Vliegbasis Venlo-Herongen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vliegbasis Venlo-Herongen
Fliegerhorst Venlo
Overblijfsel van hangar
IATA: ICAO:
Algemene informatie
Opgericht oktober 1940 - maart 1941
Type Militair, gesloten
Eigenaar Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo e.V
Plaats Venlo, Vlag van Nederland Nederland
Herongen, Vlag van Duitsland Duitsland
Hoogte 35 m
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 13′ OL
Locatie in Nederland
Vliegbasis Venlo-Herongen (Nederland)
Vliegbasis Venlo-Herongen
Startbanen
  Lengte   Materiaal
1450 m Asfalt
1450 m Asfalt
1200 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Fliegerhorst Venlo
voormalige verkeerstoren
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Verkeerstoren
Huidig gebruik klimtoren voor alpinistenverniging
Start bouw 1940
Bouw gereed 1941
Sluiting 1944
Architectuur
Bouwstijl Bauhaus
Verdiepingen 3
Bouwinfo
Eigenaar Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo e.V
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524755
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De voormalige Vliegbasis Venlo-Herongen werd tussen oktober 1940 en maart 1941 aangelegd als Duitse Fliegerhorst op de Groote Heide bij Venlo en kreeg de naam Fliegerhorst Venlo.

De Fliegerhorst[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1913 lag op deze locatie al een bescheiden Nederlands vliegkamp dat door de Duitsers werd uitgebouwd tot een complex van in totaal 1075 hectare op het grondgebied van de Nederlandse gemeente Venlo en de (huidige) Duitse gemeentes Nettetal en Straelen. Het complex met twee startbanen van 1450 meter en een van 1200 meter was uitgerust met de modernste veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting met 2000 lampen. Door de Fliegerhorst liep een netwerk van wegen met een totale lengte van 48 kilometer tussen hangars, onderkomens, werkplaatsen, casino's (legeringsgebouwen voor officieren waar bovendien voorzieningen zijn getroffen om te kunnen eten, baden, studeren en recreëren), voetbal- en tennisvelden.

Tussen januari 1943 en augustus 1944 werden 75 à 100 aanvallen door Mosquito's op de Venlose basis uitgevoerd waarbij een groot deel van de bommen buiten de vliegbasis is neergekomen. Op 3 september 1944 werd de vliegbasis volledig verwoest in een gecoördineerde actie van honderden Britse vliegtuigen.

Yankee 55[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de Duitsers waren vertrokken, namen de Amerikanen de vliegbasis over. De naam werd direct veranderd in Yankee 55. De Amerikanen bouwden op de grotendeels verwoeste vliegbasis een enorm tentenkamp, die zij Venlo Hilton noemden. De vliegbasis zelf werd weer opnieuw opgebouwd.[1]

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werden de overblijfselen van de vliegbasis, met uitzondering van de luchtverkeerstoren met naastgelegen commandobunker en één hangar, opgeruimd. Op het Nederlandse deel van de voormalige vliegbasis maakt de Venlose Zweefvliegclub gebruik van het terrein ten zuiden van de start- en landingsbanen; een oude hangar doet dienst als onderkomen. De oude luchtverkeerstoren - die onder monumentenzorg staat - wordt gebruikt als klimmuur. De rest van het terrein is een natuurgebied, Groote Heide geheten.

Op het Duitse deel heeft de Bundeswehr een depot en oefenen NAVO-militairen. Het grootste deel van het terrein is vrij toegankelijk en ruïneresten herinneren aan het verleden.

De Förderverein[bewerken | brontekst bewerken]

De Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo e.V. is een Nederlands-Duits initiatief met de bescherming en het behoud van de historische overblijfselen van de vliegbasis als doel. Op het terrein worden rondleidingen georganiseerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Fliegerhorst Venlo 3 september 1944

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]