Endemol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Endemol
Eigendom Edam Acquisition Holding I Coöperatief U.A.
Oprichting 1994
Oprichter(s) Joop van den Ende
John de Mol
Sleutelfiguren Laurens Drillich, CEO
Lucas Goes, COO
Hoofdkantoor Duivendrecht
Werknemers 3300
Industrie Televisie
Omzet Gestegen € 1,117 miljard (2006)
Winst Gestegen € 96,8 miljoen (2006)
Website http://www.endemol.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Landen waar Endemol vestigingen heeft

Endemol Holding B.V. is een van de grootste internationale televisieproducenten.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1994 ontstaan na een fusie van de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende (Endemol) en John de Mol (Endemol). In 2003 boekte de Endemol Group een omzet van € 913,8 miljoen. Wereldwijd werken er 3300 mensen (waarvan 800 in Nederland).

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica. Het bedrijf is op 14 mei 2007 weer teruggekocht door oud-eigenaar John de Mol samen met Silvio Berlusconi.

Tot op heden zijn Deal or No Deal (ook als Miljoenenjacht) en Big Brother de succesvolste televisieprogramma's die Endemol bedacht en geproduceerd heeft. Endemol heeft deze programmaformules aan vele commerciële zenders in de wereld weten te verkopen. Ook de populaire soap Goede tijden, slechte tijden (GTST) op RTL4 en Secret Story (NET5) zijn van Endemol. Endemol neemt de meeste programma's voor de Nederlandse markt op in zijn eigen studio's in het gebouw MediArena in Duivendrecht onder de rook van Amsterdam. In hetzelfde pand heeft Endemol sinds 2010 ook zijn hoofdkantoor gevestigd. In die plaats worden ook GTST en Secret Story opgenomen. In Amsterdam zijn nog 7 andere studio's van Endemol. In Studio 1 wordt afwisselend groot amusement als Miljoenenjacht en de liveshow van Secret Story opgenomen. Voor 2010 werden de meeste programma's van Endemol in de TV-studio's van Aalsmeer opgenomen.

Enkele bekende Endemolproducties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van programma's geproduceerd door Endemol.

Financieel[bewerken]

In 1996 ging Endemol naar de beurs, en in 2000 er weer af wegens de verkoop aan Telefónica; de aandeelhouders kregen er aandelen Telefónica voor. Eind 2005 bracht Telefónica Endemol opnieuw naar de beurs, maar bleef zelf voor 75% eigenaar. Op 14 mei 2007 heeft Telefónica zijn aandeel van 75% in Endemol verkocht aan Edam Acquisition Holding, een consortium bestaande uit Cyrte Investments (John de Mol), Mediaset (Silvio Berlusconi) en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, voor € 2,63 miljard. Daarnaast heeft het consortium de overige 25% van de aandelen bijna geheel verworven. Endemol is nu delisted (van de beurs gehaald), en er is een squeeze-out-procedure aangekondigd (waarin de kleine minderheid die zijn aandelen niet heeft willen verkopen daartoe gedwongen wordt).

Endemol had in 2011 een schuldenlast van 2,8 miljard euro. In 2012 werd het bedrijf gesteund door het Britse hedgefonds Apollo en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte Investments hebben de meerderheid van de schulden van anderen overgenomen, waardoor zij de grootste aandeelhouders zijn. De twee andere (kleinere) aandeelhouders zijn het Italiaanse mediaconcern Mediaset van Silvio Berlusconi en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Externe links[bewerken]