Milaan (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De voormalige provincie Milaan (Italiaans: Milano) was een van de twaalf provincies in de Italiaanse regio Lombardije. De hoofdstad is de stad Milaan. Als gevolg van de Wet 142/1990 op de hervorming van de lokale overheidsorganen[1], in werking getreden op 1 januari 2015[2] is de provincie vervangen door de metropolitane stad Milaan.

De provincie Milaan is met 3,7 miljoen inwoners op 1984 km² ofwel 1868 inwoners per km² na de provincie Napels de dichtstbevolkte van Italië. Ze omvat de gehele agglomeratie rond de tweede stad van Italië en de industriegebieden ten noorden ervan rond de tweede stad Monza. Dit laatste gebied zal overigens in 2007 afgescheiden worden en als provincie Monza-Brianza verzelfstandigen. Hetzelfde gebeurde in 1992 al met de provincie Lodi, ten zuiden van Milaan. Ten westen van de stad Milaan loopt de provincie door tot aan de rivier Ticino, in het oosten is de Adda de grens met de provincie Bergamo.

Naast de reeds genoemde zijn Sesto San Giovanni, Rho en Cinisello Balsamo de grootste plaatsen in de provincie.

De provincie Milaan grenst aan de Lombardische provincies Varese, Como, Lecco, Monza e Brianza, Bergamo, Lodi en Pavia en tevens aan de provincie Novara, behorend tot Piëmont.

Externe link[bewerken]