Martijn Schimmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martijn Schimmer
Martijn-schimmer-1427797211.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Martijn Schimmer
Geboren 21 augustus 1975
Geboorteplaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1991-heden
Genre(s) Soundtracks
Beroep Componist, Muziekproducent
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Martijn Schimmer (Rotterdam, 21 augustus 1975) is een Nederlands componist, producent en muziekondernemer. Hij is verantwoordelijk voor de leadermuziek van tv-programma's als The voice of Holland, Miljoenenjacht, RTL Nieuws en De Wereld Draait Door.

Biografie[bewerken]

Schimmer groeide op in Rotterdam. Zijn muzikale belangstelling ontstond op jonge leeftijd. Hoewel hij niet uit een muzikale familie komt, begon hij op 6-jarige leeftijd met drummen op de plaatselijke muziekschool. Later verruilde hij het slagwerk voor toetsinstrumenten.

Begin van carrière[bewerken]

Schimmer kwam als solo-entertainer in aanraking met Hans van Eijck, die op dat moment verantwoordelijk was voor veel tv-tunes en met hem wilde samenwerken. Schimmers eerste klus was een lied voor een eenmalig tv-gala met de titel Het Leven Begint Bij Een Kind.[1] Dat nummer werd uiteindelijk vertolkt door Anita Meyer en Gordon. Schimmer was op dat moment nog een tiener die bij zijn ouders thuis woonde.

Schimmer zette in 1995 Schimmer Music Productions op. Zijn eerste echte tv-tune maakte hij voor het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Dit was een kenmerkende melodie die gehandhaafd bleef totdat het programma in 2012 het scherm verliet. Al vanaf de eerste jaren in het vak was Schimmer bezig met alle facetten van muziekproductie. Hij componeerde, musiceerde en was ook zelf te horen in reclamejingles van Pearle en Heinz Sandwichspread. Tevens zong Schimmer samen met Ingrid Simons het nummer Goede tijden, slechte tijden wat als titelsong diende voor de gelijknamige RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden. Het nummer werd voor de titelsong ingekort, bij deze ingekorte versie was alleen Simons te horen. De variant waar Schimmer kort op te horen was, is alleen op de cd terug te horen.

Nadruk op filmmuziek[bewerken]

In 1999 richtte Schimmer zich volledig op muziek voor films en series. De samenwerking met Hans van Eijck werd beëindigd. Regisseur en producent Johan Nijenhuis gaf hem de opdracht de scènemuziek voor de televisieserie Westenwind te schrijven. Dit was zijn eerste grote productie voor Nijenhuis en het begin van een langdurige samenwerking.[2] Ook voor andere films van Nijenhuis componeerde Schimmer de muziek, waaronder Costa! en Verliefd op Ibiza.

De samenwerking met Nijenhuis leverde Schimmer zijn grootste hits op. De veelal op de jongere doelgroep gerichte films bevatte nummers die ook commercieel werden uitgegeven. Schimmer componeerde en produceerde het nummer Ritmo! van Georgina Verbaan voor Costa! Het lied stond vijftien weken in de Top 40 en bereikte de elfde plaats. Gedurende zijn verdere carrière zou Schimmer regelmatig nummers produceren in samenwerking met artiesten zoals Gerard Joling, Marco Borsato, Sascha Visser, Chantal Janzen, Ellen ten Damme en Gordon.

Succesvolle periode[bewerken]

Via oude contacten werd Schimmer in 2005 gevraagd voor een paar opdrachten die hem succes zouden brengen. In dat jaar componeerde hij de leadermuziek voor De Wereld Draait Door, Eén tegen 100 en de zendervormgeving voor SBS 6. Stuk voor stuk zouden deze melodieën het zo'n tien jaar volhouden op het scherm. Diverse showprogramma's van SBS 6 uit eind jaren nul werden vervolgens door Schimmer voorzien van leadermuziek, zoals Sterren Dansen op het IJs, De Nieuwe Uri Geller en So You Wanna Be a Popstar.

Ook voor andere programma's schrijft hij leadermuziek, waaronder nieuwsprogramma's van RTL Nieuws[3] tot Hart van Nederland[4] en Nieuwsuur, en klusprogramma's als Eigen Huis & Tuin en RTL Woonmagazine, en realityprogramma's als Wegmisbruikers! en kookprogramma's zoals Wie is de Chef?.

Schimmer is oprichter en directeur van SMP | Amsterdam, Scripted Music en Talents for Brands. Zijn bedrijf groeide rond 2010 uit tot een van de grootste op het gebied van tv-tunes. Inmiddels geeft hij leiding aan een groot team van audiospecialisten en producers.

Internationaal succes[bewerken]

De muziek van Schimmer is ook in het buitenland te horen dankzij het succes van de programma's die deze begeleidt. Zo gebruikte een groot aantal buitenlandse producenten van Deal or No Deal zijn muziek. Maar vooral The voice of Holland had een groot aandeel in het internationale succes van de Nederlandse componist. De succesformule van John de Mol was in 150 landen te zien en alle edities gebruikten Schimmers leaderpakket. In 2012 won hij in Amerika een ASCAP Film and Television Award voor de leadermuziek van The Voice.[5]

Bekend werk[bewerken]

Leadermuziek

Filmscores

Idents

Reclame