Vliegveld Teuge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teuge International Airport
Teuge Airport
Vliegveld Teuge
Vliegveld Teuge
IATA: ICAO: EHTE
Algemene informatie
Opgericht 1934
Type Publiek
Eigenaar gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Voorst
Plaats Teuge
Hoogte 5,2 m
Coördinaten 52° 14′ NB, 06° 3′ OL
Website www.teuge-airport.nl
Locatie in Nederland
Vliegveld Teuge (Nederland)
Vliegveld Teuge
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 1199 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Hangar van Special Air Services
Vliegtuighotel

Vliegveld Teuge of Teuge Airport (ICAO: EHTE) is een kleine civiele luchthaven in de Nederlandse provincie Gelderland. Het veld is bestemd voor de nationale en internationale burgerluchtvaart met als restrictie een maximaal gewicht van 6000 kilogram per toestel. Het veld ligt direct ten noorden van het dorp Teuge, tussen Apeldoorn en Twello en is eigendom van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen.

Teuge beschikt over het volgende banenstelsel:

  • 08-26, verhard, asfalt, lengte 1197 m, breedte 27 m (tot 20/08/14 aangeduid als 09-27.[1]
  • Zweefstrip, gras, 700 m, parallel aan de verharde startbaan
  • Baan 03-21, gras, 700 m is in 2003 gesloten i.v.m. verkoop van een gedeelte van het veld

Openingstijden: behalve op de kerstdagen en nieuwjaarsdag door de week het gehele jaar van 08:00 tot 20:00 uur (gedurende de daglichtperiode); in weekends van 09.00u tot 20.00u. Voor bijzondere vluchten kan op aanvraag van de tijden worden afgeweken.

Communicatie: (VHF) Teuge radio 121,005 en Teuge startplaats (zweefvliegen) 123,350 MHz

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Vliegveld Teuge is bestemd voor kleine luchtvaart en bestaat uit zakenvluchten, overheidsvluchten (politie, milieu-inspecties, kadaster, telling van dieren), hobby en rondvluchten, trainingsvluchten, zweefvliegactiviteiten en vluchten ten bate van valschermspringen. Teuge wordt ook gebruikt als standplaats voor een of meerdere politiehelikopters.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vliegveld Teuge bestaat sinds 1935. In de jaren 1920 waren er plannen voor het aanleggen van een vliegveld door ondernemers uit Deventer. Daar lag toen het noodlandingsterrein Deventer-Teuge waarvan men onderweg naar Duitsland gebruik kon maken. In de jaren 1930 werd een plaats gezocht voor een vliegveld waarbij de keuze viel op een terrein bij het dorp Teuge in de gemeente Voorst. In 1933 waren er plannen om 9 kilometer oostelijker, in een weidegebied onder Deventer, een vliegterrein te openen.[2] Dit gebied heette naast Bergweide ook Teuge.

Na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zetten op 2 augustus 1945 de toenmalige prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem op vliegveld Teuge, nadat ze in twee vliegtuigen van de Britse luchtmacht waren geland.[3]

In juni 1948 werd een glas-in-loodraam onthuld ter nagedachtenis van vijf leden van Vliegclub Teuge: R. van Goens, H. Jansen, R.J. Snellen, G. Steen en J. Thijssen.

In de loop van de jaren 1950 werd het vliegveld weer in gebruik genomen. Het veld werd hoofdzakelijk voor recreatief luchtverkeer gebruikt maar met de economische groei veranderde dit in de jaren 1960. Er kwam wat beroepsluchtvaart naar Teuge en de vliegopleidingen werden gestart.

In 1979 werd de grasbaan verhard. Het aantal bedrijven groeide en plannen voor uitbreiding van het vliegveld werden uitgewerkt.

In september 1985 werd door HKH prinses Margriet een gedenkplaat onthuld bij het vliegveld, ter gelegenheid van haar terugkomst en die van haar zusjes en moeder Juliana in Nederland in 1945.[4]

Vergroting[bewerken | brontekst bewerken]

Na alle gedane onderzoeken zijn in 1995 vergunningen tot uitbreiding verkregen; in 2003 werden de procedures ter uitbreiding van het vliegveld afgerond. Vervolgens startte de aanleg/bouw, waarvan intussen een gedeelte is gerealiseerd.

In 2009 is een "vliegtuighotel" geopend, een door Jan des Bouvrie ingerichte suite, gevestigd in een Iljoesjin Il-18. Was het, van de nationale DDR-maatschappij Interflug afkomstige, dienstvliegtuig van partijleider Honecker.

In 2010 kwam een nieuw bedrijventerrein beschikbaar en werd een deel van de percelen in gebruik genomen. Tevens vierde de luchthaven het 75-jarig bestaan.

In 2014 werd de baan voorzien van een GPS-naderingsprocedure en (led)baanverlichting en werd een nieuw gebouw voor de luchthavendienst opgeleverd.[5]

Bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Op en rond vliegveld Teuge zijn een aantal luchtvaartgerelateerde bedrijven gevestigd die vliegopleidingen aanbieden, vliegtuigonderhoud doen, rondvluchten, proefvlieglessen, luchtfotografie, zweefvliegen, parachutespringvluchten (op Teuge mag dit niet commercieel overigens) en luchtreclame vluchten aanbieden.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2017 werd bekend dat de aanvliegroutes naar Lelystad Airport over Teuge gaan lopen. Als gevolg daarvan worden de vanaf Teuge uitgevoerde vluchten ter beschikking van valschermspringen aanzienlijk beperkt. In verband met verwachte inkomstenderving van 50% van de omzet, vreest men met parachutespringen op Teuge te moeten stoppen. Teuge kan daardoor meer vliegbewegingen maken en is al genoemd als uitwijkmogelijkheid van Lelystad Airport.

Door een foutje in de berekeningen van het ministerie heeft Teuge (net als alle andere Nederlandse vliegvelden) nu dubbele geluidsruimte gekregen en kunnen er (met de huidige vlootmix) maximaal 160.000 vliegbewegingen per jaar worden gemaakt binnen deze geluidsruimte. Na correctie van de berekeningen en 1-op-1 omzetting, zijn er 80.000 vliegbewegingen toegestaan. Momenteel[(sinds) wanneer?] maakt Teuge geen gebruik van de extra vliegbewegingen, waardoor er nog mogelijkheden zijn voor groei van de luchthaven.[6][7][8]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Teuge International Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.