RTL Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Nieuws
Genre Nieuws en Actualiteit
Speelduur Verschillend
Presentatie Roelof Hemmen
Daphne Lammers
Antoin Peeters
Merel Westrik
e.a.
Muziek Martijn Schimmer
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
(formeel Vlag van Luxemburg Luxemburg)
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2 oktober 1989
Zender RTL 4 en RTL 7
voorheen RTL Véronique en RTL 5
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De regie bevindt zich op dezelfde etage als de studio.

RTL Nieuws is het nieuwsprogramma van RTL Nederland. Onder RTL Nieuws vallen ook de programma's RTL Z, Editie NL, RTL Weer en Kwestie van kiezen.

Geschiedenis[bewerken]

Het RTL Nieuws begon op 2 oktober 1989 om 18:00 uur als het RTL Véronique-nieuws. Tijdens de Véronique Ontbijtshow, die werd gepresenteerd door Catherine Keyl en Marc Jacobs tussen 07.00 en 09.00 uur, las Jan de Hoop ieder half uur het nieuws. 's Avonds was er om zes uur een uitzending met Jeroen Pauw en om tien uur een bulletin met het duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Op 14 februari 1990 werd de uitzending van 22.00 uur verplaatst naar 19.30 uur en kwam er een late uitzending rond 23.30 uur bij.

In juni 1990 werd het RTL Véronique nieuws omgedoopt in het RTL 4 nieuws. Tevens werd de Véronique Ontbijtshow vervangen door het RTL Ontbijtnieuws, dat afwisselend werd gepresenteerd door Jan de Hoop en Marc Jacobs. In de loop van 1995 veranderde het RTL 4 Nieuws in RTL Nieuws.

Sinds 6 juni 2001 brengt het RTL Nieuws ook financieel-economisch nieuws met het programma RTL Z. Dit programma werd de eerste jaren op RTL 5 uitgezonden, maar de bulletins verhuisden in 2005 naar RTL 7. RTL Z werd in november 2004 uitgebreid met algemene nieuwsuitzendingen.

In het verleden verzorgde het RTL Nieuws ook radio-uitzendingen op de inmiddels verdwenen zenders RTL4 Radio, RTL Radio, Happy RTL, RTL Rock Radio, RTL FM en Yorin FM.

Uitzendingen[bewerken]

De belangrijkste uitzendingen zijn op RTL 4 te zien. Overdag zendt het RTL Nieuws samen uit met RTL Z op RTL 7. Belangrijke extra nieuwsuitzendingen worden soms ook doorgeschakeld naar RTL 5 en RTL 8.

Ontbijtnieuws[bewerken]

RTL 4 zendt tegenwoordig op werkdagen om 06.30, 07.00 en 08.00 uur rechtstreekse uitzendingen van het RTL Ontbijtnieuws uit. Deze uitzendingen worden vervolgens tot het volgende hele uur herhaald.

Het ontbijtnieuws begint met het noemen van de 2 hoofdpunten van de uitzending en een kort weerbericht, waarna de leader volgt. De leader van het ontbijtnieuws is qua muziek hetzelfde als die van de uitzendingen overdag. Hierna volgen drie of vier onderwerpen. Vervolgens worden er korte berichten doorgenomen om daarna nog 2 onderwerpen te behandelen. Meestal noemt de presentator daarna wat er nog komt in de uitzending. Dan volgt een mediaoverzicht van die ochtend, waarbij meestal vier of vijf berichten uit verschillende landelijke media worden uitgelicht. Hierna volgt een luchtig onderwerp en daarna het RTL Weer en Verkeer, met het weer van die dag, een vooruitblik op het weer voor de komende dagen en een blik op files op de weg. En in de zomer wordt het weer in verschillende populaire vakantiegebieden gegeven.

Het ontbijtnieuws wordt gepresenteerd door Jan de Hoop of Sanne Staarink-Steusel. Bij hun afwezigheid vallen Peter van Zadelhoff of Meike de Jong in. Het Weer en Verkeer wordt 's ochtends gepresenteerd door Amara Onwuka, Nicolien Kroon, Jennifer Faber of William Huizinga.

Overdag[bewerken]

Van 09.00 uur tot en met 17.00 uur wordt ieder uur een uitzending van het algemene nieuws van 6 à 7 minuten gemaakt op RTL 7. Na iedere uitzending volgt een circa 8 minuten durend bulletin van RTL Z met economisch nieuws en updates vanaf de Amsterdamse beurs, de AEX. Dit blok wordt vervolgens herhaald om 20 over het uur en om 20 voor het uur. Een paar keer per dag is er maar 1 herhaling in het uur om plaats te maken voor andere programma's. De RTL Nieuws uitzendingen van 09.00 uur en van 16.00 uur worden ook uitgezonden op RTL 4.

RTL Z begint op RTL 7 om 08.30 uur met RTL Z Voorbeurs, waarbij de vijf belangrijkste economische nieuwsfeiten worden besproken voordat de beurs in Amsterdam open gaat. Vanaf 10.00 uur worden meestal ook kruisgesprekken gevoerd. Om 15.30 uur is er een extra uitzending van het RTL Z Nieuws, waarin de opening van de beurzen in Amerika wordt besproken. Om 17.30 uur wordt de laatste uitzending van het RTL Z Nieuws van de dag uitgezonden, waarin het belangrijkste economische nieuws van de dag wordt behandeld, verder wordt er onder meer stilgestaan bij de eindstand van de Europese beurzen (met beurscommentator) en ook worden er veel kruisgesprekken gevoerd. Deze uitzending is langer en uitgebreider dan de uitzendingen de hele dag door, de uitzending duurt ongeveer 12 minuten en wordt tot 18.00 uur herhaald.

RTL Z wordt gepresenteerd door Hella Hueck, Roland Koopman, Roderick Veelo of Peter van Zadelhoff. Vaste invalpresentator is Marc de Jong. De RTL Z-presentator wisselt tussen de uitzendingen van 13.00 en 14.00 uur.

De RTL Nieuws uitzending van 09.00 uur wordt gepresenteerd door de presentator van het ontbijtnieuws en de uitzendingen van 10.00 uur t/m 15.00 uur door Sanne Boswinkel, Meike de Jong of Diana Matroos. Sporadische invaller is Sanne Staarink of Hella Hueck.

De RTL Nieuws uitzending van 16.00 uur wordt gepresenteerd door één van de presentatoren van het half acht nieuws. De uitzending van 17.00 uur is de herhaling van het 16.00 uur nieuws.

In het weekend vervallen alle uitzendingen overdag. Op feestdagen die op een werkdag vallen vervallen de uitzendingen overdag, behalve het nieuws van 16.00 uur. Als de beurs open is op een feestdag, zoals bij Hemelvaart, vervalt de RTL Z programmering niet.

Avond[bewerken]

In de avond zijn er op RTL 4 nieuwsbulletins om 18.00 uur, 19.30 uur en het late nieuws rond 23.30 uur. Deze uitzendingen hebben op werkdagen een lengte van respectievelijk 10, 20 en 15 minuten. In het weekend duurt de uitzending van 18.00 uur ongeveer 5 à 6 minuten en het late nieuws 8 minuten. Het half acht nieuws duurt in het weekend net als doordeweeks 20 minuten. Alle uitzendingen hebben een eigen leader. De leader van het late nieuws is een stuk rustiger en maakt gebruik van donkerder kleuren.

Het zes uur nieuws begint met het noemen van de 3 hoofdpunten van de uitzending, waarna de leader start. Dan worden er 5 à 6 onderwerpen behandeld. Dan volgen de kortere onderwerpen en vervolgens volgt er nog een laatste nieuwsitem. In het weekend worden in deze uitzending meestal vier of vijf onderwerpen behandeld met daarna kort nieuws en direct na de uitzending volgt dan een kort weerbericht van ongeveer een minuut.

Het half acht nieuws begint met één van de presentatoren die het hoofdpunt noemt waarna er een kort filmpje te zien is, dan volgen er drie andere punten van de uitzending. Vervolgens wordt de datum genoemd en start de leader. Eerst wordt er groots geopend met het belangrijkste nieuws van die dag, daarna volgen 7 à 8 onderwerpen. Daarbij worden, indien nodig, ook kruisgesprekken gevoerd met verslaggevers in Nederland en/of correspondenten over de hele wereld. Tussen de grote onderwerpen door is er twee keer een blok met korte onderwerpen. Tot slot wordt er nog kort gekeken naar het weer met de weerpresentator die die dag presenteert. In de zondagsuitzending is vaak een circa 8 minuten durend weekoverzicht opgenomen.

In het late nieuws wordt er gekeken naar het laatste nieuws van die avond, maar ook worden er belangrijke onderwerpen van eerder op die dag behandeld. Het nieuws wordt afgesloten met een luchtig onderwerp, dat op werkdagen de dag daarna ook terug te zien is in het ontbijtnieuws.

Het half acht nieuws wordt van maandag t/m zaterdag door een duo gepresenteerd. Er is een duo voor de even weken en een duo voor de oneven weken. De ene presentator presenteert tevens het 18.00 uur nieuws en de andere het 16.00 uur nieuws en soms ook het late nieuws. Het late nieuws wordt tegenwoordig regelmatig door Meike de Jong, Diana Matroos, Jetske Schrijver of Sanne Staarink gepresenteerd.

De drie uitzendingen op zondag worden gepresenteerd door Jetske Schrijver of Peter van Zadelhoff. Bij hun afwezigheid valt Meike de Jong in.

Studio[bewerken]

De nieuwsuitzendingen van RTL Nieuws, Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer worden gepresenteerd vanuit Studio 9. De huidige vormgeving werd in gebruik genomen op 5 mei 2014 om 19:30 uur. Sindsdien zendt het RTL Nieuws volledig in HD-kwaliteit uit. Het vernieuwde uitzendsysteem ondersteunt daarnaast toegevoegde realiteit en virtuele werkelijkheid. Bij virtuele realiteit werken de presentatoren met drie grote schermen. De informatie of videobeelden worden op de schermen getoond. Bij toegevoegde realiteit verschijnen er grafische beelden, zoals een staafdiagram, in de studio als een 3D-beeld. Wanneer de camera gaat bewegen dan moeten de beelden in perspectief meebewegen. De omvangrijke metamorfose werd diverse keren uitgesteld, omdat de techniek nog niet 100% werkte en de presentatoren meer moesten oefenen.[1][2]

Redactie[bewerken]

De hoofdredacteur is Harm Taselaar. Adjunct-hoofdredacteuren zijn Marc Schreuder & Pieter Klein. Chef van de redactie in Den Haag is Kees Berghuis.

Bij RTL Nieuws (RTL Nieuws, Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer) werken op de redactie 120 medewerkers. Dit is in vergelijking met de NOS vrij weinig, want deze heeft 370 medewerkers in dienst. De redactie zit in Studio 14.

Alle verschillende redacties zitten in een ruimte met een eigen eiland met redacteuren en presentatoren. Dit zijn de verschillende eilanden:

 • Binnenland
 • Buitenland
 • Productie
 • Research
 • Text & Internet
 • RTL Z
 • Editie NL

De weerpresentator zit in eigen ruimte met verschillende computers voor het weer. Kijkers kunnen hun eigen weerfoto opsturen die in het weerbericht van Editie NL of het weer na het Half Acht Nieuws worden getoond.

Presentatoren[bewerken]

RTL Nieuws heeft een aantal vaste nieuwslezers. Voorheen had iedere nieuwsuitzending een vaste presentator. Margreet Spijker en Roland Koopman presenteerden bijvoorbeeld afwisselend het zes uur nieuws en Rick Nieman het late nieuws. Tegenwoordig zijn er per dagdeel vaste presentatoren.

Ook zijn er altijd al invalpresentatoren geweest die ook het nieuws op zondag lazen, vaak was dit een opstapje om hoofdpresentator van het nieuws te worden als een andere presentator ermee stopte. In de loop der jaren waren dit de invalpresentatoren voor de belangrijkste uitzendingen: Jaap van Meekren, Sander Simons, Vivian Boelen, Jan de Hoop, Edvard Niessing, Margreet Spijker, Antoin Peeters, Sanne Boswinkel en Daphne Lammers. Momenteel zijn Jetske Schrijver en Peter van Zadelhoff de invalpresentatoren.

Duo's half acht nieuws[bewerken]

Vanaf de start van RTL Nieuws kent de belangrijkste uitzending een duopresentatie. De volgende duo's zijn in de loop der jaren beeldbepalend geweest:

Even weken[bewerken]

Oneven weken[bewerken]

In de geschiedenis van het RTL Nieuws is het één keer voorgekomen dat twee vrouwen het half acht nieuws lazen. Dat was op de dag van Nationale rouw in Nederland naar aanleiding van de ramp met Malaysia Airlines-vlucht 17. Daphne Lammers en Jetske Schrijver lazen toen het nieuws dat om iets voor achten begon.

Huidige presentatoren[bewerken]

Presentator Werkzaam
sinds
Presenteert
sinds
Vaste uitzendingen Invaluitzendingen
Margreet Beetsma 2007 2007 Editie NL
Reinier van den Berg 1989 1989 RTL Weer (avond)
Wilson Boldewijn 2007 2007 Editie NL
Sanne Boswinkel 2005 2005 RTL Nieuws (overdag) RTL Nieuws (namiddag, avond)
Merijn Doggen 2007 2015 Bright TV
Jennifer Faber 2014 2014 RTL Weer (ochtend, middag) RTL Weer (avond)
Roelof Hemmen 1993 2001 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 2003)
Jan de Hoop 1989 1989 RTL Nieuws (ontbijt)
Hella Hueck 2003 2008 RTL Z, Toekomstmakers RTL Nieuws (overdag)
William Huizinga 2013 2013 RTL Weer (ochtend, middag, avond)
Marc de Jong 1992 2010 RTL Z
Meike de Jong 2011 2013 RTL Nieuws (overdag, zondag) RTL Nieuws (ontbijt, namiddag, avond)
Rens de Jong 2015 2015 Z in Zaken
Roland Koopman 1990 1999 RTL Z (sinds 2001)
Nicolien Kroon 2014 2014 RTL Weer (ochtend, middag, avond)
Elianne Kuepers 2011 2015 Money Talks
Daphne Lammers 1995 2004 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 2013)
Helga van Leur 1997 1997 RTL Weer (avond)
Paul van Liempt 2015 2015 Van Liempt Live
Diana Matroos 1999 2004 RTL Nieuws (overdag) RTL Nieuws (laat), Editie NL
Maurice Middendorp 2015 2015 RTL Weer (middag)
Daan Nieber 2014 2014 Editie NL
Amara Onwuka 2013 2007, 2013 RTL Weer (ochtend, middag, avond)
Antoin Peeters 2001 2002 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 2015)
Jetske Schrijver 2014 2014 RTL Nieuws (zondag), Editie NL RTL Nieuws (namiddag, avond)
Sanne Staarink 2011 2011 RTL Nieuws (ontbijt) Editie NL, RTL Nieuws (overdag, laat, zondag)
Jim Stolze 2015 2015 Toekomstmakers, Z Talks
Roderick Veelo 2005 2005 RTL Z, Dunk!
Merel Westrik 2014 2014 RTL Nieuws (namiddag, avond)
Dennis Wilt 2008 2008 RTL Weer (avond)
Peter van Zadelhoff 2008 2008 RTL Z, Z Today Editie NL, RTL Nieuws (namiddag, avond, zondag)
Erwin van der Zande 2015 2015 Bright TV

Voormalige presentatoren[bewerken]

RTL Nieuws

RTL Z

RTL Weer

Editie NL

4 in het Land

5 in het Land

Verslaggevers[bewerken]

Bekende verslaggevers zijn onder meer:

Den Haag[bewerken]

Binnenland[bewerken]

 • Rik Konijnenbelt
 • Marcel Maijer (Sport)
 • Sander Paulus (Koninklijk Huis)
 • Michel Phillipa
 • Bart Reijnen
 • Britta Sanders
 • Hans Schutte
 • Pim Sedee
 • Siebe Sietsma (Research)
 • Jeroen Wetzels
 • Hester van Yperen (Research)

Buitenland[bewerken]

Huidige[bewerken]

Correspondent(e) Sinds Standplaats Werkgebied
Jeroen Akkermans 1989 Berlijn
sinds 2001
Centraal- en Oost-Europa en de Kaukasus[noot 1]
Roel Geeraedts 2011 Jeruzalem Midden-Oosten
Niels Guns 2014 New Delhi Zuid-Azië
Olaf Koens 2011 Moskou Rusland
Marloes de Koning 2014 Istanboel Zuid-Oost Europa en Turkije
Sandra Korstjens 2013 São Paulo Zuid-Amerika
Vanessa Lamsvelt 2010 Londen Verenigd Koninkrijk
Edwin Mooibroek 2011 Jakarta Indonesië
Erik Mouthaan 2006 New York Noord- en Midden-Amerika
Koen de Regt 2014 Johannesburg Afrika
Eveline Rethmeier 2015 Rome Italië, Malta en Vaticaanstad
Peter Scheffer 2012 Buenos Aires Argentinië
Stefan de Vries 2006 Parijs Frankrijk
Marije Vlaskamp 2003 Beijing Verre Oosten
Merijn de Waal 2012 Madrid Spanje en Portugal
Rob van der Wardt 2014 Sydney Australië
 1. Akkermans had eerder als werkgebied Rusland (1989-1995) en Groot-Brittannië (1996-2001)

Voormalige[bewerken]

 • Michiel Bicker Caarten (Verenigde Staten; 1989-1991)
 • Silvia Brens (Zuid-Afrika; 2002-2006 & Zuidoost-Europa en Turkije; 2009-2014)
 • Reinoud Broekhuijsen (Rusland; 1995-2007)
 • Fidan Ekiz (Turkije; 2005-2007)
 • Nina Jurna (Suriname; 2000-2010 & Zuid-Amerika; 2011-2013)
 • Arthur de Leeuw (Afrika; 2008-2014)
 • Conny Mus (Midden-Oosten; 1989-2010)
 • Pauline Valkenet (Rusland; 1991-1993, Verenigd-Koninkrijk; 1995-1998 & Italie, Malta en Vaticaanstad 2000-2015)
 • Max Westerman (Duitsland; 1989-1991 & Verenigde Staten; 1991-2006)

Huisstijl van RTL Nieuws[bewerken]

Leadermuziek[bewerken]

De leadermuziek van RTL Nieuws is in de loop der jaren door verschillende componisten gecomponeerd. In alle leaders tussen 1992 en 2003 was een herkenbare melodie te horen, gecomponeerd door Fransman Michel Legrand. Deze melodie was bij verschillende zenders van RTL door heel Europa te horen, in eerste instantie bedoeld als uuropener op de radio is de melodie gaandeweg geëvolueerd tot herkenningsmelodie voor de nieuwsprogramma's van RTL. In Luxemburg wordt de melodie sinds 2012 weer gebruikt in de nieuwstune. De tunes van de televisie-uitzendingen werden, in een aangepast versie, ook voor de radio-uitzendingen gebruikt. Yorin FM gebruikte wel andere tunes.

 • 1989: PORS Impact
 • 1990: Library Music
 • 1991: Hans van Eijck (Aangepaste library track)
 • 1992: Hans van Eijck
 • 1996: Hans van Eijck (Alleen een update voor het Late Nieuws)
 • 1997: Hans van Eijck
 • 1998: Bernhard Joosten
 • 2001: Bernhard Joosten (Alleen een update voor het Ontbijtnieuws)
 • 2003: Stephen Emmer
 • 2007: Stephen Emmer
 • 2014: Martijn Schimmer

Stephen Emmer heeft ook de leadermuziek voor de jaaroverzichten van 2001, 2002, 2003 en 2005 van RTL Nieuws gemaakt. Voor het Jaaroverzicht van 2004 is er een speciaal nummer gemaakt en gezongen door Fluitsma & Van Tijn, met een bijhorende videoclip.

Leader en vormgeving[bewerken]

De vormgeving werd eerder door externe bedrijven gemaakt. Sinds 2003 is RTL Creatie verantwoordelijk voor de vormgeving. De verschillende uitzendingen worden in dezelfde studio opgenomen.

De studio is wit, maar wordt volledig veranderd door de verschillende lichtstanden. De tl-buizen, het licht onder en boven de schermen en het licht in de desk kunnen verschillende kleuren weergeven. In de studio staan 3 grote groene chromakey schermen. Hierop kan allerlei beeld geprojecteerd worden. Iedere nieuwsuitzending heeft een begin- en eindleader. De beginleader bestaat bij alle programma's uit beelden van Nederland, ingezoomd, van bovenaf. Tijdens de eindleader wordt meestal een camerashot van de zijkant van de studio gebruikt met een verwijzing naar sociale media of de website. En bij het nieuws overdag volgt aan het eind een shot van de economisch nieuws presentator die na het algemene nieuws doorgaat met financiën en economie.

Externe link[bewerken]