Jan de Hoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan de Hoop
Jan de Hoop (1989)
Volledige naam Jan de Hoop
Bijnaam Frank van der Mast (pseudoniem)
Geboren 18 december 1954
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1973 - heden
Bekend van RTL Ontbijtnieuws
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Jan de Hoop (Rotterdam, 18 december 1954) is een Nederlands televisiepresentator. Hij is vooral bekend als presentator van het RTL Ontbijtnieuws.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoop werkte een tijdlang bij de zeezender Radio Mi Amigo onder het pseudoniem Frank van der Mast. Onder deze naam kreeg hij van april 1979 tot en met september 1980 een namiddagprogramma bij de AVRO op Hilversum 3 als tijdelijke vervanger van Ad Visser.[1] Hij begon met de presentatie van nieuwsprogramma's bij Veronica Nieuwsradio in 1987. Twee jaar later stapte hij over naar RTL-Véronique, het latere RTL 4. Daar begon hij met het presenteren van het Ontbijtnieuws. Dat doet hij nog steeds op de dinsdag, woensdag en donderdag.

Tot eind 2006 presenteerde hij weleens Editie NL. In 2007 bleek dat RTL De Hoop te oud achtte voor het presenteren van dit programma. Anno 2016 doet hij naast het Ontbijtnieuws de voice-over van de programma's Jouw vrouw, mijn vrouw en Airline van RTL 4.

Sinds 4 juni 2016 is De Hoop weer op de radio te horen. Hij presenteert wekelijks op Radio Gelderland het zaterdagochtendprogramma De Hoop op Zaterdag.[2] Tevens is hij te zien als televisiepresentator bij de Gelderse omroep.

Eind oktober 2019 presenteerde hij bij RTL 5 eenmalig de tv-quiz Jan houdt Hoop, waarin de algemene kennis van jongeren getest werd. De aflevering trok 173.000 kijkers en de quiz werd meteen van de buis gehaald.[3] In oktober ontving Jan de Hoop de award 'TV Blunder van het Jaar' van De TV Knollen. Een ludieke award uitgereikt door omroepplatform Spreekbuis naar analogie van de Razzie voor slechtste film of de Loden Leeuw voor irritantste reclamespotje.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het spelprogramma Ik wed dat ik het kan! maakte De Hoop bekend dat hij in september 2009 twintig jaar bij RTL zat en dat hij zijn contract een kwartier eerder ondertekende dan Irene Moors.
  • Hij was de eerste gast in het derde seizoen van De Kwis.
  • Hij was deelnemer aan het eerste seizoen van Superstar Chef.
  • De Hoop heeft bij het presenteren van RTL Ontbijtnieuws steevast een mok in dezelfde kleur als zijn trui of overhemd.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoop woont sinds eind 2014 in Radio Kootwijk. Hij is getrouwd met Coen Lievaart. Als inwoner van dat dorp voert hij sinds medio 2017 actie tegen nieuwe vliegroutes voor Lelystad Airport, die volgens de plannen meer vliegbewegingen over de Midden-Veluwe met zich meebrengen.[4]