Jan des Bouvrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan des Bouvrie
portret in 2012 (door Erwin Olaf)
portret in 2012 (door Erwin Olaf)
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan Antoon des Bouvrie[1]
Geboren Naarden, 3 augustus 1942
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Interieurontwerper
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1969 - heden
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Antoon des Bouvrie (Naarden, 3 augustus 1942) is een Nederlands interieurontwerper.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Jan des Bouvrie groeide op in een middenstandsgezin als enig kind.[2] Zijn ouders hadden een meubelzaak. Van vaderskant stamt hij uit een geslacht van ambachtslieden, stammende van Charles des Bouvrie, hugenoot, die in de 17e eeuw uit Wattrelos naar het noorden kwam.[3][4] Hij volgde na de middelbare school een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna werkte hij enige tijd in de meubelzaak van zijn ouders. Later begon hij voor zichzelf. Daarnaast presenteerde hij later in zijn carrière het televisieprogramma TV Woonmagazine.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Des Bouvrie richtte in Naarden en Grave interieurwinkels/designcentra Het Arsenaal op. De vestiging in Grave werd in 2006 gesloten.[5] Als handelsmerk richtte hij een eigen ontwerpstudio op en ging samenwerken met verschillende fabrikanten. Zo produceerde meubelindustrie Dutch Gelderland Groep in 1969 als eerste een ontwerp van Jan des Bouvrie, de kubusbank. Deze strak vormgegeven bank is inmiddels een designklassieker geworden. Des Bouvrie is ook werkzaam voor verschillende bedrijven, waaronder huishoudapparatuurfabrikant Princess, meubelfabriek Gelderland, bouwmarkt Gamma, Philips, KPN en de website Webstijl. Hij ontwierp daarvoor onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten. In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak.[6] De Ontwerpstudio Des Bouvrie zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf niet op de hoogte van de fraude. Jan des Bouvrie schikte de zaak, waardoor het niet tot een rechtszaak kwam.[7] Des Bouvrie doceert tevens op diverse design-academies. Daarnaast zijn er twee opleidingen naar hem vernoemd; Het Jan des Bouvrie College is een onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvrie Academie, een HBO, staat in Deventer en is onderdeel van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs.

Bekende Nederlander[bewerken | brontekst bewerken]

Als publieke verschijning was Des Bouvrie geregeld het onderwerp van spot in het televisieprogramma Glamourland van Gert-Jan Dröge. Deze bracht Des Bouvrie onveranderlijk in beeld met "Hallo! Daar zijn we weer!" (audio plus titel) en duidde de ontwerper en zijn vrouw Monique tongue-in-cheek aan met 'de Bouvrietjes'. Des Bouvrie had daar niet het minste bezwaar tegen. Door zijn optreden in Glamourland werd zijn naamsbekendheid vergroot, en daarmee ook zijn orderportefeuille, zo verklaarde hij meer dan eens tegenover interviewers.

In 2014 deed hij mee aan Verborgen Verleden waarin hij op zoek ging naar zijn roots. Uit zijn onderzoek bleek dat hij afstamde van Jehan de le Bouvrie (geboren ca. 1480), wonende te Sainghin-en-Mélantois nabij Rijsel. Nakomelingen van Jehan emigreerden onder andere naar Groot-Brittannië en verwierven kasteel en titel van Graaf van Radnor. In de aflevering staat Jan des Bouvrie aan de poort bij dit kasteel, maar helaas doet de graaf niet open.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Des Bouvrie is getrouwd en heeft twee kinderen uit zijn eerste en twee uit zijn tweede huwelijk.[2] In 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is ook actief als kunstverzamelaar. Tot zijn collectie behoren werken van Arman, Fontana, Yves Klein, Ger van Elk, Jan Dibbets, Herman Brood, Jim Dine, Studio Job, Erwin Olaf, Oleg Dou, Picasso, Wim T. Schippers, Warhol en Zhang Xiaogang. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag was er in de zomer van 2012 in het Singer Museum te Laren een tentoonstelling genaamd Jan des Bouvrie. Art & Design, met een selectie uit zijn privécollectie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan des Bouvrie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.