Eén tegen 100

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Postcode Loterij Eén tegen 100
Genre Quiz
Speelduur Ongeveer 45 minuten
Presentatie Nederland:
Caroline Tensen
Vlaanderen:
Koen Wauters
Voice-over Wim van Putten
Muziek Nederland:
Hans van Eijck (2001 - 2005)

Martijn Schimmer (2005 - heden)

Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands (in Nederland en België)
Productie
Producent Endemol
Uitzendingen
Start Nederland:
3 september 2000
Afleveringen (Nederland) 465 (27 juli 2018)
Netwerk of omroep TROS (2000-2005)
NCRV (2009-2015)
KRO-NCRV (2015)
AVROTROS (2016 - 2018)[1]
Zender Nederland:
NPO 1 (2000-2005, 2009-2018)
Tien (2005-2007)
RTL 4 (2007-2009, 2019-heden)
Vlaanderen:
VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Eén tegen 100 is een voor het eerst in Nederland door Endemol in 2000 geïntroduceerd spelprogramma, dat uitgroeide tot een wereldwijde hit. Amerika, Australië, Spanje en nog vele andere landen hebben een eigen versie. Tegenwoordig wordt de quiz in Nederland uitgezonden door de AVROTROS (daarvoor KRO-NCRV) op NPO 1. De presentatie is in handen van Caroline Tensen. Tijdens een EK of WK-voetbal en de Tour de France wordt het programma niet uitgezonden omdat deze evenementen dan voorrang krijgen. Daarom worden de maanden juni en juli overgeslagen. In jaren dat er Olympische Zomerspelen zijn, wordt ook de maand augustus overgeslagen, omdat ook deze voorrang krijgen. Tot juni 2016 werd het programma op zondag uitgezonden. Vanaf augustus 2016 wordt het op vrijdag uitgezonden. Dit omdat op zondag, de dag waarop het normaal gesproken uitgezonden wordt, de TV-show van Ivo Niehe wordt uitgezonden.

Format[bewerken]

De quiz werkt als volgt:

  • Een speler komt tegenover 100 andere kandidaten te staan en krijgt een categorie voorgeschoteld. Daarna mag hij of zij kiezen voor een makkelijke of moeilijke vraag. Bij de vraag staan drie antwoorden, waarvan er slechts één goed is (de z.g. multiple choice).
  • De honderd kandidaten moeten binnen 6 seconden een antwoord intoetsen. Wie het fout heeft of te laat antwoordt geeft, valt direct af.
  • Het bedrag dat door de speler gewonnen kan worden is € 50.000,-, verdeeld over de (nog) meespelende kandidaten. Van degenen die het foute antwoord ingetoetst hadden, krijgt de speler het geld erbij, mits hij geen escape heeft gebruikt.
  • De speler krijgt na het juist beantwoorden van de eerste vraag 3 escapes en een verdubbelaar (voorheen een ABC) toegewezen, tenminste als er minimaal één tegenspeler het antwoord fout heeft en de kandidaat dus minimaal € 500,- in kas heeft. Het gebruik van een escape kost hem of haar respectievelijk 25, 50 of 75% van het bedrag dat hij of zij tot dan toe vergaard had. Bij het gebruik van een escape mag de speler echter wel door blijven spelen als deze de vraag fout beantwoordt. Een escape is dus handig in het geval de speler het antwoord op de vraag echt niet weet.
  • Het gebruik van de verdubbelaar betekent dat als de speler de vraag goed beantwoordt en één of meer tegenspelers wegspeelt, het geld van deze tegenspelers werd verdubbeld, oftewel per weggespeelde tegenspeler krijgt de speler dan tweemaal zoveel geld als bij een normale vraag.

Tussen 2007 en 2014 werd de verdubbelaar vervangen door het ABC-tje. Bij het ABC-tje kon de kandidaat opvragen hoeveel van de 100 tegenspelers A, B of C hadden ingedrukt. Wilde de kandidaat bijvoorbeeld weten hoeveel tegenspelers antwoord B hadden ingedrukt, dan werden de tegenspelers die B hadden ingedrukt gemarkeerd. Het gebruik hiervan was gratis. Na het gebruik van een ABC-tje mocht ook nog een escape worden ingezet als de speler na het zien van het betreffende antwoord twijfelde of dit antwoord juist was.

Als alle honderd tegenspelers zijn weggespeeld, is het spel ten einde, dit lukt in de praktijk bijna niemand. In het geval het wel lukt, wint de kandidaat het bij elkaar gespeelde bedrag. Als de speler een fout antwoord geeft, en geen escape heeft ingezet, verlaat hij of zij het spel, en wordt er opnieuw begonnen met een van de overblijvende tegenspelers als speler en opnieuw 100 tegenspelers. Heeft iedereen, inclusief de kandidaat het antwoord fout, dan wordt een nieuwe speler gekozen uit alle 100 kandidaten op de tribune die dan op zijn beurt tegen 100 tegenspelers speelt. Ook als een kandidaat alle tegenspelers heeft weggespeeld en dus gewonnen heeft wordt uit alle 100 kandidaten op de tribune een nieuwe speler gekozen die dan probeert 100 tegenspelers weg te spelen.

Nederland[bewerken]

De Nationale Postcode Loterij sponsort met de opbrengsten een aantal goede doelen. Voor de prijzen die met Eén tegen 100 gewonnen kunnen worden, zou slechts een klein deel van de inkomsten gebruikt worden.

De opnames vonden van 3 september 2000 t/m 6 juni 2010 (episode 284) plaats in Studio 1 in Aalsmeer. Sinds 8 augustus 2010 (episode 285) vinden de opnames plaats in de Nieuwe Endemol studio's in Amsterdam.

Sinds 2007 is niet alleen de studio in een nieuw jasje gestoken, waarbij de kandidaat voortaan staand de vragen moet beantwoorden in plaats van zittend, maar zijn er ook wijzigingen aangebracht in de spelregels. De kandidaat kan nu kiezen uit twee categorieën en de Verdubbelaar is vervangen door het ABC-tje, waarmee de kandidaat kan raadplegen welk antwoord het meest werd gegeven op een vraag. Na een aantal uitzendingen is men echter weer van de categoriekeus afgestapt, en weer teruggegaan naar de keuze tussen een makkelijke of moeilijke vraag. In 2008 is de tribune vervangen door een nieuwe en staat Caroline Tensen niet langer tegenover de kandidaat, maar ernaast. In 2015 werd de tribune opnieuw vervangen door een nieuwe en keerde de Verdubbelaar weer terug. Verder is er vanaf dit jaar een speciale app van dit programma gemaakt, waarbij gebruikers van de app tegen elkaar kunnen spelen of zelf Een tegen 100 kunnen spelen. Sinds 2016 maken degenen die met de app meespelen kans om in de studio mee te spelen met Een tegen 100.

België[bewerken]

In Vlaanderen werd het programma in het najaar van 2001 (44 afleveringen), in het voorjaar van 2002 (39 afleveringen) en in het najaar van 2002 (13 afleveringen) volgens dezelfde spelstructuur uitgezonden door VTM. Het programma werd gepresenteerd door Koen Wauters.