RTL XL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTL XL
Logo
Type Video on demand
Taal Nederlands
Eigenaar RTL Nederland
Opgericht 21 oktober 2010
Status Actief
Link ww.rtlxl.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

RTL XL is de video-on-demanddienst van RTL Nederland en bestaat sinds 21 oktober 2010 t/m 31 december 2022. Het biedt de mogelijkheid televisieprogramma's tot een week na uitzending gratis terug te kijken.

Content[bewerken | brontekst bewerken]

RTL XL bevat de televisieprogramma's die worden uitgezonden door RTL 4, -5, -7, -8 en -Z. De website bevat in principe alleen de eigen producties. Daarnaast worden soms gekochte programma's tijdelijk beschikbaar gesteld via de site.

Tot en met januari 2015 konden de meeste uitzendingen onbeperkt en gratis (met reclame) teruggekeken worden. Voor sommige series en vooruitkijken moest wel betaald worden. Eind januari 2015 werd dit veranderd. Een aflevering was nu nog maar 365 dagen beschikbaar. De eerste 7 dagen na de uitzending kon dit gratis (met reclame) worden teruggekeken. Voor oudere uitzendingen dient te worden betaald. Dit kon per aflevering, maar ook met een eenmalige betaling waarmee men alles 30 dagen lang kon terugkijken (inclusief vooruitkijken). In 2018 stopte RTL XL met de betaalde dienst en moest men een abonnement afsluiten bij Videoland. Per 2023 stopt RTL XL helemaal. Dit betekent dat men uitzendingen niet meer gratis kan terugkijken.

Reclame[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijk van het programma dat de bezoeker wil bekijken, kan er voorafgaand en tijdens de herhaling van het programma een reclamespotje worden afgespeeld. Bij het bekijken van een stream op de site kan er worden 'doorgespoeld' naar elk willekeurig moment in de uitzending, maar dat geldt niet voor een reclameblokje: de hele stream moet worden bekeken - een reclameblokje duurt echter slechts enkele tientallen seconden. Op een 'klokje' rechtsonder in beeld kan gezien worden hoelang de reclame duurt.

Rechten[bewerken | brontekst bewerken]

In principe bevat de portal alleen de eigen producties van RTL Nederland en Nederlandse bewerkingen van internationale documentaires. Als een programma geen (geheel) eigen productie is, kan het voorkomen dat de stream alleen vanuit Nederland bekeken kan worden. Deze beperking is vaak van toepassing als het programma sportfragmenten bevat of bij bewerkingen van internationale documentaires. De website checkt hiertoe het IP-adres van de bezoeker. Via een VPN-tunnel of een webproxy in Nederland kan een bezoeker de blokkade eventueel omzeilen.

Digitale zenders[bewerken | brontekst bewerken]

Zie RTL Lounge en RTL Crime voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op de site van RTL XL kan de bezoeker toegang krijgen tot de content van de digitale zenders van RTL Nederland.

Kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste video's (fragmenten en complete uitzendingen) zijn in HD kwaliteit beschikbaar.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De uitzendingen worden over het algemeen vlak nadat een programma op de betreffende zender is uitgezonden op de site beschikbaar gesteld.

Mobiel[bewerken | brontekst bewerken]

RTL XL heeft ook een mobiele app ontwikkeld, waarbij gemakkelijk alle RTL-programma's teruggekeken kunnen worden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]