Kempen Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kempen Airport
Budel Aerodrome
Vliegveld Kempen
IATA: ICAO: EHBD
Algemene informatie
Opgericht 26 juli 1970
Type Recreatie & Zakelijk
Eigenaar Budel Aerodrome b.v.
Kempen Airport
Plaats Budel
Hoogte 35 m / 114 ft
Coördinaten 51° 15′ NB, 5° 36′ OL
Website www.kempenairport.nl
Locatie in Nederland
Kempen Airport (Nederland (hoofdbetekenis))
Kempen Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
03/21 1200 m / 3,934 ft beton / Asfalt
03R-21L 300 m gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Kempen Airport of Luchthaven Budel is een vliegveld gelegen bij Budel in de gemeente Cranendonck vlak bij de gemeente Weert en Hamont-Achel. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt voor recreatie- en zakenvluchten.

Geschiedenis[bewerken]

Op 26 juli 1970 werd Kempen Airport in gebruik genomen onder de naam "Luchtvaartterrein Budel". Oprichter en eigenaar van het vliegveld is W.M. Fransen. Kort na de opening is vliegschool 'De Kempen' opgericht. Deze school (Flight Training Organisation) leidt op tot een privé-brevetten, type ratings Daher TBM7 series, Pilatus PC12 en Micro Light Aircraft-brevetten.

In de eerste jaren na de opening van het vliegveld was de commercie en industrie nog wat terughoudend ten aanzien van de activiteiten op Kempen Airport, maar naarmate de economie verbeterde raakten steeds meer bedrijfstakken geïnteresseerd in de zakenluchtvaart. Door deze toename in vraag naar de activiteiten van Kempen Airport werden investeringen in de infrastructuur van het vliegveld noodzakelijk. In 1991 werd dan ook een verharde start- en landingsbaan met een lengte van 930 meter aangelegd. Inmiddels beschikt Kempen Airport over een start- en landingsbaan met een lengte van 1199 meter en een breedte van 23 meter. Tevens is er baanrand- en naderingsverlichting aangelegd met een PAPI op baan 03 en 21 voor visuele glijpad begeleiding. De instrument nadering bestaat uit een GNSS-approach die op [Kempen Airport] in 2009 als eerste in Nederland werd toegepast.

Gebruik[bewerken]

  • Luchtvaartterrein Budel is door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen als openbaar Internationaal luchtvaartterrein in de Internationale ICAO categorie 2B. Dit wil zeggen dat er vliegtuigen mogen worden afgehandeld die een spanwijdte tot maximaal 24 meter hebben en/of een wielbasis tot maximaal 6 meter hebben. Er vinden circa 80.000 vliegbewegingen (start of landing) plaats per jaar.
  • De overheid maakt gebruik van de luchthaven voor politie-, brandweer- en milieuvluchten.

Banen[bewerken]

Kempen Airport beschikt over de volgende start- en landingsbaan:

  • Baan 03-21 (verhard): lengte: 1199 meter, breedte: 23 meter (met baanrand- en naderingsverlichting)
  • Baan 03R-21L (gras): lengte 600 meter (alleen voor ultralicht motorluchtvaartuigen)

Communicatie[bewerken]

Budel INFO 122.155 MHz

Externe links[bewerken]