Jan des Bouvrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan des Bouvrie
Haringparty van Hilton & Wegener in Amsterdam, 7 juni 2011
Haringparty van Hilton & Wegener in Amsterdam, 7 juni 2011
Algemene informatie
Geboren Naarden, 3 augustus 1942
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Interieurontwerper
Website http://www.hetarsenaal.nl

Jan des Bouvrie (Naarden, 3 augustus 1942) is een Nederlands interieurontwerper.

Levensloop[bewerken]

Des Bouvrie volgde na de middelbare school een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Nadat hij deze voltooide, werkte hij enige tijd in de meubelzaak van zijn ouders. Later begon hij voor zichzelf. Daarnaast presenteerde hij later in zijn carrière het televisieprogramma TV Woonmagazine.

Des Bouvrie richtte in Naarden en Grave interieurwinkels/designcentra Het Arsenaal op. De vestiging in Grave werd in 2006 gesloten.[1] Des Bouvrie is ook werkzaam voor verschillende bedrijven, waaronder huishoudapparatuurfabrikant Princess, meubelfabriek Gelderland, bouwmarkt Gamma en website Webstijl. Hij ontwierp daarvoor onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten. Des Bouvrie is tevens actief als speciaal hoogleraar op diverse design-academies. Daarnaast zijn er twee opleidingen naar hem vernoemd; Het Jan des Bouvrie College is een onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvrie Academie, een HBO, staat in Deventer en is onderdeel van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs.

Als publieke verschijning was Des Bouvrie geregeld het onderwerp van spot in het televisieprogramma Glamourland van Gert-Jan Dröge. Deze bracht Des Bouvrie onveranderlijk in beeld met "Hallo! Daar zijn we weer!" (audio plus titel) en duidde de ontwerper en zijn vrouw Monique tongue-in-cheek aan met 'de Bouvrietjes'. Des Bouvrie had daar niet het minste bezwaar tegen. Door zijn optreden in Glamourland werd zijn naamsbekendheid vergroot, en daarmee ook zijn orderportefeuille, zo verklaarde hij meer dan eens tegenover interviewers.

In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak.[2] De Ontwerpstudio Des Bouvrie zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf niet op de hoogte van de fraude. Jan des Bouvrie schikte de zaak, waardoor het niet tot een rechtszaak kwam.[3]

In februari 2011 werd Jan des Bouvrie in de Verenigde Staten geopereerd aan prostaatkanker. Des Bouvrie maakt het inmiddels goed. <rev>[1]

Collectioneur[bewerken]

Jan des Bouvrie is kunstverzamelaar. Tot zijn collectie behoren werken van Arman, Fontana, Yves Klein, Ger van Elk, Jan Dibbets, Herman Brood, Jim Dine, Studio Job, Erwin Olaf, Oleg Dou, Picasso, Wim T. Schippers, Warhol en Zhang Xiaogang. Tot 2012 was deze collectie onbekend en niet tentoongesteld. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag is er in het Singer Museum te Laren een tentoonstelling georganiseerd Jan des Bouvrie. Art & Design (9 juni 2012 - 26 augustus 2012) met een selectie uit zijn verzameling.

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Jan des Bouvrie.
Bronnen