RTL Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTL Nieuws
Genre Nieuws en actualiteit
Speelduur Verschillend
Presentatie Pepijn Crone
Daphne Lammers
Anita Sara Nederlof
Antoin Peeters
Peter van Zadelhoff
e.a.
Muziek Zie leadermuziek
Land Vlag van Nederland Nederland
(formeel Vlag van Luxemburg Luxemburg)
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2 oktober 1989
Netwerk of omroep RTL Nederland
Zender Huidig:
RTL 4 (1989–)
RTL Z (2015–)
Voorheen:
RTL 5 (1994–95, 1997–05)
RTL 7 (2005–15)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De regie bevindt zich op dezelfde etage als de studio.

RTL Nieuws is het nieuwsprogramma van RTL en maakt samen met onder meer Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer en Buienradar deel uit van de RTL Nieuws BV.[1] Ook de redacties van de talkshows die uitgezonden worden op RTL 4 werken samen met de nieuwsorganisatie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het RTL Nieuws begon op 2 oktober 1989 om 18.00 uur als het Veronique Nieuws. Tijdens de Véronique Ontbijtshow, die werd gepresenteerd door Catherine Keyl en Marc Jacobs tussen 07.00 en 09.00 uur, las Jan de Hoop ieder half uur het nieuws. 's Avonds was er om zes uur een uitzending met Jeroen Pauw en om tien uur een bulletin met het duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Op 14 februari 1990 werd de uitzending van 22.00 uur verplaatst naar 19.30 uur en kwam er een late uitzending rond 23.30 uur bij.

In juni 1990 werd het Véronique Nieuws omgedoopt in het RTL 4 Nieuws. Tevens werd de Véronique Ontbijtshow vervangen door het RTL Ontbijtnieuws, dat afwisselend werd gepresenteerd door Jan de Hoop en Marc Jacobs. In de loop van 1995 veranderde het RTL 4 Nieuws in RTL Nieuws.

Sinds 6 juni 2001 brengt het RTL Nieuws ook financieel-economisch nieuws met het programma RTL Z. Dit programma werd de eerste jaren op RTL 5 uitgezonden, maar de bulletins verhuisden op 12 augustus 2005 naar RTL 7. Sinds 7 september 2015 worden de bulletins niet meer op RTL 7 uitgezonden, omdat RTL Z een eigen kanaal kreeg. RTL Z werd in november 2004 uitgebreid met algemene nieuwsuitzendingen.

Tot en met 27 oktober 2006 was er op RTL 4 een aantal jaar een bulletin om 17:00 uur. Tevens was er tot en met eind 2017 jarenlang een bulletin om 16:00 uur op RTL 4.

In het verleden verzorgde het RTL Nieuws ook radio-uitzendingen op de inmiddels verdwenen zenders RTL 4 Radio, RTL Radio, Happy RTL, RTL Rock Radio, RTL FM en Yorin FM.

Huidige uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

RTL 4[bewerken | brontekst bewerken]

Ochtend[bewerken | brontekst bewerken]

Op werkdagen wordt om 6.30, 7.00, 7.30, 8.00 en 8.20 uur het RTL Ontbijtnieuws uitgezonden. Deze uitzendingen worden steeds tot de volgende uitzending herhaald. Om 9.00 uur is er nog een korte uitzending die niet herhaald wordt.

Het Ontbijtnieuws begint met het noemen van de twee hoofdpunten van de uitzending en een kort weerbericht, waarna de leader volgt. Hierna volgen drie of vier onderwerpen. Vervolgens worden er korte berichten doorgenomen om daarna nog twee onderwerpen te behandelen. Dan volgt een mediaoverzicht van die ochtend, waarbij meestal vier of vijf berichten uit verschillende landelijke en internationale media worden uitgelicht. Hierna volgt een luchtig onderwerp en daarna het RTL Weer, met het weer van die dag en een vooruitblik op het weer voor de komende dagen. In de zomer wordt het weer in verschillende populaire vakantiegebieden gegeven.

Avond[bewerken | brontekst bewerken]

Op alle dagen zijn er in de avond nieuwsbulletins om 18.00 uur, 19.30 uur en het late nieuws rond 23.40 uur. Deze uitzendingen hebben een lengte van respectievelijk tien, twintig en vijftien minuten. Alleen het late nieuws duurt in het weekend korter, namelijk acht minuten. Alle uitzendingen hebben een eigen leader.

Het zes uur nieuws begint met het noemen van de drie hoofdpunten van de uitzending, waarna de leader start. Dan worden er vijf à zes onderwerpen behandeld. Dan volgen de kortere onderwerpen en vervolgens volgt er nog een laatste nieuwsitem. In het weekend start de leader direct.

Het half acht nieuws begint met een van de presentatoren die het hoofdpunt noemt waarna er een kort filmpje te zien is, dan volgen er drie andere punten van de uitzending. Vervolgens wordt de datum genoemd en start de leader. Eerst wordt er geopend met het belangrijkste nieuws van die dag, daarna volgen zeven à acht onderwerpen. Daarbij worden, indien nodig, ook kruisgesprekken gevoerd met verslaggevers in Nederland en/of correspondenten over de hele wereld. Tussen de grote onderwerpen door is er twee keer een blok met korte onderwerpen. Tot slot wordt er nog kort gekeken naar het weer met de weerpresentator die die dag presenteert. In de zondagsuitzending is vaak een circa acht minuten durend weekoverzicht opgenomen.

In het late nieuws wordt er gekeken naar het laatste nieuws van die avond, maar ook worden er belangrijke onderwerpen van eerder op die dag behandeld. Het nieuws wordt afgesloten met een luchtig onderwerp, dat op werkdagen de dag daarna ook terug te zien is in het ontbijtnieuws.

RTL Z[bewerken | brontekst bewerken]

Op werkdagen is dit de programmering op RTL Z:

 • 08.00 Voorbeurs

Dit is de eerste uitzending van de dag, deze duurt ongeveer 10 minuten en daarin wordt het nieuws behandeld en wordt er gesproken naar wat de beursdag gaat brengen. Deze uitzending wordt herhaald tot 09.00 uur.

 • 09.00 RTL Z Nieuws

Op dit tijdstip start de eerste uitzending van RTL Z Nieuws. Hierin wordt het economisch nieuws gebracht en is vaak een gesprek met een van de beurscommentatoren. De uitzending duurt ongeveer 10 minuten en wordt herhaald tot 10.00 uur.

 • 10.00 en 11.00 RTL Z Nieuws

Ook deze uitzendingen duurt 10 minuten en wordt herhaald tot het volgende uur.

 • 12.00, 15.00 - 18.00 RTL Z Nieuws

Om 12.00, 15.00, 16.00, 17.00 en 17.30 uur is er weer een nieuwe uitzending van RTL Z Nieuws. Om 17.30 uur wordt de beursdag afgesloten.

Studio[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwsuitzendingen van de RTL Nieuwsgroep worden gepresenteerd vanuit Studio 9 op het Media Park in Hilversum. De huidige vormgeving werd in gebruik genomen op 5 mei 2014 om 19.30 uur. Sindsdien zenden alle uitzendingen volledig in HD-kwaliteit uit. Het vernieuwde uitzendsysteem ondersteunt daarnaast aangevulde realiteit en virtuele werkelijkheid. Bij virtuele realiteit werken de presentatoren met drie grote schermen. De informatie of videobeelden worden op de schermen getoond. Bij aangevulde realiteit verschijnen er grafische beelden, zoals een staafdiagram, in de studio als een 3D-beeld. Wanneer de camera gaat bewegen dan moeten de beelden in perspectief meebewegen. De omvangrijke metamorfose werd diverse keren uitgesteld, omdat de techniek nog niet helemaal goed werkte en de presentatoren meer moesten oefenen.[2][3]

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Redactie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de RTL Nieuwsgroep werken op de redactie 165 medewerkers.[4] De RTL Nieuwsgroep bestaat uit het RTL Nieuws, Editie NL, RTL Z en het RTL Weer & Verkeer. De redactie zit in studio 14.

Nieuwslezers[bewerken | brontekst bewerken]

RTL Nieuws heeft een aantal vaste nieuwslezers. Voorheen had iedere nieuwsuitzending een vaste presentator. In de jaren jaren negentig presenteerden Margreet Spijker en Roland Koopman afwisselend het zes uur nieuws en Rick Nieman het late nieuws. Sinds eind jaren negentig zijn er per dagdeel vaste presentatoren.

Ook zijn er altijd al invalpresentatoren geweest die ook het nieuws op zondag lazen, vaak was dit een opstapje om hoofdpresentator van het nieuws te worden als een andere presentator ermee stopte. In de loop der jaren waren dit de invalpresentatoren voor de belangrijkste uitzendingen: Jaap van Meekren, Sander Simons, Vivian Boelen, Jan de Hoop, Edvard Niessing, Margreet Spijker, Antoin Peeters, Sanne Boswinkel, Daphne Lammers, Jetske Schrijver, Meike de Jong en Robbie Kammeijer.

Vanaf de start van RTL Nieuws kent de belangrijkste uitzending een duopresentatie. De volgende duo's zijn in de loop der jaren beeldbepalend geweest:

Van 1989 tot en met 2018 presenteerde duo 1 in de even weken en duo 2 in de oneven weken. Vanaf 2019 presenteren duo 1 en duo 2 om de beurt van donderdag tot en met de volgende week woensdag het nieuws. Op de zondagen wordt het nieuws afwisselend gepresenteerd door Jetske Schrijver, Robbie Kammeijer en Carien ten Have.

Op 23 juli 2014, de dag van Nationale rouw in Nederland naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17, presenteerden eenmalig twee vrouwen het half acht nieuws. Daphne Lammers en Jetske Schrijver lazen toen het nieuws dat iets voor 20:00 uur begon.

Tijdens het begin van de coronacrisis, van 17 maart 2020 tot 28 april 2020, verruilde RTL Nieuws tijdelijk de duopresentatie voor enkelpresentatie. Het Half Acht Nieuws werd in de studio gepresenteerd door één presentator. De andere presentator leverde een bijdrage vanaf de redactie. Sinds de terugkeer van de duopresentatie is er een andere tafel neergezet, zodat de presentatoren anderhalvemeter afstand kunnen houden.

Huidige nieuwslezers per uitzending
Uitzendingen Vaste presentatoren Vaste invallers
Ontbijtnieuws en 9:00 uur Jan de Hoop
Meike de Jong
Boyan Ephraim
Robbie Kammeijer
Steef van Stiphout
RTL Z Nieuws
(8:00–18:00 uur)
Ann-Lynn Hamelink
Carien ten Have
Frederieke Hegger
Roland Koopman
Frederique Dormaar
Meike de Jong
Sam Trompert
Peter van Zadelhoff
18:00, 19:30 uur en laat
(maandag t/m zaterdag)
Pepijn Crone
Daphne Lammers
Anita Sara Nederlof
Antoin Peeters
Peter van Zadelhoff
Ann-Lynn Hamelink
Meike de Jong
Robbie Kammeijer
Jetske Schrijver
18:00, 19:30 uur en laat
(zondag)
Carien ten Have
Robbie Kammeijer
Jetske Schrijver
Ann-Lynn Hamelink
Meike de Jong

Medewerkers RTL Nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van medewerkers van het RTL Nieuws voor een overzicht van medewerkers (correspondenten, adjunct-hoofdredacteuren, nieuwslezers en verslaggevers) van het RTL Nieuws

Huisstijl van RTL Nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Leadermuziek[bewerken | brontekst bewerken]

De leadermuziek van RTL Nieuws is in de loop der jaren door verschillende componisten gecomponeerd. In alle leaders tussen 1992 en 2003 was een herkenbare melodie te horen, gecomponeerd door Fransman Michel Legrand. Deze melodie was bij verschillende zenders van RTL door heel Europa te horen, in eerste instantie bedoeld als uuropener op de radio is de melodie gaandeweg geëvolueerd tot herkenningsmelodie voor de nieuwsprogramma's van RTL. In Luxemburg wordt de melodie sinds 2012 weer gebruikt in de nieuwstune. De melodieën van de televisie-uitzendingen werden in aangepaste vorm ook voor de radio-uitzendingen gebruikt. Yorin FM gebruikte wel andere deuntjes.

 • 1989: PORS Impact
 • 1990: Library Music
 • 1991: Hans van Eijck (Aangepaste library track)
 • 1992: Hans van Eijck
 • 1996: Hans van Eijck (Alleen een update voor het Late Nieuws)
 • 1997: Hans van Eijck
 • 1998: Bernhard Joosten
 • 2001: Bernhard Joosten (Alleen een update voor het Ontbijtnieuws)
 • 2003: Stephen Emmer
 • 2007: Stephen Emmer
 • 2014: Martijn Schimmer

Stephen Emmer heeft ook de leadermuziek voor de jaaroverzichten van 2001, 2002, 2003 en 2005 van RTL Nieuws gemaakt. Voor het Jaaroverzicht van 2004 is er een speciaal nummer gemaakt en gezongen door Fluitsma & Van Tijn, met een bijhorende videoclip. Martijn Schimmer heeft voor het jaaroverzicht 2017 de muziek gemaakt

Leader en vormgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De vormgeving werd eerder door externe bedrijven gemaakt. Sinds 2003 is RTL Creatie verantwoordelijk voor de vormgeving. In 2014 zijn Smorgasbord Studio en Mark Porter Associates gevraagd voor de rebrand, hierdoor moesten de uitzendingen worden uitgezonden in een tijdelijke noodstudio tussen november 2013 en mei 2014. De verschillende uitzendingen worden in dezelfde studio opgenomen. Alleen de uitzendingen van RTL Z worden in een aparte studio opgenomen.

De studio is wit, maar wordt volledig veranderd door de verschillende lichtstanden. De tl-buizen, het licht onder en boven de schermen en het licht in de desk kunnen verschillende kleuren weergeven. In de studio staan 3 grote groene chromakey schermen. Hierop kan allerlei beeld geprojecteerd worden. Iedere nieuwsuitzending heeft een begin- en eindleader. De beginleader bestaat bij alle programma's uit beelden van Nederland, ingezoomd, van bovenaf. Tijdens de eindleader wordt meestal een camerashot van de zijkant van de studio gebruikt met een verwijzing naar sociale media of de website.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]