Miljoenenjacht (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Miljoenenjacht
Opnames van Miljoenenjacht in 2007
Genre Spelprogramma
Speelduur per afl. 90 minuten (inclusief reclame)
Bedenker John de Mol
Dick de Rijk
Presentatie Linda de Mol (2000-heden)
Co-presentator:
Winston Gerschtanowitz (2003-heden)[1]
Redactie Olaf van Maurik
Jolien van Hoek
Emilie Brackel
Loek Mentink[1]
Vaste gasten Notaris Edwin Mascini (seizoen 1–22)
Notaris Jan Piet van Harsselaar (seizoen 23–heden)
Voice-over Wim van Putten
Jeroen Marré
Bas van Teylingen
Martijn Kolkman (2022-heden)
Regie Gerben van den Hoven[1]
Camera NEP The Netherlands
Geluid NEP
Ampco Flashlight (zaalversterking)[1]
Montage NEP
Gerard Braam[1]
Muziek Hans van Eijck (2000-2003)
Martijn Schimmer (2003-heden)[1]
Visagie Zygia Jongbloed (Linda de Mol)
Colourfool Agency (kofferdames en -heren en assistenten)[1]
Vormgeving AVgenerator
Martin Jan van Dalen[1]
Faciliteiten Studio-opnames:
NEP
Ampco Flashlight Rentals
Faber
Ledgo
Pivot
Soulmates CreativeLed
Telecue
Unbranded
Live schakelingen thuiswinnaar:
EMG Connectivity[1]
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Banijay Benelux Studio 1
MediArena, Amsterdam-Duivendrecht[1]
Productie
Producent Rob van de Vleugel[1]
Productie Nienke Bekooij (productieleiding)
Nicky Schohaus
Yannick Grenouillat[1]
Productiebedrijf EndemolShine Nederland[1]
Uitzendingen
Start 25 november 2000
Seizoenen 41
Netwerk of omroep TROS (2000-2005)
Talpa Media Holding (2005-2007)
RTL Nederland (2007-2019)
Talpa Network (2019-heden)
Zender Nederland 2 (2000-2005)
Talpa/Tien (2005-2007)
RTL 4 (2007-2019)
SBS6 (2019-heden)
Streamingdienst KIJK.nl
NLZIET
Beeldformaat 1080i50/SDR
Audioformaat stereo
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Opnames van Miljoenenjacht met Linda de Mol in 2007

Miljoenenjacht is een Nederlands spelprogramma van de Nationale Postcode Loterij dat uitgezonden wordt door SBS6 en wordt gepresenteerd door Linda de Mol. Daarvoor was het programma onder andere lange tijd op RTL 4 te zien. In het spelprogramma kunnen deelnemers verschillende prijzen winnen, in het finalespel is maximaal vijf miljoen euro te winnen. Elk jaar worden twee seizoenen van vijf of zes afleveringen uitgezonden, een in het voorjaar en een in het najaar.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

In Miljoenenjacht maken vijfhonderd kandidaten kans om een bedrag van € 5.000.000 te winnen (tot 2002 maakten duizend kandidaten kans). Hiervoor moeten zij vragen beantwoorden, waarbij tijdens enkele voorrondes grote aantallen kandidaten afvallen. De uiteindelijke finalist kan bij het koffertjesspel een geldbedrag van maximaal € 5.000.000 winnen, net als de thuiswinnaar die door Winston Gerschtanowitz wordt bezocht.

Coronapandemie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werd het voorjaarsseizoen niet uitgezonden vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. Hierdoor konden er geen opnames worden gemaakt voor het programma. Als alternatief hiervoor organiseerde de Postcode Loterij Miljoenenjacht Online, waarbij deelnemers van de Postcode Loterij online een koffernummer konden kiezen en daarmee prijzen konden winnen tot € 100.000. Tijdens het najaarsseizoen van dat jaar en de beide seizoenen van 2021 werd het uitgezonden met slechts 50 kandidaten in de studio in plaats van de gebruikelijke 500, zodat iedereen voldoende afstand kon houden. Ook waren er slechts acht "koffergirls" in plaats van de gebruikelijke 26. Zij maakten samen alle koffers open tijdens de finale. Tevens was de tweede ronde (de quizronde) aangepast. Waar de kandidaten normaal gesproken van de ene desk naar de andere lopen na het goed of fout beantwoorden van een vraag, bleven ze de hele ronde achter dezelfde desk staan en veranderden alleen de nummers op de desks na het goed of fout beantwoorden van een vraag. Op deze manier hoefden de kandidaten niet te bewegen en konden ze op voldoende afstand blijven staan.

Gerschtanowitz mocht tijdens het voorjaarsseizoen van 2021 niet bij de thuiswinnaars op bezoek gaan. Hij keek toe via een beeldscherm en sprak de thuiswinnaars op afstand toe. Tijdens het najaarsseizoen van dat jaar mocht dit weer wel.

In 2022 werd net als in 2020 geen voorjaarsseizoen uitgezonden, omdat Linda de Mol naar aanleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag van haar ex-partner Jeroen Rietbergen bij The voice of Holland haar werk tijdelijk neerlegde. De Mol besloot desondanks om in het najaar het programma toch te presenteren, zodat het najaarsseizoen wel uitgezonden kon worden. Dit najaarsseizoen had zeven afleveringen.

Het spel (eerste opzet, 2000-2001)[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen in de studio maakt kans om het finalespel te spelen waarmee, als het meezit, tien miljoen gulden kan worden gewonnen. Het spel bestaat uit zeven voorrondes, de halve finale en de finale. Vanaf de vierde ronde wordt er na elke ronde voor de halve finale een tussenronde gespeeld (ook bekend als de uitstapronde). Ook is er een 'kansgenerator' die iemand uitkiest die een prijs krijgt.

Eerste ronde[bewerken | brontekst bewerken]

De zaal is in twee groepen verdeeld, de rode en de blauwe tribune. Alle gasten moeten vier (later drie) meerkeuzevragen beantwoorden door een A, B, of C in te drukken op hun stemkastje. Iedere goed beantwoorde vraag levert punten op. Na elke vraag wordt gekeken welke tribune de meeste punten heeft verdiend; de kandidaten op de tribune die na vier vragen de meeste punten heeft behaald, maken kans op de finaleplaats.

Tweede ronde[bewerken | brontekst bewerken]

De groep die gewonnen heeft, wordt verdeeld in vijf vakken bestaande uit honderd personen. Deze vijf vakken moeten weer vier (later drie) meerkeuzevragen beantwoorden. De spelregels werken hierbij net als in de eerste ronde. Uiteindelijk, na vier vragen, vallen er vier vakken af. De kandidaten in het winnende vak maken nog kans op de finaleplaats.

Derde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

In deze ronde wordt het winnende vak uit ronde twee opgedeeld in vijf groepen, blokken A t/m E, elk met twintig kandidaten. Net als in de eerste twee ronden, worden ook nu vier (later drie) meerkeuzevragen beantwoord. De groep met de meeste goed beantwoorde vragen zal meedoen aan de volgende ronde.

Vierde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

De vierde ronde staat ook bekend als de duelronde. In de duelronde worden tien meerkeuzevragen gespeeld, bij elke vraag nemen twee kandidaten het tegen elkaar op. De kandidaat met het snelste juiste antwoord gaat door naar de volgende ronde – maar is het antwoord van de snelste kandidaat niet goed, dan neemt deze kandidaat niet meer actief deel aan het spel en gaat de tegenspeler door. Als er na een tijdje geen antwoord wordt gegeven door beide kandidaten, verdwijnt er een fout antwoord uit de mogelijkheden. Er worden uiteindelijk tien kandidaten gekozen.

Tussenronde 1[bewerken | brontekst bewerken]

De tien overgebleven kandidaten staan rond een tafel met tien knoppen en een bolle lamp in het midden van de tafel. De lamp is dan rood. Als de lamp groen wordt, kan de kandidaat die uit het spel wil stappen op de knop drukken. Degene die het snelst drukt, ligt dan uit het spel. Diegene krijgt echter wel een prijs. Iemand uit het publiek gaat dan de plaats van degene die heeft gedrukt overnemen. Deze persoon wordt gekozen met de kansgenerator. Als er niemand drukt, gaat de prijs naar iemand uit het publiek.

Vijfde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

In deze ronde moeten de tien kandidaten vijf keer een benaderingsvraag beantwoorden. Ze krijgen tien seconden om de vraag te beantwoorden. Daarna worden de antwoorden van de kandidaten getoond. Vervolgens wordt het juiste antwoord onthuld. Degene die er het dichtst bij zit, gaat door naar de volgende ronde en neemt niet meer actief deel aan deze ronde. Er worden in totaal vijf kandidaten gekozen.

Tussenronde 2[bewerken | brontekst bewerken]

De vijf overgebleven kandidaten worden opnieuw voor een dilemma gezet: voor de prijs gaan of juist niet?

Zesde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

In deze ronde moeten de vijf kandidaten zes fragmenten in chronologische volgorde plaatsen. De kandidaat krijgt punten (maximaal zes) voor elk fragment dat juist is geplaatst. De kandidaat met de minste punten valt af. Dit gebeurt twee keer (later één keer), zodat er drie kandidaten overblijven.

Tussenronde 3[bewerken | brontekst bewerken]

De drie overgebleven kandidaten krijgen een nieuwe prijs om te kiezen.

Zevende ronde[bewerken | brontekst bewerken]

In deze ronde krijgen de drie kandidaten 25 (later 16) foto's te zien. Daarover moeten dan vragen worden beantwoord. Als het antwoord goed is, krijgt de kandidaat twee punten. Bij een fout antwoord krijgen de andere kandidaten er een punt bij. De twee kandidaten die als eerste vijftien punten (later tien) halen, gaan door naar de halve finale.

Halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

De twee kandidaten staan naast elkaar, tegenover een bolle lamp. Als de bol groen geworden is loopt er een geldbedrag op tot een onbekende hoogte. Er zal ook een geldteller verschijnen die oploopt tot een vooraf vastgesteld bedrag. Zolang de teller oploopt, mag de kandidaat drukken en vrijwillig het spel verlaten, met het bedrag dat op dat moment op de geldteller staat. Wanneer de bol rood wordt indien geen van beide kandidaten bereid is vrijwillig uit het spel te stappen, of zij te laat drukken, is het vooraf vastgestelde bedrag bereikt. Een simpele rekensom beslist dan wie doorgaat. Indien de kandidaat die drukt het goede antwoord geeft, is hij de finalist. Anders is dit de andere kandidaat.

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

De finalist moet in de finale vanaf een stoel op een verhoogd platform zeven vragen beantwoorden. Achteraf worden de antwoorden gecontroleerd, iedere winnaar heeft in ieder geval het startbedrag van 1 gulden, maar bij elk juist antwoord komt er een 0 achter de 1 te staan, dus als iemand vier vragen goed heeft is de prijs 10.000 gulden. Het hoogst behaalde bedrag bij deze editie was 1.000.000 gulden. (Wel is er een keer 10.000.000 gulden gewonnen bij een speciale editie van Miljoenenjacht, maar bij deze uitzending zou de 10 miljoen ook gegarandeerd vallen en werd de finale ook iets anders gespeeld dan normaal.)

Het spel (tweede opzet, 2002-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal kandidaten is in deze opzet teruggebracht van duizend naar vijfhonderd. Ook wordt er een compleet ander finalespel gespeeld dan in de eerste opzet. Met de invoering van de euro is de hoofdprijs voortaan € 5.000.000. Het aantal rondes is hier ook teruggebracht van zeven naar vijf rondes.

Eerste ronde[bewerken | brontekst bewerken]

De regels bij deze opzet is hetzelfde gebleven. Wel wint de winnende tribune ook een prijs.

Tweede ronde[bewerken | brontekst bewerken]

Ook hier zijn de regels hetzelfde gebleven. Elk vak bestaat hierbij wel uit vijftig personen in plaats van honderd personen per vak.

Derde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

Ook hier zijn er geen wijzigingen aangebracht in de regels. Het aantal blokken is wel verminderd: van vijf blokken van twintig personen naar twee blokken van vijfentwintig personen.

Vierde ronde[bewerken | brontekst bewerken]

Deze ronde kende verschillende vormen.

 • In de eerste versie van ronde vier deed het hele winnende blok uit de derde ronde mee, plus een extra kandidaat die gekozen werd m.b.v. de kansgenerator. Deze kandidaten moesten vragen beantwoorden met eerst twee en vervolgens vier antwoordmogelijkheden. Bij een goed antwoord kregen de kandidaten die goed geantwoord hadden het aantal foute antwoorden – in punten – ervoor terug (dus hebben 10 kandidaten van de 26 een vraag goed geantwoord, dan hadden 16 kandidaten het antwoord fout. De 10 kandidaten met het goede antwoord kregen dus 16 punten). Aanvankelijk vielen er tijdens de vierde ronde zestien kandidaten af na zeven meerkeuzevragen met twee opties. De tien overgebleven kandidaten mochten toen zeven vierkeuzevragen beantwoorden. Na een aantal afleveringen werd deze ronde ingekort. Alle 26 kandidaten mochten zes vragen beantwoorden, zowel twee- als vierkeuzevragen (er viel dus niemand tussendoor af).
 • Toen het programma in 2005 naar Talpa/Tien verhuisde, deed niet het hele winnende blok mee aan de vierde ronde. Alleen de vijf beste van het blok mochten meedoen, aangevuld met een zesde kandidaat die gekozen werd m.b.v. de kansgenerator. In deze ronde kregen de kandidaten maximaal tien aanwijzingen die een woord omschreven. Degene die het woord als eerste goed had, mocht een van de andere vijf kandidaten wegstemmen. Vervolgens kregen de kandidaten de mogelijkheid om uit het spel te stappen als ze dachten dat ze waren weggestemd. Als een kandidaat aangaf te willen stoppen, mocht hij ook kiezen uit een van de gekleurde koffertjes. Als niet alle gekleurde koffers zijn gekozen (d.w.z. als er kandidaten niet vrijwillig zijn opgestapt), mocht iemand uit het publiek kiezen uit de overgebleven gekleurde koffertjes.
 • Vanaf begin 2007 moesten de overgebleven kandidaten vier inschattingsvragen beantwoorden. Nadat het goede antwoord werd onthuld, kregen de kandidaten de mogelijkheid om uit het spel te stappen als hun antwoorden te ver van het goede antwoord zaten. De gekleurde koffertjes uit de vorige versie van ronde vier bleven behouden.
 • Vanaf 2008 konden de kandidaten niet meer zoals voorheen op een knop drukken om uit het spel te stappen. Wanneer een kandidaat het verste van het antwoord op de vraag: 'Hoeveel mensen hebben op ja gedrukt?' af zit, zal hij onmiddellijk afvallen. Zij krijgen dan een bedrag mee naar huis. Bovendien zijn de vragen in deze versie van ronde 4 gebaseerd op gegevens van het publiek. Voor elke vraag kan het publiek antwoorden op een stelling. Vervolgens wordt aan de kandidaten de vraag gesteld hoeveel mensen ja hebben beantwoord.

In alle gevallen blijven uiteindelijk twee finalisten over.

Vijfde ronde / uitstapronde[bewerken | brontekst bewerken]

De vijfde ronde is de halve finale. Deze kende twee varianten.

 • De eerste variant is hetzelfde als de tussenrondes in de eerste opzet van het spel, met als enige verschil dat er twee kandidaten hieraan meedoen i.p.v. tien. Als er niemand drukt, moet er een vraag beantwoord worden. Degene met het juiste antwoord gaat uiteindelijk door naar de finale.
 • De tweede variant is hetzelfde als de halve finale in de eerste opzet van het spel. Er is wel iets toegevoegd; als geen van beide kandidaten drukt, zal het totale geldbedrag naar iemand uit het publiek gaan.

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat het finalespel begint, wordt er een extra kandidaat uit de studio gehaald om het spel te spelen. Indien niet is gedrukt in de halve finale, doet de andere halvefinalist aan het finalespel mee en wordt niemand uit de studio gehaald. De finalist mag nu een van de 26 koffers kiezen die worden voorgedragen. De overige 25 koffers worden verdeeld over de andere 25 kandidaten. In alle koffers zit een verschillend bedrag tussen de € 0,01 en € 5.000.000. De finalist moet nu een voor een koffers kiezen, waarna die worden geopend en worden weggespeeld. Hoe lager de bedragen in de gekozen koffers, des te hoger is het bedrag dat de bank biedt.

De finalist moet de eerste keer zes koffers wegspelen, daarna vijf, vier etc. Na elke koffer-ronde biedt de bank een bedrag. Het ligt aan de bedragen in de gespeelde koffers hoeveel de bank biedt. Nadat de finalist heeft aangegeven te gaan stoppen, krijgt hij het geboden bedrag. Vervolgens wordt het spel 'uitgespeeld' zodat de kandidaten met de koffers nog een kans hebben om een bedrag te winnen. Zij mochten namelijk voordat ze hun koffers openmaakten, raden welk bedrag er in de koffer zat. Bij een juist antwoord kregen ze dan dat bedrag. Uiteindelijk werd ook onthuld hoeveel er in de koffer van de finalist zat.

Waarde van koffertjes[bewerken | brontekst bewerken]

€ 0,01
€ 0,20
€ 0,50
€ 1
€ 5
€ 10
€ 20
€ 50
€ 100
€ 500
€ 1000
€ 2500
€ 5000
€ 10.000
€ 25.000
€ 50.000
€ 75.000
€ 100.000
€ 200.000
€ 300.000
€ 400.000
€ 500.000
€ 750.000
€ 1.000.000
€ 2.500.000
€ 5.000.000

Het spel (derde opzet, 2010-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 14 november 2010 is het programma in een nieuw jasje gegoten omdat de Endemol Studio's zijn verhuisd van Aalsmeer naar het nieuwe gebouw MediArena in Amsterdam-Duivendrecht, met onder andere nieuwe decors, een aangepaste leaderset en een aangepaste opzet. Ook is de 'kansgenerator' verdwenen.

Waarden van de geldkoffers tussen najaar 2012 en najaar 2015[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2012 zijn de waarden van de geldkoffers veranderd. Zo is onder meer € 2.000.000 toegevoegd als nieuw miljoenenbedrag en zijn er aan de rechterkant nog meer wijzigingen gemaakt. De nieuwe waarden zijn als volgt:

€ 0,01
€ 0,20
€ 0,50
€ 1
€ 5
€ 10
€ 20
€ 50
€ 100
€ 500
€ 1000
€ 2500
€ 5000
€ 10.000
€ 20.000
€ 30.000
€ 40.000
€ 50.000
€ 100.000
€ 250.000
€ 500.000
€ 750.000
€ 1.000.000
€ 2.000.000
€ 2.500.000
€ 5.000.000

In 2016 is de prijzenboom nog een keer vernieuwd:

€ 0,01
€ 0,20
€ 0,50
€ 1
€ 5
€ 10
€ 20
€ 50
€ 100
€ 500
€ 1000
€ 2500
€ 5000
€ 10.000
€ 25.000
€ 50.000
€ 100.000
€ 200.000
€ 300.000
€ 400.000
€ 500.000
€ 750.000
€ 1.000.000
€ 2.000.000
€ 2.500.000
€ 5.000.000

Andere winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Publiekswinnaar[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf seizoen 30 (voorjaar 2017) was de Gouden Bel niet meer in gebruik, maar het 'Minikoffertje'. Iemand uit het publiek kreeg het koffertje. Als de finalist het getal noemde dat op het koffertje stond, won degene het bedrag dat in het koffertje zat tot een maximum van € 50.000. Mocht er vijf miljoen in de koffer zitten, dan werd het bedrag verdubbeld naar een ton. In seizoen 36 keerde de Gouden Bel weer terug. Hiermee kon tijdens de eerste elf koffers worden gebeld. Zodra er gebeld werd, kreeg de kandidaat met de Gouden Bel het bedrag uit de koffer waarbij werd gebeld. Ook hierbij gold een maximum van 50.000 euro.

Vanaf seizoen 41 (najaar 2023) is gestopt met de Gouden Bel en mag in plaats daarvan iedere deelnemer raden in welke koffer de vijf miljoen euro zit. Vervolgens verdelen de mensen die het juist hadden een ton onder elkaar. De finalekandidaat raadt ook mee (er is immers dan nog niet bekend wie dat is), maar krijgt geen deel van die ton als hij/zij het juist had.[2]

Thuiswinnaar[bewerken | brontekst bewerken]

Mensen die meespelen met de Postcodeloterij kunnen met een bingokaart het finalespel meespelen. Bij iedere koffer die in het finalespel wordt geopend verschijnt een bingogetal, de eerste met een volle bingokaart wordt thuis bezocht door Winston Gerschtanowitz en wint hetzelfde bedrag als de winnaar in de studio. Dat bedrag wordt ook verdeeld over alle buren die meespelen onder dezelfde postcode.[3]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het laagste bedrag dat ooit is gewonnen was € 10 door een man uit Venlo. Hij bleef tot het einde doorspelen en het bleek dus dat hij maar € 10 in zijn koffertje had.
 • Op 2 september 2001 won Arno Woesthoff de hoofdprijs van destijds 10 miljoen gulden (€ 4.537.802). In een eerdere editie van Miljoenenjacht had hij al 1 miljoen gulden (€ 453.780) gewonnen.
 • In 2005 won Helma het bedrag van € 1.495.000. Ze had nog € 1000, € 75.000, € 2.500.000 en € 5.000.000 in het spel zitten toen zij de deal maakte. Ze bleek maar € 1000 in haar koffer te hebben.
 • Op 1 oktober 2017 won Krijn uit Almere het bedrag van € 1.120.000. Uiteindelijk bleek er € 1.000.000 euro in zijn koffer te zitten.[4]
 • Op 30 september 2018 won Pascal uit Meerssen het bedrag van € 1.026.000. Uiteindelijk bleek er 2.000.000 euro in zijn koffer te zitten.[5]

Seizoenenoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 20 (voorjaar 2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 8 april 2012 € 175.000 1.520.000 4 9,9 22,8
Aflevering 2 15 april 2012 € 98.000 1.724.000 4 11,3 24,3
Aflevering 3 22 april 2012 € 189.000 1.728.000 4 11,3 24,4
Aflevering 4 29 april 2012 € 58.000 1.367.000 4 8,9 22,5
Aflevering 5 6 mei 2012 € 811.000 1.853.000 3 12,1 25,6

Seizoen 21 (najaar 2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 11 november 2012 € 45.000 1.592.000 5 10,4 21,4
Aflevering 2 19 november 2012 € 136.500 1.443.000 9,4 18,3
Aflevering 3 25 november 2012 € 252.000 1.602.000
Aflevering 4 2 december 2012 € 172.000 1.788.000 3
Aflevering 5 9 december 2012 € 288.000 1.797.000 3 17,7

Seizoen 22 (voorjaar 2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 17 maart 2013 € 242.000 1.978.000 4 12,8 31,6
Aflevering 2 24 maart 2013 € 115.000 2.084.000 2 13,5 32,7
Aflevering 3 31 maart 2013 € 329.000 2.025.000 3 13,1 30,1
Aflevering 4 7 april 2013 € 41.000 2.082.000 3
Aflevering 5 14 april 2013 € 127.500 2.039.000 3

Seizoen 23 (najaar 2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 6 oktober 2013 € 257.000 1.877.000 3 12,2 25,0
Aflevering 2 13 oktober 2013 € 117.000 2.116.000 2 13,7 26,8
Aflevering 3 20 oktober 2013 € 37.500 1.978.000 3 12,8 25,8
Aflevering 4 27 oktober 2013 € 211.000 2.085.000 3 13,5 25,9
Aflevering 5 3 november 2013 € 125.000 2.023.000 3 13,1 24,7
Aflevering 6 10 november 2013 € 295.000 2.038.000 3 13,2 24,2

Seizoen 24 (voorjaar 2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 9 februari 2014 € 495.000 2.244.000 3 14,6 28,4
Aflevering 2 16 februari 2014 € 97.000 2.142.000 6 13,8 26,8
Aflevering 3 23 februari 2014 € 185.000 2.297.000 4 14,8 28,5
Aflevering 4 2 maart 2014 € 8.000 2.210.000 3 14,3 30,1
Aflevering 5 9 maart 2014 € 38.500 2.299.000 3 14,9 30,9

Seizoen 25 (najaar 2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 28 september 2014 € 190.000 2.051.000 6 13,3 25,7
Aflevering 2 5 oktober 2014 € 290.000 2.377.000 4 15,4 30,5
Aflevering 3 12 oktober 2014 € 710.000 2.369.000 5 15,3 30,4
Aflevering 4 19 oktober 2014 € 32.000 2.409.000 3 15,6 29,7
Aflevering 5 26 oktober 2014 € 220.000 2.174.000 4 14,1 21,7

Seizoen 26 (voorjaar 2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 15 maart 2015 € 139.000 1.806.000 6 11,7 21,3
Aflevering 2 22 maart 2015 € 85.000 1.976.000 6 12,8 23,0
Aflevering 3 29 maart 2015 € 278.000 2.534.000 1 16,3 31,9
Aflevering 4 5 april 2015 € 377.000 2.159.000 3 13,9 32,3
Aflevering 5 12 april 2015 € 173.000 2.332.000 3 15,0 31,0

Seizoen 27 (najaar 2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 25 oktober 2015 € 1.800 1.934.000 4 12,5 22,1
Aflevering 2 1 november 2015 € 81.000 2.092.000 3 13,5 28,0
Aflevering 3 8 november 2015 € 62.000 2.383.000 3 15,4 32,8
Aflevering 4 15 november 2015 € 235.000 2.329.000 2 15,0 29,1
Aflevering 5 22 november 2015 € 167.000 2.491.000 2 16,1 32,7

Seizoen 28 (voorjaar 2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 13 maart 2016 € 68.000 2.405.000 3 15,4 31,1
Aflevering 2 20 maart 2016 € 225.000 2.568.000 3 16,5 32,7
Aflevering 3 27 maart 2016 € 433.000 2.201.000 1 13,5 31,4
Aflevering 4 3 april 2016 € 115.000 2.292.000 3 14,7 33,5
Aflevering 5 10 april 2016 € 9.000 2.774.000 1 17,8 39,0

Seizoen 29 (najaar 2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 2 oktober 2016 € 166.000 1.953.000 4 12,5 24,7
Aflevering 2 9 oktober 2016 € 150.000 1.954.000 3 12,5 26,8
Aflevering 3 16 oktober 2016 € 276.000 2.028.000 4 13,0 26,1
Aflevering 4 23 oktober 2016 € 155.000 1.792.000 4 11,5 23,5
Aflevering 5 30 oktober 2016 € 301.000 2.122.000 2 13,6 27,3
Aflevering 6 6 november 2016 € 175.000 2.414.000 2 15,5 33,3

Seizoen 30 (voorjaar 2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 19 maart 2017 € 275.000 1.833.000 5 11,7 23,6
Aflevering 2 26 maart 2017 € 255.000 1.697.000 4 10,8 22,5
Aflevering 3 2 april 2017 € 925.000 1.758.000 4 11,2 22,7
Aflevering 4 9 april 2017 € 139.000 1.504.000 5 9,6 21
Aflevering 5 16 april 2017 € 590.000 1.610.000 5 10,3 22,9

Najaar 2017 Seizoen 31[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 10 september 2017 € 159.000 1.600.000 4 10,3 21,6
Aflevering 2 17 september 2017 € 623.000 1.786.000 4 11,4 26,7
Aflevering 3 24 september 2017 € 165.000 1.811.000 4 11,6 26,3
Aflevering 4 1 oktober 2017 € 1.120.000 2.080.000 4 13,3 28,7
Aflevering 5 8 oktober 2017 € 123.000 2.102.000 3 13,4 28,8

Seizoen 32 (voorjaar 2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 18 maart 2018 € 204.000 2.241.000 3 14,2 28,6
Aflevering 2 25 maart 2018 € 549.000 2.232.000 1 14,1 33,4
Aflevering 3 1 april 2018 € 300.000 2.091.000 1 13,2 34,4
Aflevering 4 8 april 2018 € 270.000 2.238.000 1 14,2 34,7
Aflevering 5 15 april 2018 € 253.000 2.271.000 2 14,4 33,9

Seizoen 33 (najaar 2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 2 september 2018 € 73.000 1.892.000 2
Aflevering 2 9 september 2018 € 239.000 1.620.000 3
Aflevering 3 16 september 2018 € 230.000 1.602.000 4 10,2 21,5
Aflevering 4 23 september 2018 € 147.000 1.735.000 4 11,0 22,1
Aflevering 5 30 september 2018 € 1.026.000 1.988.000 4 12,6 28,1

Nieuwjaarsuitzending[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 1 januari 2019 € 517.000 1.606.000 3 11,2 22,1

Seizoen 34 (voorjaar 2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 3 maart 2019 € 18.000 1.814.000 4 11,4 24,1
Aflevering 2 10 maart 2019 € 188.000 2.000.000 4 12,6 28,6
Aflevering 3 17 maart 2019 € 214.000 2.171.000 3 13,7 32,3
Aflevering 4 24 maart 2019 € 29.000 1.492.000 5 9,4 20,9
Aflevering 5 31 maart 2019 € 124.000 1.912.000 4 12,0 28,8

Seizoen 35 (najaar 2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 8 september 2019 € 444.000 1.525.000 4 9,6 21,8
Aflevering 2 15 september 2019 € 132.000 1.488.000 3 9,4 24,5
Aflevering 3 22 september 2019 € 100.000 1.435.000 4 9,0 24,2
Aflevering 4 29 september 2019 € 249.000 1.645.000 3 10,4 26,1
Aflevering 5 6 oktober 2019 € 299.000 1.684.000 3 10,6 25,7

Seizoen 36 (najaar 2020)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 30 augustus 2020 € 239.000 1.190.000 4 7,4 22,0
Aflevering 2 6 september 2020 € 86.000 1.252.000 2 8,2 21,5
Aflevering 3 13 september 2020 € 265.000 1.235.000 4 7,7 23,5
Aflevering 4 20 september 2020 € 333.000 1.380.000 3 8,6 23,8
Aflevering 5 27 september 2020 € 168.000 1.480.000 5 9,3 24,2
Aflevering 6 (jubileum) 4 oktober 2020 € 355.000 1.657.000 4 10,4 26,1

Seizoen 37 (voorjaar 2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 7 maart 2021 € 555.000 1.651.000 4 10,2 25,5
Aflevering 2 14 maart 2021 € 149.000 1.612.000 4 10,0 24,3
Aflevering 3 21 maart 2021 € 150.000 1.673.000 3
Aflevering 4 28 maart 2021 € 347.000 1.788.000 4
Aflevering 5 4 april 2021 € 550.000 1.315.000 4

Seizoen 38 (najaar 2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 5 september 2021 € 433.000 939.000 8 5,7 18,7
Aflevering 2 12 september 2021 € 116.000 1.103.076 7 6,5 20,0
Aflevering 3 19 september 2021 € 182.500 1.225.000 6 7,6 22,3
Aflevering 4 26 september 2021 € 287.000 1.253.000 4 7,8 23,3
Aflevering 5 3 oktober 2021 € 259.000 1.232.000 4 21,0
Aflevering 6 10 oktober 2021 € 104.000 1.264.000 3 24,0

Seizoen 39 (najaar 2022)[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 4 september 2022 € 211.000 1.120.000 5 6,9 26,9
Aflevering 2 11 september 2022 € 166.000 1.020.000 3 7,4 25,3
Aflevering 3 18 september 2022 € 488.000 1.389.000 3 8,6 26,8
Aflevering 4 25 september 2022 € 147.000 1.099.000 5 6,8 19,8
Aflevering 5 2 oktober 2022 € 21.000 1.438.000 3 8,9 27,0
Aflevering 6 9 oktober 2022 € 449.000 1.533.000 3 9,7 26,8
Aflevering 7 16 oktober 2022 € 107.000 1.568.000 3 9,7 28,1

Seizoen 40 (voorjaar 2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 5 maart 2023 € 380.000 1.336.000 4 8,2 23,7
Aflevering 2 12 maart 2023 € 242.000 1.422.000 3 8,7 24,2
Aflevering 3 19 maart 2023 € 244.000 1.370.000 3 8,4 24,2
Aflevering 4 26 maart 2023 € 325.000 1.536.000 2 9,4 27,9
Aflevering 5 2 april 2023 € 111.000 1.567.000 3 9,6 28,3

Seizoen 41 (najaar 2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Geldbedrag Kijkcijfers Plek kdh madl
Aflevering 1 3 september 2023 € 73.000 1.079.000 4 6,6 20,7
Aflevering 2 10 september 2023 € 82.000 929.000 5 5,7 18,2
Aflevering 3 17 september 2023 € 679.000 1.454.000 4 8,9 25,1
Aflevering 4 24 september 2023 € 199.000 1.305.000 5 8,0 21,3
Aflevering 5 1 oktober 2023 € 155.000 1.453.000 5 8,9 23,3

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In een speciale aflevering van Miljoenenjacht, die op 2 september 2001 werd uitgezonden, kregen de twee finalekandidaten een aantal vragen gesteld, waarmee maximaal 10 miljoen gulden (€ 4.537.802) te winnen was. Slechts eenmaal is de hoofdprijs gewonnen, dit was door Arno Woesthoff. In de daaraan voorafgaande editie van Miljoenenjacht won hij ook al 1 miljoen gulden (€ 453.780). Hij is daarmee Nederlands recordhouder in quizwinsten. Later is hij gebruikt in commercials van de loterij als onderdeel van de campagne Klein Geluk, waarin mensen vertellen wat ze met hun gewonnen prijs hebben gedaan. Woesthoff heeft zijn onderneming in wijnevenementen (proeverijen, presentaties etc.) verder uitgebouwd.
 • In de afleveringen van 23 december 2007 en 10 april 2016 kwamen niet 26 'koffergirls' naar beneden, maar 26 'kofferhunks'.
 • In de uitzending van 21 november 2010 belde Winston Gerschtanowitz per ongeluk aan bij de verkeerde prijswinnaar. Een week later in de uitzending van 28 november 2010 werd de terechte winnaar bekendgemaakt, de verkeerde winnaar kreeg alsnog het bedrag van 460.000 euro uitgekeerd.[6]
 • In de uitzending van 3 november 2013 sloeg Arrold van den Hurk tijdens de keuze om te dealen (stoppen, met een prijs van € 125.000) of door te spelen per ongeluk op de dealknop. Hij wilde graag doorspelen, maar de notaris besliste dat dit niet mocht. In de koffer bleek achteraf de hoofdprijs van 5 miljoen te zitten. Op initiatief van advocaat Peter Plasman schakelde Van den Hurk hem op een soort no-cure-no-paybasis in om de misgelopen € 4.875.000 op te eisen. Plasman vond dat de normale regels voor het aanvaarden van een overeenkomst moesten gelden;[7] de Postcodeloterij stelde dat het beslissen en handelen onder grote spanning onderdeel is van het spel.[8][9] Gezien het systeem dat een thuiswinnaar hetzelfde bedrag wint als de studiokandidaat zou deze volgens Plasman ook recht hebben op € 4.875.000 extra. Desgevraagd zei deze winnaar tegen een journalist dat hij zich distantieerde van de eis. Er volgden hoorzittingen over de kwestie.[10] In september 2017 werd Van den Hurk in het ongelijk gesteld door de rechter.[11] Het gerechtshof bevestigde deze uitspraak in het hoger beroep.[12]
 • Winston Gerschtanowitz presenteerde in 2013 één aflevering ter vervanging van Linda de Mol, dit in verband met de uitvaart van De Mol haar vader.[13] Als gevolg hiervan kon hij niet naar de thuiswinnaar van deze aflevering gaan. Dat deed Martijn Krabbé daarom.
 • In de uitzending van 10 april 2016 trok kandidaat Folkert feilloos alle hoge bedragen eruit, van € 5.000.000 tot € 100.000, kortom bijna de hele rechterkolom. Dit is het slechtst denkbare scenario in de finale van Miljoenenjacht. Hij ging uiteindelijk met € 9000 naar huis. Hetzelfde gebeurde in de aflevering van 2 oktober 2022. Wouter Eijkholt speelde in die aflevering eveneens feilloos alle hoge bedragen weg en ging uiteindelijk met slechts € 21.000 naar huis.
 • In de aflevering van 1 oktober 2017 vroeg de finalist zijn vriendin ten huwelijk tijdens de finale.
 • In de aflevering van 16 september 2018 kreeg iemand uit het publiek die plaatsnam achter de desk alsnog de prijs die zij weggaf. Dit gebeurde ook in de Nieuwjaarsuitzending van 1 januari 2019 en in de aflevering van 14 maart 2021. De kans dat iemand de prijs krijgt na het kiezen voor de desk, is klein.
 • In de aflevering van 12 september 2021 drukte Gayle Powell tijdens de halve finale te laat. Ze kreeg desondanks wel de € 38.000 omdat ze toevallig getrokken werd door de notaris en ze loste vervolgens ook nog de som correct op, waardoor ze naar de finale ging en daar € 116.000 won.
 • In de aflevering van 10 oktober 2021 werd er geen thuiswinnaar bezocht vanwege omstandigheden. Met hoge uitzondering mocht de deelnemer met de bel nog een extra ronde doorspelen.
 • In de aflevering van 25 september 2022 kon kandidaat Carla de tweede ronde niet zelf spelen omdat ze in een rolstoel zat. Ze kon zich daardoor niet verplaatsen van de ene naar de andere desk. Daarom nam een assistent van De Mol dit van haar over.
 • In de aflevering van 16 oktober 2022 reisde Winston Gerschtanowitz naar Texel. De familie Sytsma, die daar in een afgelegen boerderijtje woonde, won als thuiswinnaar € 107.000. Dit bedrag werd verdubbeld omdat ze met nog 2 loten de enigen in die postcode waren die meespeelden (normaal gesproken wordt het bedrag ook onder de andere bewoners met dezelfde winnende postcode verdeeld).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Miljoenenjacht.