Naar inhoud springen

Vliegveld Boxmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boxmeer
Algemene informatie
Opgericht juni 1944
Eigenaar RAF
Plaats Boxmeer, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 38′ NB, 5° 56′ OL
Locatie in Nederland
Vliegveld Boxmeer (Nederland)
Vliegveld Boxmeer
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 onbekend gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld Boxmeer (ook wel aangeduid als Schattenplatz Boxmeer of Flugplaz St. Anthonis[1]) is een voormalig vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog gelegen ten zuiden van Boxmeer, tussen de Nederlandse dorpen Sint Anthonis en Sambeek. Het werd aangelegd in juni 1944 en is in gebruik geweest tot eind oktober 1944.

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitsers begonnen in juni 1944 met de aanleg van een vliegveld bij Boxmeer. Het was bedoeld als hulp- of schaduwvliegveld voor vliegveld Volkel. De aldaar gestationeerde toestellen konden bij een dreigende aanval uitwijken naar vier vliegveldjes te weten Keent, De Rips, Kessel en Boxmeer.

Het vliegveld lag in de buurt van de ‘Franse slag’, een boerderij aan de Sambeeksedijk, tussen Sambeek en Sint Anthonis. De bezetter vorderde arbeiders en materieel uit de verre omgeving om het terrein aan te leggen. Sloten werden gedempt, het terrein werd geëgaliseerd en daarna werd een grasbaan aangelegd. Als gevolg van de operatie Market Garden werd het de Duitsers te heet onder de voeten en werd de bouw gestaakt. Behalve een proeflanding van een Duits vliegtuig, is er door de Duitsers niet actief gebruik van gemaakt.

Geallieerd gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De aanleg werd opgemerkt door spionagegroep Albrecht, die de voortgang van de werkzaamheden rapporteerde naar Londen. In september 1944 werd Sambeek frontgebied. De Engelsen ontdekten er de landingsbaan bij verkenningen vanuit Sint Anthonis. Britse genietroepen breidden het veld begin oktober 1944 uit. Van medio oktober tot eind oktober 1944 werd het door de Auster verkenningsvliegtuigjes van het 658 AOP-squadron van de RAF gebruikt voor artilleriewaarnemingen. Daarna werd het squadron verplaatst naar Vliegveld B.86 Helmond en werd het vliegveld gesloten.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog is het terrein weer in gebruik genomen als landbouwgrond.