Westdeutscher Rundfunk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westdeutscher Rundfunk
WDR archiefhuis
WDR archiefhuis
Opgericht 1 januari 1956
Voorzitter Monika Piel
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Televisiezender(s) WDR Fernsehen
Radiozender(s) 1 Live
WDR 2
WDR 3
WDR 4
WDR 5
Funkhaus Europa
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Publieke omroepen van de Duitse deelstaten

De Westdeutscher Rundfunk (WDR, formele naam Westdeutsche Rundfunk Köln) is de openbare omroep van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De WDR is lid van de ARD en ging op 1 januari 1956 van start, nadat de Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR) werd opgesplitst in de NDR en de WDR. De WDR is politiek neutraal en maakt programma's op elk gebied, behalve religieuze.

De financiering geschiedt door een verplichte omroepbijdrage; het budget was in 2010 € 1,1 miljard. De zender bezit een maatschappij voor de verkoop van reclamezendtijd (twee WDR-radiozenders zijn reclamevrij). Bij de omroep werken ruim 4.000 mensen en zij verzorgen per 2013 21,25% van alle programma's van de ARD en daarmee is de WDR de grootste openbare programmaleverancier van Duitsland; in Europa na de BBC de tweede.[1] Ook geeft de omroep een website uit en zendt programma's uit in DAB en DVB. De zender ontstond uit de Westdeutsche Funkstunde AG (WEFAG) in Münster in 1924. Vanaf 1933 werd de zender door de nazi's gelijkgeschakeld, wat duurde tot en met 1945.

Studio's[bewerken]

Het hoofdkantoor alsmede de radio- en televisiestudio's zijn gesitueerd bij de Appellhofplatz, in het centrum van Keulen, terwijl de afdeling decorbouw en de stalling van de reportagewagens is gevestigd in Keulen-Bocklemünd. Hier wordt ook de populaire WDR-soap Lindenstraße opgenomen. Verder zijn er nog regionale studio's in Aken, Bonn, Bielefeld, Düsseldorf, Essen, Duisburg, Dortmund, Münster, Siegen en Wuppertal.

Televisie[bewerken]

Radiozenders[bewerken]

Op Euregionaal niveau werkt de WDR nauw samen met de regionale omroepen in Nederland en België. In dit verband worden er regelmatig opnamen uitgewisseld met onder andere L1, Omroep Gelderland, Radio Oost en de Duitstalige BRF.

Externe link[bewerken]