Lelystad Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lelystad Airport
Luchtfoto uit mei 2014
Luchtfoto uit mei 2014
IATA: LEY ICAO: EHLE
Algemene informatie
Opgericht 1973
Eigenaar Schiphol Group
Plaats Lelystad
Hoogte 3,65 meter beneden NAP
Coördinaten 52° 27′ NB, 05° 31′ OL
Website Officiële website
Locatie in Nederland
Lelystad Airport (Nederland (hoofdbetekenis))
Lelystad Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
05/23 2700 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Hal met verkeerstoren
Handelsmerk van Lelystad Airport

Lelystad Airport, tot 1993 Luchthaven Lelystad, is een vliegveld dicht bij de stad Lelystad. De luchthaven is onderdeel van de Schiphol Group. De Schiphol Group heeft toestemming gekregen om Lelystad Airport te laten groeien tot een van de grotere regionale vliegvelden van Nederland. Vanaf 2019 zou het vliegveld klaar moeten zijn om de nieuwe taken als vakantieluchthaven op zich te nemen. Op 21 februari 2018 maakte de minister van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de opening van de uitbreiding zeker een jaar wordt uitgesteld, tot 2020, in verband met onvolledig uitgevoerde berekeningen voor wat betreft geluidhinder.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Bij het ontstaan van Flevoland waren in de provincie meerdere grasbanen aangelegd voor de vliegtuigen die nodig waren voor het droogleggen van de polder. De verschillende grasbanen waren niet efficiënt, er moest een locatie gekozen worden voor een vliegveld, dat later zou kunnen uitbreiden voor groter luchtverkeer. In 1973 werd Lelystad Airport officieel een vliegveld, maar het had alleen een grasbaan. Het relatief grote aantallen verkeer noopte tot een verharde baan. Die was in 1981 gereed, twee jaar na het verharden van de taxibaan. Lelystad Airport groeide aanvankelijk goed, maar bereikte niet de zakelijke functie waarvoor het bestemd was. In 1991 werd de landingsbaan verlengd naar de huidige lengte van 1.250 meter en uitgebreid met de benodigde verlichting. In 1993 werd Lelystad Airport eigendom van de Schiphol Group, waarmee het de huidige naam kreeg.

Nog steeds heeft Lelystad Airport geen zakelijke functie, mede door het ontbreken van luchtverkeersleiding. De toekomst moet meer mogelijkheden bieden. Eerdere invoering van luchtverkeersleiding is eind 2008 afgewezen door de Minister van Verkeer en Waterstaat. Tijdelijke alternatieven zijn beoordeeld die het gemis aan een luchtverkeersleiding opvangen.

Trainingsdoeleinden[bewerken]

Het vliegveld staat bekend als een van de grotere trainingsvliegvelden waar verschillende vliegscholen, bijvoorbeeld de Martinair Flight Academy en AIS Flight Academy, veelvuldig gebruik van maken om toekomstige piloten op te leiden voor de grote luchtvaart. Daarnaast worden er door verschillende kleinere vliegscholen, bijvoorbeeld Vliegclub Flevo en Wings over Holland, ook privévliegers opgeleid. Er zitten ook enkele bedrijven op het vliegveld, bijvoorbeeld Heli Holland, dat vanaf Lelystad Airport helikopterpiloten opleidt en G Air Training Centre die hun piloten opleiden in Portugal.

Toekomst[bewerken]

Er wordt aan gewerkt om van Lelystad Airport een grotere luchthaven te maken. De start- en landingsbanen worden in 2017 verlengd naar 2.700 meter,[2] zodat ook middelgrote vliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Tegelijkertijd wordt luchtverkeersleiding ingevoerd met een CAT 3 ILS (Instrument Landing System), zodat onder bijna alle weersomstandigheden geopereerd kan worden. De benodigde materialen voor deze ILS zijn al aanwezig, maar (nog) niet operationeel. Tevens wordt er aan de noordzijde een terminal met platform en parkeerterrein gebouwd. Een busverbinding met deels een eigen busbaan wordt gemaakt naar het NS-station Lelystad Centrum en de luchthaven wordt met een aansluiting (Lelystad-Zuid) met de snelweg A6 verbonden. De baan en taxibanen krijgen de allernieuwste verlichtingstechniek met led, wat onderhoudsvriendelijk en duurzaam is.

Op 7 juli 2009 adviseerde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) negatief over uitbreiding van Lelystad Airport. LVNL concludeerde onder andere dat het beschikbare luchtruim te klein was om het luchtverkeer punctueel en betrouwbaar af te handelen en dat, om het verkeer van en naar Schiphol zo min mogelijk te hinderen, lang op een lagere hoogte gevlogen moest worden, wat minder efficiënt is.[3] Het advies van LVNL werd pas 8 jaar later openbaar, toen onderzoeksprogramma Zembla het rapport in handen wist te krijgen.

Op 13 juni 2014 werd door het kabinet een concept-luchthavenbesluit voor de uitbreiding genomen en naar de Raad van State gezonden voor advies.[4]

Op 31 maart 2015 werd officieel bekendgemaakt dat Lelystad Airport mag gaan uitbreiden. De Schiphol Group gaat de komende jaren zo'n 90 miljoen euro investeren om het rond 2033 mogelijk te maken circa 45.000 vliegbewegingen van Schiphol over te nemen.[5] Het kabinet trok eerder 50 miljoen euro uit voor de verbetering van de bereikbaarheid van het vliegveld. Vanuit de regio zal zo'n 20 miljoen euro geïnvesteerd worden.[6] Volgens de huidige planning is Lelystad Airport op 1 april 2019 klaar om de nieuwe taken als vakantieluchthaven op zich te gaan nemen.[7] Dit is een jaar later dan de bedoeling was, omdat de luchtverkeersleiding niet op 1 april 2018 gereed kan zijn. De terminal wordt gebouwd in fasen, net als de vliegtuigopstelplaatsen. De terminal wordt in 2019 geopend met een capaciteit voor 25.000 vliegbewegingen per jaar. De terminal kan later in westelijke richting uitgebreid worden, op het terrein van de RDW.

Op 17 januari 2017 is in hoger beroep door de Raad van State besloten dat er uitgebreid mag worden en dat er geen gevaar is door vogels. De vogelbescherming meent dat dit opnieuw onderzocht zou moeten worden, omdat er laag gevlogen gaat worden over heavy- en moderaterisk gebieden. Het vliegveld mag de start- en landingsbaan verlengen van 1250 naar 2700 meter en verbreden van 30 naar 45 meter.[8] Daarmee wordt de baan geschikt voor middelgrote vliegtuigen, zoals de Boeing 737, Airbus A320, Airbus A350 en de Boeing 787[8] Vanaf april 2019 gaat Lelystad dan open voor dit grotere verkeer. Er waren voor het eerste jaar 2.000 vluchten gepland, maar dit wordt waarschijnlijk verhoogd tot 4.000 omdat de oplevering een jaar is uitgesteld als gevolg van perikelen bij de LVNL (luchtverkeersleiding Nederland).[bron?] De vliegroutes van en naar Lelystad Airport zijn in 2019 geschikt voor 10.000 vliegbewegingen per jaar. Om meer vliegbewegingen (45.000 per jaar) mogelijk te maken, is een herindeling van het luchtruim voorzien, uiterlijk in 2023.

In 2017 en 2018 groeide de onrust onder bewoners en politici in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland en Overijssel over de te verwachten grote toename van de geluidsoverlast. Omdat tot de herindeling van het luchtruim in ten vroegste 2023 veel vliegtuigen over langere afstanden op lagere hoogte moeten vliegen, worden de gemeenten onder de aanvliegroutes zwaarder belast met overlast van lawaai en luchtvervuiling. Men zegt dat hoger vliegen voorlopig niet kan, omdat de hogere lagen van het luchtruim zijn gereserveerd voor Schiphol en de Luchtmacht.

Op 21 februari 2018 maakte de minister van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de opening van de uitbreiding minstens een jaar wordt uitgesteld, tot 2020. Dit onder meer om geconstateerde rekenfouten in de MER te herstellen. Het aantal vliegbewegingen zal aanvankelijk kleiner zijn dan oorspronkelijk voorzien. Het eerste jaar 4.000, het tweede jaar 7.000 en het derde jaar 10.000.[9] Zowel de KLM als de Luchthaven Schiphol reageren teleurgesteld aangezien het aantal beoogde vluchten niet afdoende kunnen worden gerealiseerd. Een bepleite oplossing vanuit deze partijen is het toelaten van groei van het aantal reizigers op Schiphol. Het nog geldende maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar zou moeten worden losgelaten.[10]

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het gereed maken van het vliegveld. De uitkijktoren van circa 9 meter werd verhoogd naar ruim 20 meter. De startbaan werd daarbij verlengd en heeft een nieuwe toplaag gekregen. Ondertussen wordt ook de luchtverkeersleiding samengesteld en wordt een nieuwe terminal gebouwd.

Laagvliegroutes[bewerken]

Unbalanced scales.svg De neutraliteit van dit gedeelte wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

De opening van Lelystad Airport is omstreden, doordat de aanvliegroutes voor een groot deel slechts gebruik kunnen maken van het lage luchtruim. Dit is het luchtruim tot ongeveer 3 kilometer. Dit zou betekenen dat bij opening van het vliegveld in totaal 180 kilometer laag gevlogen wordt.[11]

Tegenstanders van de uitbreiding pleiten voor ingrijpende herindeling van het luchtruim boven Nederland. Dit is volgens hen nodig vanwege de risico's op vogelaanvaring, geluidhinder (plaatselijk zelfs meer dan 65 dB) en meer uitstoot van CO2 en (ultra)fijnstoffen.[12]

Er is nu tot 2 x toe aangetoond dat de Milieu Effect Rapportage onjuiste gegevens bevat.[13] Dit is o.a. aangetoond door de geluidsmetingen van de belevingsvlucht (30 mei 2018), uitgevoerd i.o.v. het ministerie, te vergelijken met de piekwaardes in de verbeterde MER. Hieruit blijkt dat het vliegtuig op alle te vergelijken locaties meer decibellen produceert dan de piekwaardes waarmee in de MER berekeningen zijn uitgevoerd. Dit betekent dat de geluidscontouren ook onjuist zijn en een groter gebied hinder zal ondervinden. [14]

Aviodrome[bewerken]

Sinds 2003 is het Themapark Aviodrome op Lelystad gevestigd. Oorspronkelijk bevond dit museum zich op Schiphol, onder de naam Aviodome.
In het themapark is ook het Nationaal Ruimtevaart Museum gevestigd met een expositie over bemande en onbemande ruimtevaart.

Banen[bewerken]

Lelystad Airport beschikt over de volgende startbanen:

  • Actueel: 05-23 1250m x 30m asfalt
  • Medio 2018 (bouw gereed eind 2017): 05-23 2700m x 45m asfalt, TODA/ASDA 2460 meter

Bedrijven[bewerken]

  • Sinds 2011 is onderhoudsbedrijf en vliegtuigspuiterij QAPS (Quality Aircraft Painting Services) gevestigd op Lelystad. Voorheen was QAPS gevestigd op luchthaven Schiphol. Door de komst van het bedrijf naar Lelystad komen er regelmatig grote zakenjets en kleine verkeersvliegtuigen op Lelystad Airport voor een nieuwe verflaag.
  • De nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij AIS Airlines heeft Lelystad Airport als thuisbasis voor haar acht Jetstream 32's.

Communicatie[bewerken]

Lelystad Radio

  • 123,680 MHz

Naderingshulpmiddelen[bewerken]

  • NDB (LLS): 326,0 kHz
  • VOR/DME (PAM): 117,800 MHz
  • DME (FRO): 111,400 MHz
  • ILS (LSD): 109.55 MHz → Niet operationeel

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]