Endemol Shine Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Endemol Shine Group B.V.
Logo
Eigendom Walt Disney Direct-to-Consumer & International
Apollo Global Management
Oprichting 2015
Eigenaar Banijay
Sleutelfiguren Sophie Turner Laing (CEO)
Hoofdkantoor Amsterdam-Duivendrecht
Werknemers 6.500 (2016)
Producten Tv-programma's
Industrie Televisie
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Endemol Shine Group B.V. was een Nederlands-Britse productiemaatschappij die in 2015 ontstaan is door de samensmelting van het Nederlandse televisieproductiebedrijf Endemol en de Britse Shine Group van Elisabeth Murdoch.

Overnames[bewerken | brontekst bewerken]

Door de overname van 21st Century Fox door The Walt Disney Company in maart 2019, is deze laatste een van de aandeelhouders van de Endemol Shine, tezamen met Apollo.[1] Het hoofdkantoor van Endemol Shine staat in Amsterdam.

In oktober 2019 werd bekend dat Endemol Shine in 2020 zou worden overgenomen door de Franse Banijay Group.[2]Door de overname wordt Banijay, die onder meer het programma Expeditie Robinson maakt, het grootste onafhankelijke tv-productiehuis ter wereld.[2] Endemol Shine stond al anderhalf jaar te koop, maar meerdere partijen haakten af vanwege de hoge vraagprijs en de aanwezige schulden.[2] Een van de aandeelhouders in Banijay is het Franse mediaconcern Vivendi SA.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 had Endemol Shine Group 700 producties lopen over 207 platformen en televisiekanalen. Enkele van de bekendste producties zijn Big Brother, The Voice, MasterChef, Peaky Blinders,[3] Black Mirror,[4] Humans,[5] Grantchester en Tin Star.[6]