Mediaset

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mediaset
Uitzendtoren van Mediaset in Milaan
Uitzendtoren van Mediaset in Milaan
Oprichting 1978
Eigenaar Fininvest (35%)
Vivendi SA (20%)
Sleutelfiguren Fedele Confalonieri (voorzitter)
Pier Silvio Berlusconi (vicevoorzitter)
Hoofdkantoor Cologno Monzese
Werknemers 5.693 (31 dec 2013)
Producten televisie
Sector media
Omzet € 3.415 miljoen (2013)
Winst € 9 miljoen (2013)
Marktkapitalisatie € 4,7 miljard (19 februari 2015)
Website (en) Mediaset website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Mediaset is een Italiaans mediaconglomeraat, genoteerd aan de beurs van Milaan. Het bedrijf wordt beheerd door de holding Fininvest van Silvio Berlusconi. Het is het belangrijkste commerciële televisiebedrijf van Italië en ontstond in 1995 doordat Fininvest zijn televisie-activiteiten afscheidde. Het bedrijf heeft zijn zetel in Cologno Monzese in de Italiaanse provincie Milaan.

Activiteiten[bewerken]

Mediaset is actief in alle aspecten van de televisie-industrie: van het plannen tot het produceren van programma's, het verzorgen en uitzenden van reclame, het verkrijgen van film- en sportrechten tot en met het uitzenden van signalen. Het is actief in Italië en Spanje.

Geschiedenis[bewerken]

In 1978 werd Telemilano, een lokale zender, opgericht en twee jaar later veranderde het in Canale 5, een netwerk van stations, eigendom van de Fininvest groep. Met het verkrijgen van Italia 1 in 1982 en Rete 4 in 1984, won het de strijd van andere commerciële netwerken en werden de televisiezenders van Fininvest de favoriete keuze van miljoenen Italiaanse kijkers. Daardoor werd meteen het staatsmonopolie op het gebied van televisie en reclame doorbroken.

In 1991 begonnen de drie zenders met het live uitzenden van programma's en een jaar later kregen ze een licentie om officieel landelijk uit te zenden. Na een reorganisatie om alle activiteiten te integreren tot één geheel, dat onafhankelijk kon groeien door het aantrekken van investeerders, ontstond uiteindelijk Mediaset. Mediaset nam het verkrijgen en verzorgen van televisierechten over en nam aandelen in filmproductie -en distributiebedrijven.

Rond 1995 kreeg het de controle over Publitalia '80, het bedrijf dat voor de reclamezendtijden van de zenders zorgde en over RTI, het televisiebedrijf dat de drie uitzendlicenties beheert. Daarnaast kreeg het ook de volledige controle over Videotime, RTI Music en Elettronica Industriale, bedrijven die zorgen voor het verspreiden van signalen door middel van een netwerk over heel Italië. Verder bezit Mediaset Medusa Cinema en Medusa Film die zich bezighouden met de filmproductie en filmdistributie.

Via Telecinco (Tele 5) Spanje en middels Mediaset Investment SARL heeft Mediaset sinds 2007 circa een derde van EDAM Aquisition Holding I Coöperatief UA in handen, die Endemol bezit. De overname werd betaald met veel schulden en Endemol kwam snel in financiële problemen. In april 2013 trok Mediaset zich terug uit Endemol en verkocht zijn gehele belang.[1]

Medio december 2016 maakte het Franse Vivendi bekend in korte tijd een aandelenbelang van 20% in Mediaset te hebben opgebouwd.[2] Er was geen overleg vooraf waardoor het opbouwen van het belang als vijandig wordt gezien. In reactie liet Fininvest, het investeringsbedrijf van ex-premier Silvio Berlusconi, weten het 35% belang te gaan uitbreiden.[2] Eerder dit jaar zag Vivendi nog af van een plan waarbij het bedrijf een deel van de divisie betaaltelevisie van Mediaset zou overnemen.

Dochterbedrijven van Mediaset[bewerken]

Zenders[bewerken]

Ether[bewerken]

Hoofdzenders[bewerken]

Themazenders[bewerken]

Satelliet[bewerken]

Externe links[bewerken]