TrafficPort Venlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TrafficPort Venlo
TrafficPortVenlo1.jpg
IATA: ICAO: EHVE
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar TrafficPort Venlo/Cycloon Holland
Plaats Venlo
Hoogte 23 m
Coördinaten 51° 24′ NB, 06° 4′ OL
Website http://www.trafficport.nl
Locatie in Nederland
TrafficPort Venlo (Nederland (hoofdbetekenis))
TrafficPort Venlo
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06-24 700 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

TrafficPort Venlo is een combinatie van een vliegveld voor ultralichte vliegtuigen, een bedrijventerrein en een verkeerseducatiecentrum, gelegen aan de A67 Eindhoven-Venlo, aan de westrand van Trade Port West.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 2009 bestond er een Vliegveld Grubbenvorst, in de gemeente Horst aan de Maas. Het kleine vliegveld werd vooral gebruikt door kleine sportvliegtuigen, de ultralichte vliegtuigen. De exploitatie van dit vliegveld was in handen van de Stichting Ultralight Limburg. Daar het vliegveld in Grubbenvorst wegens planologische redenen moest worden verplaatst, werd gezocht naar een alternatief, hetgeen in 2009 resulteerde in TrafficPort Venlo.

Op 30 maart 2011 werd bekendgemaakt, dat vanaf 1 april 2011 ook vliegtuigen met een maximale capaciteit van zes personen op TrafficPort mogen landen en opstijgen. Ook is er een kleine helihaven, met zeer beperkte vliegbewegingen.

Vliegschool[bewerken]

Op TrafficPort is tevens een vliegschool gevestigd, waar opleidingen voor het RPL-brevet worden gegeven. Een gedeelte van de opleiding bestaat uit lessen op PPL-niveau.

Landingsstrook[bewerken]

Het vliegveld beschikte over een start- en landingsbaan van 700 meter. De richting van de baan is 06-24. De eerste anderhalve maand dat het vliegveld open was, was het enkel toegankelijk voor clubleden die hun vliegtuig op TrafficPort gestald hadden. Sinds 10 december 2009 had het vliegveld een vergunning waardoor het vliegveld toegankelijk werd voor alle ultralichte vliegtuigen. Ook mochten er sinds die datum één- en tweemotorige vliegtuigjes zoals Pipers en Cessna's landen. Per 1 augustus 2016 is de baan met 150 meter ingekort en voor gebruik door vliegtuigen gesloten. Deze verandering betekent niet het einde van de vliegactiviteiten op TrafficPort. Helikopters kunnen onverhinderd gebruik blijven maken van de faciliteiten die TrafficPort biedt. Ook zullen de testvluchten die met drones worden uitgevoerd gewoon doorgaan.

Communicatie[bewerken]

De radiofrequentie van Traffic Port Venlo is 130.650 MHz.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]