Jan des Bouvrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan des Bouvrie
Haringparty van Hilton & Wegener in Amsterdam, 7 juni 2011
Haringparty van Hilton & Wegener in Amsterdam, 7 juni 2011
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan des Bouvrie
Geboren 3 augustus 1942
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Interieurontwerper
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan des Bouvrie (Naarden, 3 augustus 1942) is een Nederlands interieurontwerper.

Levensloop[bewerken]

Jan des Bouvrie werd geboren als enig kind van Dolf des Bouvrie en Tonny Hennekam (1918-2015).[1]

Des Bouvrie stamt uit een geslacht van ambachtslieden, stammende van Charles des Bouvrie, Hugenoot, die in de 17e eeuw uit Wattrelos naar het noorden kwam [2][3]. Hij volgde na de middelbare school een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Nadat hij deze voltooide, werkte hij enige tijd in de meubelzaak van zijn ouders. Later begon hij voor zichzelf. Daarnaast presenteerde hij later in zijn carrière het televisieprogramma TV Woonmagazine. Des Bouvrie is twee maal getrouwd geweest, en heeft vier kinderen. Daarnaast had hij in 2015 drie kleinkinderen en 1 achterkleinkind.[1]

Carrière[bewerken]

Des Bouvrie richtte in Naarden en Grave interieurwinkels/designcentra Het Arsenaal op. De vestiging in Grave werd in 2006 gesloten.[4] Des Bouvrie is ook werkzaam voor verschillende bedrijven, waaronder huishoudapparatuurfabrikant Princess, meubelfabriek Gelderland, bouwmarkt Gamma en website Webstijl. Hij ontwierp daarvoor onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten. Des Bouvrie is tevens actief als speciaal hoogleraar op diverse design-academies. Daarnaast zijn er twee opleidingen naar hem vernoemd; Het Jan des Bouvrie College is een onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvrie Academie, een HBO, staat in Deventer en is onderdeel van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs.

Bekende Nederlander[bewerken]

Als publieke verschijning was Des Bouvrie geregeld het onderwerp van spot in het televisieprogramma Glamourland van Gert-Jan Dröge. Deze bracht Des Bouvrie onveranderlijk in beeld met "Hallo! Daar zijn we weer!" (audio plus titel) en duidde de ontwerper en zijn vrouw Monique tongue-in-cheek aan met 'de Bouvrietjes'. Des Bouvrie had daar niet het minste bezwaar tegen. Door zijn optreden in Glamourland werd zijn naamsbekendheid vergroot, en daarmee ook zijn orderportefeuille, zo verklaarde hij meer dan eens tegenover interviewers.

In 2014 deed hij mee aan Verborgen Verleden waarin hij op zoek ging naar zijn roots. Uit zijn onderzoek bleek dat hij afstamde van Jehan de le Bouvrie (geboren ca. 1480), wonende te Sainghin-en-Mélantois nabij Rijsel. Nakomelingen van Jehan emigreerden onder andere naar Groot-Brittannië en verwierven kasteel en titel van Graaf van Radnor. In de aflevering staat Jan des Bouvrie aan de poort bij dit kasteel, maar helaas doet de graaf niet open.

Ridderorde[bewerken]

In 2009 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vastgoedfraude[bewerken]

In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak.[5] De Ontwerpstudio Des Bouvrie zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf niet op de hoogte van de fraude. Jan des Bouvrie schikte de zaak, waardoor het niet tot een rechtszaak kwam.[6]

Verzamelaar[bewerken]

Jan des Bouvrie is ook kunstverzamelaar. Tot zijn collectie behoren werken van Arman, Fontana, Yves Klein, Ger van Elk, Jan Dibbets, Herman Brood, Jim Dine, Studio Job, Erwin Olaf, Oleg Dou, Picasso, Wim T. Schippers, Warhol en Zhang Xiaogang. Tot 2012 was deze collectie onbekend en niet tentoongesteld. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag was er in de zomer van 2012 in het Singer Museum te Laren een tentoonstelling genaamd Jan des Bouvrie. Art & Design, met een selectie uit zijn verzameling.

Externe links[bewerken]