandes was bovendien waarschijnlijk al te verzwakt door bloedverlies en het effect van de pillen en hoestdrank om nog te eten.

Hij liet Brandes vervolgens op eigen verzoek doodbloeden in bad, waar hij regelmatig het bewustzijn verloor. Om de tijd te doden las Meiwes een Star Trek pocket, maar hij nam ieder kwartier poolshoogte. Ten slotte raakte Brandes definitief buiten bewustzijn en sneed Meiwes hem, zoals afgesproken, de keel door. Daarna sneed Meiwes het lichaam in stukken en bewaarde het vlees in de vriezer. Gedurende de daaropvolgende maanden consumeerde Meiwes ongeveer 20 kg vlees van Brandes. De hele geschiedenis legde Meiwes vast op video. De video zelf staat niet op internet, maar is in handen van de Duitse overheid. Wel zijn er enkele foto's van de moord op internet te vinden. De video toonde dat Brandes expliciet toestemming voor het slachten en de amputatie van de penis gaf (dit laatste was vooral zijn verzoek; van Meiwes hoefte het niet zo), en zich verheugd toonde toen hij het bloed uit zijn open wond zag stromen.

Veroordeling[bewerken | brontekst bewerken]

De zaak kwam uiteindelijk aan het licht toen Meiwes opnieuw op internet begon te adverteren voor slachtoffers, en daarbij opschepte over wat hij had gedaan.

Dat Brandes zelf om zijn dood had verzocht was voor Meiwes' advocaten de aanleiding om "levensberoving op verzoek" te pleiten. De rechter te Kassel veroordeelde hem op 30 januari 2004 na een lange rechtszaak tot 8,5 jaar gevangenisstraf wegens doodslag.[3] De motivering was dat Meiwes wist of had moeten weten dat Brandes psychische problemen had en hem alcohol en medicijnen had toegediend. De rechter oordeelde dat Meiwes de feiten niet pleegde om Brandes te helpen, maar om zijn eigen seksuele verlangen om een lustmoord te plegen te bevredigen.

Het gerechtshof in Frankfurt heeft op 9 mei 2006 Meiwes in hoger beroep veroordeeld tot levenslang wegens moord en verstoring van de rust van de doden.[4] Sindsdien zit hij gevangen in Kassel, waar hij therapie ondergaat. Ook is hij de politie behulpzaam geweest in het analyseren van twee kannibalistische moorden. Inmiddels heeft hij berouw getoond en afstand van zijn daden genomen. Meiwes is vegetariër geworden. Hij schat dat er ongeveer 800 mensen met serieuze kannibalistische neigingen in Duitsland zijn, en verklaarde te hopen dat ze geholpen werden zodat het niet zoals bij hem zou escaleren.

In november 2017 heeft hij, na vijftien jaar gevangenisstraf, een beroep gedaan op vervroegde invrijheidstelling.[5] Op 5 oktober 2018 maakte het gerechtshof van Frankfurt echter bekend dat hij zijn levenslange gevangenisstraf alsnog moet uitzitten, wegens een ongunstige prognose.[6]

In 2020 mag Meiwes de gevangenis verlaten voor korte begeleide excursies. Om veiligheidsredenen draagt hij dan een pet en een zonnebril om zijn identiteit te verbergen en wordt hij naar een andere deelstaat vervoerd. Ook is er een nieuw beroep tot voorwaardelijke invrijheidstelling ingediend.[7]

Meiwes' huis is een kleine toeristische attractie geworden. Tot ergernis van de buren komen er nog regelmatig geïnteresseerden kijken, met name nadat de coronapandemie alle andere mogelijkheden tot vertier uitsloot. Het huis zelf is in zeer slechte staat door gebrek aan onderhoud.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 kwam de Duitse psychologische horrorfilm Rohtenburg uit, gebaseerd op dit misdrijf.

In 2007 kwam de roman 'Kannibal' van Erik Rémès uit. Rémès vertelt met gruwelijke precisie het hele verhaal, vanuit het standpunt van de slachter.

In 2013 probeerde in Dresden opnieuw een man op Cannibal Café een afspraak te maken om zich te laten vermoorden en opeten.[8]

Het lied 'Eaten' van de Zweedse deathmetalband Bloodbath, het lied 'The Wüstenfeld Man Eater' van de Amerikaanse metalband Macabre, het lied Mein Teil van de Duitse metalband Rammstein (uit Reise, Reise), het lied 'Eat Me' van Ozzy Osbourne en het lied 'Armin Meiwes' van de band SKYND gaan over de moord op Brandes. Een gelijkaardige moord is een thema in het boek 'De maagd Marino' van Yves Petry (2010). Het Nederlandse satirische programma Sluipschutters wijdde een item aan de zaak.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rémès, Erik (2007). Kannibal, Éditions Blanche.
  • Hedo, Charlie (2015). Bereid Me, Smashwords Publishing. ISBN 9781311750808